Skip to content

Évközi 2. vasárnap A év (2014)

2014/01/17

2013. JANUÁR 19. 

Mottó: Én sem ismertem őt

 

Kettős tanúságtétel

Kettős tanúságtétel

Abban az időben: Amikor János látta, hogy Jézus közeledik feléje, így szólt: Íme, az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit! Ő az, akiről én azt mondtam: Utánam jön egy férfi, aki megelőz engem, mert előbb volt, mint én. Én sem ismertem őt, de azért jöttem, és azért keresztelek vízzel, hogy megismertessem őt Izraelben. János azután így folytatta tanúságtételét: Láttam, hogy az égből, mint egy galamb, leszállt rá a Lélek, és rajta marad. Én sem ismertem őt, de a ki küldött, hogy vízzel kereszteljek, azt mondta nekem: Akire látod, hogy rászáll a Lélek, és rajta marad, ő az, aki Lélekkel keresztel. Én láttam, és tanúskodom arról, hogy ő az Isten Fia!” Jn 1,29-34


Én sem ismertem őt, – vallja be a Keresztelő, és ez bizony első hallásra meglepő! Hogyan ajánlhatja a népnek, mint Messiást, ha nem is ismeri? Nos, ellentétben bizonyos szerzőkkel, akik hol János tanítványaként, hol esszénus gyakornokként mutatják be a „kezdő” Jézust, János, nem a rokoni kapcsolatokban bízik – hisz Jézus unokatestvére volt – nem is a közvéleményre támaszkodik, hanem a Lélekre. A Lélek, mely saját hivatásának is tanítómestere volt. most engedi, hogy egyelőre egyedüliként felismerje, ki valójában Jézus, és mi a küldetése. Kettejük küldetése ugyanis egy tőről fakad, de minőségi ugrás következik be, amikor Jézus fellép. János sziklaszilárd bizonyossága a keresztelés pillanatától származik, mert ott és akkor a Lélek jelet adott, és e jelet értelmezte is számára. Míg a nép, a tömeg, csak egy galambot látott, és talán babonásan megborzongott annak láttára, János teológiailag tudta értelmezni a látottakat. János ebben a pillanatban maga is „evangélista” lett egy mondat erejéig. És ez a mondat összefoglalja az egész evangéliumot. Ez a mondat maga az örömhír: ő az Isten Fia!

2013. JANUÁR 19.

 

Reklámok
One Comment leave one →
  1. Csalótzky Annamária permalink
    2014/01/17 23:58

    Milyen szép és finom ez a kép. A lélek fehér galamb képében rászállt és rajta is maradt. Nyugalmas, tiszta, szentséges. Azóta is de azelőtt is milyen gyakran jön elő ez a galamb-motivum. Békegalamb formájában, de már Noénál is galamb jelezte az újra előbukkanó szárazföldet, az élet kezdetét (újra )indulását. Mintha lenne itt egy gondolati párhuzam.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s