Skip to content

Karácsony 2. vasárnapja A év (2014)

2013/12/30

de övéi nem fogadták be.

A Világosság

A Világosság

Kezdetben volt az Ige, az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige, ő volt kezdetben Istennél. Minden őáltala lett, nélküle semmi sem lett, ami lett. Benne az élet volt, s az élet volt az emberek világossága. A világosság világít a sötétségben, de a sötétség nem fogta fel. (Az Ige) volt az igazi világosság, amely minden embert megvilágosít. A világba jött, a világban volt, általa lett a világ, mégsem ismerte föl a világ. A tulajdonába jött, de övéi nem fogadták be. Ám akik befogadták, azoknak hatalmat adott, hogy Isten gyermekei legyenek. Azoknak, akik hisznek nevében, akik nem a vérnek vagy a testnek a vágyából s nem is a férfi akaratából, hanem Istentől születtek. S az Ige testté lett, és közöttünk élt. Láttuk dicsőségét, az Atya Egyszülöttének dicsőségét, akit kegyelem és igazság tölt be. Jn 1,1-5, 9-14

János fennkölt, de valljuk be, nehezen értelmezhető szavai ünnepélyes hangulatra hangolnak, és szinte megszeppenünk hallatára. A betlehemi eseményt, amelyet azóta, hogy Szent Ferenc a maga egyszerűségében közel hozta hozzánk, azzal, hogy tárgyi valóságában megjelentette a jászolt, János egy kozmikus dráma centrumába helyezi. Az igazán döbbenetes az, hogy a piciny gyermek a jászolban, látszólag védtelen és sebezhető, ugyanaz, mint az örökkévaló teremtő erő, mely számunkra elképzelhetetlen módon megelőzi minden létet, a Létet magát, a Létet mint olyant is.

Elutasítás

Elutasítás

A szövegben elrejtve egy sor azonosság, mely előbb elvont, majd egyre konkrétabb fogalmakkal írja le ezt a Létet, ezt a Valóságot. Az Ige, az Isten, a Világosság, az Élet mind egy és ugyanazon leírhatatlan valóság becserkészése, körbejárása, kísérlet e Valóság leírására. Ezzel szemben áll a sötétség, melyet azonban helytelen volna a Világgal azonosítani. Hisz a Világ tulajdona az Igének, mely a Lét és a Világosság, és éppen ezért lett testté, hogy túlmutasson a vér, a vágy világán, híd legyen a Lét és a létezők, az Ige és az ige befogadói között, és hogy a mindaddig az egek elérhetetlen magasságában tündöklő dicsőséget, kegyelmet és igazságot hozzáférhetővé tette az emberek számára. Különös, de az emberek szó csak egyszer fordul elő a szövegbe: az emberek világossága. Igaz, ez a Világosság minden embert megvilágít! Az Ige eredeti terve szerint tehát mindnyájan címzettjei vagyunk az Igének. Végül azonban a „közöttünk élt” már egy közelebbről meg nem határozott közösségre utal, amelynek tagjait János evangélista Isten gyermekeinek nevezi, és akik minden jel szerint csak egy kisebbség az „övéi”-ként körülírt tágabb emberi közösségen belül. A választóvonal egyértelmű: befogadjuk-e őt, az Igét, a Létet, és vele az igazságot és kegyelmet, vagy nem?

2014. JANUÁR 05.

Reklámok
2 hozzászólás leave one →
 1. Hódsági Éva permalink
  2013/12/30 15:06

  ” Az Ige, az Isten, a Világosság, az Élet mind egy és ugyanazon leírhatatlan valóság
  becserkészése, körbejárása, kísérlet e valóság leírására. …. a Világ tulajdona az Igének,
  mely a lét és a Világosság, és éppen ezért lett testté, hogy túlmutasson a vér, a vágy
  világán, híd legyen a Lét és létezők, az Ige és az ige befogadói között, és hogy a mind-
  addig az egek elérhetetlen magasságában tündöklő dicsőséget, kegyelmet és igazságot
  hozzáférhetővé tette az emberek számára.”
  Ezt csak befogadnunk szabad, elutasítani semmiképpen! Isten gyermekei közé szeretnénk tartozni. Ennél szebb célt nem tűzhetünk ki magunk elé az új és azt követő években.
  Nemes és gyönyörű gondolataidhoz fűződően kívánok Neked boldog, békés, kegyelemben
  gazdag új esztendőt! Hozzá derűt, jó munkabírást(mint amilyen eddig is volt), jó egészséget,
  sok szeretetet! Tisztelettel és szeretettel.

 2. tallapragada permalink
  2014/01/04 18:54

  Jó gondolatok. Nem találni magyarul semmi “normális” elmélkedést, ezen kívül. Karácsony II. vasarnapjára. Köszönöm! 🙂

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s