Skip to content

Advent 3. vasárnapja A év – Miért mentetek ki?

2013/12/13

 

Finom ruhában járnak...

Finom ruhában járnak…

Abban az időben: Amikor a börtönben raboskodó János Jézus tetteiről hallott, elküldte hozzá tanítványait, hogy megkérdezzék tőle: Te vagy-e az, akinek el kell jönnie, vagy valaki mást várjunk? Jézus így válaszolt nekik: Menjetek, és adjátok tudtul Jánosnak mindazt, amit láttok és hallotok: a vakok látnak, a sánták járnak, a halottak feltámadnak, a szegényeknek pedig hirdetik az örömhírt. Boldog az, aki nem botránkozik meg bennem! Mikor elmentek, Jézus így kezdett beszélni Jánosról a tömegnek: Mit akartok látni, amikor kimentek a pusztába? Talán széltől hajladozó nádszálat? Vagy miért mentetek ki? Hogy finom ruhába öltözött embert lássatok? Akik finom ruhában járnak azok királyi palotában laknak! Vagy miért mentetek ki? Hogy prófétát lássatok? Igen, mondom nektek: még prófétánál is nagyobbat! Ő az, akiről azt írták: Íme, elküldöm követemet színed előtt, hogy elkészítse az utat teelőtted. Bizony, mondom nektek: Asszonyok szülöttei között nem támadt nagyobb Keresztelő Jánosnál! De még őnála is nagyobb az, aki a legkisebb a mennyek országában. Mt 11,2-11Mottó: Vagy miért mentetek ki?

IMG_1649Miért indul el időnként a nép egy emberként egy tömegrendezvényre? Kultúrakritikusok, mint Oswald Spengler a dekadencia jelét látta a tömegtársadalomban, Ortega y Gasset egyenes irtózott tőle. Sokunkat félelem tölt el a tömeg láttán: hisz ki tudja, mi minden történhet.

Jézus rákérdez a tömeg motivációjára: Miért vonzotta őket a bizarr próféta, unokatestvére, a Keresztelő? János maga, amint azt előző héten hallhattuk, nem lelkesedett a népszerűségért, és elutasította a képmutatók közeledését. Jézus egyetért vele. A sütkérezés a próféta népszerűségének fényében nem érdemszerző. Jézus, miközben a Jánosnál gyülekezők őszinteségét firtatja, persze a hozzá sereglőket is megrostálja! Sejti, sőt tudja, hogy sokan meg fognak botránkozni, mert „nem ezt várták”… Ezért mondja, „boldog, aki nem botránkozik meg bennem.” És arra is tanít, hogy nem azokat várja, akik az Egyház pompájában gyönyörködnének, nem barokk egyházat kínál, hanem a szegényeknek a szegényekét. Mintha Ferenc pápa új életre keltené e mondást, ezt az üzenetet. Újra prófétai időkben élnénk?

2013. DECEMBER 15.

Kiss Ulrich SJ

Reklámok
One Comment leave one →
 1. Csalótzky Annamária permalink
  2013/12/14 04:39

  Szentkúton betlehemi élő képet állítottak fel nemrégiben és a birkacsoportból hirtelen kivált egy gyapjaska (-egyéniség ? :))). Kiugrott a karámkorláton és felfedező útra indult, de nem bírta az outsiderséget és 5 perc múlva visszakéredzkedett, majd boldogan bégetett a többiekkel tovább.

  Spenglernek igaza van, mert az európai polgárság szétverésével egyre terjedelmesebb nyájak keletkeznek és bégetnek a legkisebb közös többszörös szintjén.A kultura hanyatlik és a társas életnek egyre kevesebb nivós közössége van. Még a vallási élet, a zarándoklat is gyakran kirándulási közösséggé válik. Nemhiába adtak ki CD-lemezt amit a Szentkútra buszozóknak tesznek fel imákkal énekekkel, elmélkedésekkel, hogy a lényeg érvényesüljön a zarándokúton. Sok plébánián kisért a pogácsacserés agapés társasélet, de zajlik virágzik világszerte a katasztrófaturizmus is,

  mert a media eltompított vad hireivel és megemelte az ingerküszöböt. A csírája már János körül is mutatkozott és vajon milyen tömeg kisérte a keresztúton Jézust ? Hányan mertek segíteni keresztet hordoznia, hányan törölték le verejtékét ?

  És most egy stilusplagizálás Ulrich atyától:)) : És te segítettél volna keresztet cipelni, te letörölted volna Jézus verítékét ? Mernél bátran kiállni a sorból és tenni ?

  MÁS: Vajon a krumplilevest és grizestésztát kedvelő egykori miniszterelnök – “ez a mi fiunk !” hamis illuziója nem hat ma Ferenc pápa gesztusai láttán ? Meglátták- e a krumplileves mögött az igaztalanul felakasztottak hulláit ? És nincs- e olyan várakozás a hivőkben, hogy Ferenc pápával most jön a “konzervativ” egyház modernizálódása, a cölibátus eltörlése, a nők papsága, a válások könnyítése, az eutanázia és az abortusz kérdésekben engedmény? Meglátják- e hogy a szociális pápa sziklaszilárd marad gesztusai ellenére mindezekben,ahogy elődje – korunk nagy teológusa,
  XVÍ. Benedek pápa, – aki nem hivott fel hivőket telefonon, de magvas gondolataival, s például a Benedeki oltár liturgiai találékonyságával, mélységes műveivel, és János Pál pápa
  mögötti permanens massziv támogató jelenlétével, – szürke eminenciásként – együttesen nagy művet hozott létre, mégha ez nem is volt olyan népszerű a tömeg körében, de azért néhány kiugrálós birka tudja ezt.
  És vajh, mit szól majd a piacot uraló háttérhatalom ? – hogy bizony minden marad ám a régiben, a bástya nem látszik ledőlni, a keresztény hivők tovább nem manipulálhatóak kínált kacatjaikkal ?

  Ő az ? – vagy mást vártak ?

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s