Skip to content

Évközi 30. vasárnap C év Farizeus is, vámos is…

2013/10/25

 

Gőg ...

Gőg …

A farizeus odaállt előre

Abban az időben: Az elbizakodottaknak, akik magukat igaznak tartották, másokat pedig megvetettek, Jézus ezt a példabeszédet mondta: „Két ember fölment a templomba imádkozni, az egyik farizeus volt, a másik vámos. A farizeus odaállt előre, és így imádkozott magában: »Istenem, hálát adok neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember, rabló, igazságtalan, házasságtörő, mint ez a vámos is. Kétszer böjtölök hetente, és tizedet adok mindenből, amim van.« A vámos megállt hátul, szemét sem merte fölemelni az égre, hanem a mellét verve így szólt: «Istenem, légy irgalmas nekem, bűnösnek.» Mondom nektek, hogy ez megigazultan ment haza, amaz viszont nem. Mert mindazt, aki magát felmagasztalja, megalázzák, aki pedig megalázza magát, az felmagasztalják.” Lk 18, 9-14

 

és alázat

és alázat

A farizeus odaállt előre – A farizeusok vajon mindig elől állnak? Ma is? Ki ismer benne magára? Ki okoskodik úgy, mint ő? Nos, feltehetően, amikor erre a kérdésre kell válaszolni, kevésen lépnek előre, hanem csendben meghúzódnak… Ha viszont érdemeinket kell hangsúlyozni, vége a szerénységnek. Egy kitüntetést csak a nagyon gőgösök vagy az álszerények utasítanak el. Senkit sem tévesztene meg, legfeljebb önmagukat

S ki akar vámos lenni? A társadalom által megvetve? Nos, manapság meglepően sokan, mert a megvetést túl lehet élni, például annak viszonzásával, de a kísértésnek, amit az ilyen zsíros állás jelent, már nehezebb ellenállni. A klasszikus indokolás: „Ha én nem vállalom, más megteszi helyettem…” Vajon miért nem hagyjuk azt a „másikat”, hogy helyettünk ragadja meg a lehetőséget, az már egy másik kérdés.

Van azonban egy emberfajta, aki még a mindenkori vámosnál is méltóbb a közutálatra Ez a vámos, aki farizeus is. Ez a fajta Jézus korában ismeretlen species volt, ma azonban korántsem ritka. Természetesen mi nem tartozunk ebbe a kategóriába, ugye?

2013. OKTÓBER 27.

Reklámok
2 hozzászólás leave one →
 1. Hódsági Éva permalink
  2013/10/26 06:34

  Béke és szeretet költözzön szívünkbe, hogy ne váljunk olyanná, mint a farizeusok,
  s mint a vámosok. Így szeretet fog visszasugározni ránk, s közutálat helyett szeretetet
  kapunk vissza. Mert Isten a szeretetben tevékeny.

 2. Csalótzky Annamária permalink
  2013/10/26 11:06

  1. Losonczi Ágnes egyik zeneszociológiai munkájában arról ír, hogy ne becsüljük le a sznobokat, akik eleganciájukat mutogatni járnak a Zeneakadémiára, mert ez számukra egy lehetőség is lehet az igazi zeneszeretővé válásra. Ez több, mint ha el se mennének egy hangversenyre. Igy lehet, hogy a farizeussal is megtörténik ez a csoda – gondolom, hiszen ő bizonyos értelemben azért igyekszik. Sokakkal megtörtént, hogy elérte az isteni kegyelem.

  2. A farizeusnál azt gondolom még hibának, hogy egy másik emberhez méri önmaga cselekedeteit, nem pedig Isten parancsaihoz, ami egyedül “számít”.

  3 Jézus korában még nem voltak páli levelek, de mi tudjuk, felhivta Szent Pál a figyelmünket, hogy nincs mivel dicsekednünk. “Mid van amit nem kaptál” – irja. (1.Kor.4,7)

  Azt gondolom van azért egy még negativabb species is: aki se nem vámos, se nem farizeus.

  Kedves Atya ! nagyon remélem jelen megjegyzéseim nem voltak sértőek. Ha mégis, szólj, hogy észrevegyem !!

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s