Skip to content

Bámészkodók (Mária Rádió, Jegyzetek 53)

2013/11/27

Csak nézni jöttek...

Csak nézni jöttek…

Krisztus király ünnepén Lukács evangéliuma mintegy „helyszíni közvetítést” adott Nagypéntekről, Krisztus keresztre feszítéséről. Ismerjük a történetet: a körülállók gúnyolják a szenvedőt, még az egyik vele együtt szenvedő elítélt is. Ellentézisként megszólal a másik latos, de ő Jézus pártját fogja. Így működik a közvélemény, így mer néha-néha nagyritkán egy bátor egyén szembeszállni a tömeggel.

Hittanosaimmal az elmúlt években többször átelmélkedtük ezt a történetet, és a fiatalok többnyire megbotránkoztak Jézus kortársain. A provokatív felszólítás, hogy segítsen önmagán a magatehetetlen ember, különösen perfidnek tűnt az elmélkedők szemében. Kissé meginogtak ugyan, amikor megtudták, hogy a főtanács tagjai tulajdonképpen „tesztelték” a megfeszítettet, mintegy tudományos kísérletet hajtottak végre, hisz ha képes megszabadítani önmagát, akkor pozitíven válaszol a kételyre, azaz mégis ő a Messiás. Az eredmény nem volt mindegy, hisz várták ezt a Messiást, és ugye átéltek már egy-két csalódást. Végül a legtöbb fiatal mégis úgy döntött, hogy egy ember mégsem lehet kíséreti alany, és amúgy Jézus elég jelét adta küldetése hitelességének, nem volt szükség erre a barbár tesztre.

Mellékszereplők

Mellékszereplők

A sors iróniája, hogy az egyetlen, aki nem kételkedett, hanem még a kereszten is bízott Jézusban, a másik lator, „tesztelte” egyedül sikeresen a Mestert. A két lator dialektikája viszont könnyen arra csábít, hogy világunkat megint egyszer jókra és rosszakra osszuk fel, és persze utólag úgy döntünk, mi a jó oldalon állunk. Éppen ezért figyelmünket elkerüli a mindenkori többség tipikus reakciója: ők látszólag semlegesek, ők se nem rosszak, se nem jók, hisz ők csak bámészkodók. Valójában nekem velük van leginkább bajom, a bámészkodókkal, és bár ezt nem mondja ki, Lukács evangélistának is. Ők a többség, ők a nép: a nép pedig bámészkodott. Mint mindig.

Látványos...

Látványos…

Idén nyáron a spanyolországi Compostellában kisiklott egy vonat, és pár óra alatt turisták százai és ezrei jelentek meg a helyszínen. Velük együtt persze megjelentek a tévéállomások is, akik kiküldték a helyszínre stábjaikat. A tájékoztatás ürügyén dokumentálták a zarándokoknak mondott bámészkodók elképesztő érzéketlenségét. Míg a helybeliek többsége segíteni sietett, és beverték a kisiklott vonat ablakait, hogy kimentsék a roncsok közé beszorult utasokat, a turisták fényképeztek és videóztak. Ha lett volna videó Kr. után 33-ban, most nekünk is lenne néhány helyszíni felvételünk és néhány a júliusi spanyolországi kommentárokhoz hasonló semmitmondó interjúnk a bámészkodókkal. Őket úgymond annyira sokkolták a tévé képei, hogy belső kényszert éreztek, hogy ellenőrizzék, valóban olyan súlyos-e a baleset, hogy valóban úgy történtek-e a dolgok, mint mondják, stb. Nagy a bizalom a médiában, de most nem ez a témánk, hanem a beteges kíváncsiság, hogy mások nyomorúságát látványosságnak tekintsük.

Mielőtt kedves hallgató csatlakozol felháborodásomhoz, engedd meg, hogy megkérdezzem: Te ugye leteszed a sörösüveget, és a ropit, amikor a mesedoboz, amely távolba lát, katasztrófákról tudósít? Vagy tovább majszolsz és nagyot hörpintesz az üvegből? Az vesse tehát az első követ a jeruzsálemi bámészkodókra, aki a képernyőn is felismeri a szenvedő embert és együtt is érez vele. Félő, hogy mint Jézus idejében is, ma is sorra elsomfordálunk, és a köveket érintetlenül hagyjuk, mert nekünk sem tiszta a lelkiismeretünk!

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5’ röpirat az etikáról 53 (2013.11.28.) BÁMÉSZKODÓK

One Comment leave one →
 1. Csalótzky Annamária permalink
  2013/11/27 21:49

  Vajon az irgalmas szamaritánus odament volna Jézushoz, hogy segitse cipelni a keresztet ?

  Nem vagyok benne biztos valamelyest ismerve az embert.Cirenei Simont is kényszerítették (Micsoda isteni kegyelem végülis !- mert igy vált kereszténnyé)

  Ha kisebb csoport lát bajbajutottat inkább eltávolitja magától az eseményt, hamis érveket gyárt és nem segit, mert nem akar kilógni a sorból. A bal lator kilógott amúgyis, így volt mersze mást gondolni – Isten kegyelméből. Az előny/ár hányadosa kétséges a bámészkodónak. A segítőben viszont erős feszültség keletkezik erkölcsi okokból,- ez a nemesebb jelenség és ez csak a segítés révén oldódik. De a segítő szindróma elmélete sokrétű hasznot ismer segítéskor. (önmegerősítés,hatalomkiélés). Kettesben azonban sokkal többen segítenek a bajbajutotton és akkor is, ha tömeges a jelenség. Lásd véradás, árvíz, iszapkatasztrófa.

  Nem kellene engednünk, hogy ingerküszöbünk a média által egyre magasabb legyen, mert mindennap bombáznak bennünket szörnyűségekkel és quasi “megunjuk”, eltompulunk, de akkor sem, ha becsaptak kérincsélők. Szerintem akkor is kezdjük újra, mi hivők, bátran, és kössük orrunkra : “Amit a legkisebbel tesztek velem teszitek” (Mt 25:4o) Ekkor mersz majd kilógni, Ő lesz a fontos, a legfontosabb, mint ahogy az is.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s