Skip to content

Évközi 29. vasárnap C év – A szívós özvegy

2013/10/18

… a végén még nekem jön …

Az igazságtalan bíró

Az igazságtalan bíró

Abban az időben: Példabeszédet mondott Jézus arról, hogy szüntelenül kell imádkozni, és nem szabad belefáradni. Így szólt: „Az egyik városban élt egy bíró, aki Istentől nem félt és embertől nem tartott.  Élt abban a városban egy özvegyasszony is. Elment hozzá, és kérte: »Szolgáltass nekem igazságot ellenfelemmel szemben.«  A bíró egy ideig vonakodott, aztán mégis így szólt magában: «Noha Istentől nem félek, embertől nem tartok, de ez az özvegy annyira terhemre van, hogy igazságot szolgáltatok neki, mert a végén még nekem jön és megver.» Az Úr így szólt: „Hallottátok, hogy mit mond az igazságtalan bíró. Vajon Isten nem szolgáltat igazságot választottjainak, akik éjjel-nappal hozz folyamodnak? Talán megvárakoztatja őket? Mondom nektek, hamarosan igazságot szolgáltat nekik. Csak az a kérdés, hogy amikor az Emberfia eljön, talál-e hitet a földön?” Lk 18, 1-8

Ilyennek képzeled?

Ilyennek képzeled?

… a végén még nekem jön …  – mondja az igazságtalan bíró. Manapság talán rendőri őrizetet kérne háza elé, hogy megvédesse magát, de kitartana az igazságtalanságban. Ma is van éppen elég bíró, aki se nem Istenfélő, se nem emberbarát, de aki fütyül a közvéleményre is. Persze sok az opportunista is, aki annak javára dönt, akiből a legtöbb haszna származhat, vagy aki legalább a legkevesebb kellemetlenséget okoz neki.

Nem különös azonban az, hogy Isten Fia Atyját összeveti egyáltalán egy ilyen igazságtalan bíróval? Ez sokkoló lehetett hallgatóinak! Van-e nagyobb kontraszt, mint egy igazságos és egy igazságtalan bíró között? Hisz amíg mi vagyunk a sértett fél, a károsult, addig semmi nehézségünk azonosítani mit jelent az igazság, és mi lenne az igazságtalanság. Senki nem folyamodik az igazságszolgáltatáshoz, aki nincs meggyőződve igazáról.

Istennek látszólag könnyű a dolga. Eleve tudja, kinek van igaza, kinek nincs. S mivel ezt mi is tudjuk, szüntelenül ostromoljuk Őt, ha megrendült hitünk a földi igazságszolgáltatásban. „Éjjel-nappal” – mondja az Írás. Sose csodálkoztunk még ennyi türelmen?

Az utolsó kérdő mondaton azonban érdemes elgondolkozni. Lehet, hogy ma már nem is kérünk? Lehet, hogy nem hiszünk az Isteni Igazságszolgáltatásban? Lehet, hogy ezért van annyi igazságtalanság? Vagy csak kevés a szívós özvegyasszony?

2013. október 20.

Reklámok
One Comment leave one →
  1. Csalótzky Annamária permalink
    2013/10/20 22:40

    A mezei hivőnek gond, hogy nem érti imái, kérése miért nem teljesül, bár Isten biztat bennünket kérésekre, “zörgetésre”.Amennyiben ezt tapasztalják, gyakran elszáll a hitük. Talán tudatositanunk kellene , hogy azért kell és lehet kérő imát előadnunk Istennek, hogy megvalósulhasson az ő már elhatározott akarata. Manipulálni mi őt nem tudjuk valami másnak a teljesítésére,csak ha egybeesik az ő előzetes tervével. Úgyhogy csüggednünk nem kellene,mert “Tudja a ti mennyei Atyátok,hogy mire van szükségetek” mondja Máté 6. Csak hát ezt nehéz néha belátni, alázattal elfogadni, bár utólag néha megdöbbenünk, hogy milyen jól is volt az úgy, ahogy mégis történt, de máskor topvábbra sem értjük. Vakon kellene bízni.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s