Skip to content

Gondolatok egy esküvő alkalmából

2013/10/27

OLVASMÁNYOK

Példabeszédek könyve (Péld 3,3-6)

Fiam, ne feledd el a tanításomat, parancsaimat őrizd meg szívedben!
Mert hosszú életet hoznak neked, szerencsés éveket s boldogulást.
Szeretet és hűség ne hagyjon el soha, kösd a nyakadba, és írd fel a szíved táblájára.
Akkor megkedvelnek, és tetszésre találsz az Isten és az emberek szemében.
Szíved minden bizalmát Istenbe vesd, saját értelmedre ne igen hagyatkozz.

Szent Pál a kolosszeieknek (Kol 3, 12-17)

Itt már nincs görög vagy zsidó, körülmetélt vagy körülmetéletlen, barbár vagy szittya, szolga vagy szabad, hanem Krisztus minden mindenben.
Mint Istennek szent és kedves választottai, öltsétek magatokra az irgalmasságot, a jóságot, a szelídséget és a türelmet.
Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza van a másik ellen. Ahogy az Úr megbocsátott nektek, ti is bocsássatok meg egymásnak.
Legfőként pedig szeressétek egymást, mert ez a tökéletesség köteléke.
S Krisztus békéje töltse be szíveteket, hiszen erre vagytok hivatva, egy testben.
Legyetek hálásak, Krisztus tanítása éljen bennetek elevenen, s teljes bölcsességgel tanítsátok és intsétek egymást. Az Istennek énekeljetek hálás szívvel zsoltárt, himnuszt és szent énekeket.
Szent Máté evangéliuma Mt 19, 3-6

Akkor odamentek hozzá a farizeusok, hogy próbára tegyék. Ezt kérdezték: “El szabad a férfinek bármilyen okból bocsátania a feleségét?” Így felelt: “Nem olvastátok, hogy a Teremtő kezdetben férfinak és nőnek teremtette őket, és azt mondta: Ezért a férfi elhagyja apját, anyját, a feleségéhez ragaszkodik, és egy test lesz a kettő? Most már többé nem két test, hanem csak egy. Amit tehát Isten egybekötött, azt ember ne válassza szét.”

Elhangzott: Vörös Benedek és Dobó Eszter esküvőjén 2013. X. 26. szombat, Margit-sziget

PRÉDIKÁCIÓ

Benedek és Eszter

Benedek és Eszter

A Prédikáció, mostani olvasmányom, Alain de Botton, a Religion For Atheists szerzője szerint abban különbözik – elvileg – a szépirodalom még oly fennkölt oldalaitól, hogy míg a világirodalom legszebb alkotásait s elfelejtjük, és nemigen irányítják életünket, addig egyetlen rövid prédikáció megváltoztathatja életünket.  Hozzátenném, hogy ez egy rövid prédikációnál sokkal inkább igaz mint egy hosszúnál. Az könnyen a regények sorsára jut, és elfelejtjük.

Én ma nagyon szeretném, ha nem felejtenétek el, amit most mondani fogok. Erre van egy kis esély, hisz rólatok szól és nektek. S mi lenne izgalmasabb téma, mint mi magunk? Van azonban a nem feledésnek két feltétele. Az első, hogy minden évben, október 26-án, vegyétek elő ezt a pár gondolatot és elmélkedjétek át. Ez jó módszer nem elfelejteni, nem hogy a napot – férjek erre hajlamosak, nők soha – hanem újra és újra értelmezni a boldogság 3 szabályát. Mert 5 év múlva más a helyzetetek, mint ma, és tíz vagy 25 év múlva még inkább.

Könnyít az is, hogy magatok választottátok ki a három olvasmányt, melyet az imént hallottatok. Legyen ezért ez a három olvasmány évről évre a kiindulópont. Mindegyiket össze lehet foglalni egy-egy szóban. Ez három szó.

A Példabeszédek könyve miről is szólt? Szeretetről és hűségről. A kolosszeiekhez írt levél miről is szólt? Türelemről és megbocsátásról. Máté evangéliuma mit is üzen? Hűségről és a szeretet egységéről beszél, akár csak a Példabeszédek könyve. S mivel a hűség nem más, mint tartós szeretet, a három kulcs a szeretet, azaz a türelem és a megbocsátás.

Foglaljuk össze: a szeretet nem múlik el, hanem nő, elmélyül, teljesen áthat benneteket kölcsönösen, ha türelemre és megbocsátásra épül. Hűség és szeretet, ezek nagy és szent szavak. Éppen ezért idővel kiürülhetnek. Ami újra és újra feltöltheti az energiaforrást kettőtök kapcsolatában, hogy nem várjátok el a másiktól, hogy tökéletes legyen, hanem elfogadjátok a másik gyengeségeit is, sőt mi több, a magatokét is. Idővel látni fogjátok, hogy paradox módon ez a nehezebb. S ha egyszer nem sikerül, nos, akkor jön a megbocsátás! Meg kell bocsátanunk a másiknak, meg kell bocsátanunk magunknak is. Nem hétszer, hanem hetvenszer hétszer. S ha tökéletesek akartok lenni, akkor nem csak egymásnak és önmagatoknak, hanem mindenki másnak s megbocsátotok. Ilyen egyszerű lenne az egész? Ilyen egyszerű. Mától fogva tehát ez a törvény. Erre tanítsátok egymást. Ez a teljes bölcsesség, amiről Szent Pál beszél.

S hogy el ne feledjétek, tegyétek meg külön-külön és együtt a napi lelkiismeret-vizsgálat tárgyává! Ez lenne a második feltétel!

Türelem Benedek és EszterA Türelem nem csak rózsát terem, hanem tartós hűséget és szeretetet, végső soron boldogságot is.

Ámen

Reklámok
4 hozzászólás leave one →
 1. Hódsági Éva permalink
  2013/10/27 17:10

  “…a hűség nem más, mint tartós szeretet, a három kulcs a szeretet, azaz a türelem és a megbocsátás.” “…tehát ez a törvény. ” “Ez a teljes bölcsesség.” – a legszebb útravaló a fiatal házasoknak.

 2. Csalótzky Annamária permalink
  2013/10/27 18:39

  Ezek a fiatalok már most jó uton vannak gondolom. Szentségi házasságot kötöttek és az is nagyon bölcs, hogy maguk választották az igéket az egybekelésre. Vajon kinek az ötlete volt ez ? :)) Az említett három tartós pillér valóban szilárd alap mégha Karinthy azt is mondja viccből, hogy “A türelem rózsát terem. De semmi mást nem”.

  Megjegyeznék 2 dolgot. Egy osztrák nagymama aki annak idején Erdélybe ment férjhez jól megtanult magyarul, de bizonyos hangzókat, nehezen ejtett ki és néha egy kis nyelvtani hibát is vétett. Az unoka – egyszer megkérdezte a 4o éve békében élő párt. “Nagymama ti hogyan birtátok ki egymást 4o évig”‘. Hát tudod mondta a bölcs nagyi : “Egyszer az egyik HUN BE A SZEM, MÁSKOR A MÁSIK HUN BE A SZEM”.

  Barsi Balázs atya szerint nem a szerelem tartja meg a házasságot, hanem a házasság tartja meg a szerelmet.

 3. 2013/10/27 19:01

  A hűség nemcsak kötelez másik iránt ,hanem össze is kapcsol amely egy LÉLEKKÉ TESZ.,akár LELKI akár fizikai házasságról legyen is szó SZERINTEM ez a legszebb amit ember megtehet Ha csakis van alkalmad megtapasztalni tudsz beszélni,egy igazi házasságról.VOLT-E MÁR ILYEN ÉLETEDBEN?S ha nem ,ezt kivánom

 4. Zsombor permalink
  2013/10/28 13:22

  Szép eskövő volt, a könyörgéseket én olvastam fel a szentmisén :).

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s