Skip to content

ÉVKÖZI 5. VASÁRNAP „A” ÉV

2014/02/07

Mottó Ti vagytok a föld sója.

Létfontosságú

Létfontosságú

Ti vagytok a föld sója. Ha a só ízét veszti, ugyan mivel sózzák meg? Nem való egyébre, mint hogy kidobják, s az emberek eltapossák. Ti vagytok a világ világossága. A hegyen épült várost nem lehet elrejteni. Ha világot gyújtanának, nem rejtik a véka alá, hanem a tartóra teszik, hogy mindenkinek világítson a házban. Ugyanígy a ti világosságotok is világítson az embereknek, hogy jótetteiteket látva dicsőítsék mennyei Atyátokat! Mt 5, 13-16

Ti vagytok a föld sója. Vajon mit jelent ez? Ha az interneten keresünk rá – ugyan hol másutt, –  nagyon sokféle választ kapunk. Mind egy-egy anekdota. A só hol szent, hol ördögöt és boszorkányt űz, hol méreg, stb. Nehéz a sok babona és népi hiedelem közepette kihámozni, mire is gondolhatott Jézus. Igaz, a só ízéről beszél, és megmaradhatnánk ennél. De a bizarr kérdés, hogy ugyan mivel sózzák a sót, elbizonytalanít. A sót nem lehet ízesíteni. Ez egy paradox, és a vallás szereti a paradoxonokat. Jézus különösen.

A paradox leszoktat a világ digitális látásáról: fekete-fehér, igen-nem, mit vettél a pénzemen? – kérdi a gyermekmondóka. A világ színes, s a nagy kérdésekre nincs valójában igen-nem válasz, még ha a langyosok gyanúsak is Jézus szemében. Mi akkor a megoldás?

Itt jó lett volna a só ...

Itt jó lett volna a só ...

Ma már tudjuk, hogy a só az élet egyik feltétele. Ha veszítünk belőle, a veszteséget pótolni kell, különben elpusztulunk. Jézus magáról mondja: Én vagyok az Élet. Ezt az életet kell befogadnunk, ezt kell továbbadnunk. De jaj annak, aki sótlanná válik, hisz már halott. A halott ugyan hogyan adhatna életet? A paradoxhoz az is hozzá tartozik, hogy kevés só éltet ad, túl sok megöl. Lót asszonya ennek a jelképe. A Holt tenger ennek a mementója Izraelben. És ez bizony nagy pofon mindenfajta fundamentalizmusnak. Nem arról szól a történet, hogy mindent konzerváljunk – erre a só valóban kiválóan alkalmas, – hanem arról, hogy íze, zamata legyen a dolgoknak. S persze a fénnyel ugyanígy van. A túl sok ugyanúgy vakít, mint a kevés ugyanúgy. Keressük tehát a mértéket!

2014. FEBRUÁR 09. 

 

Reklámok
One Comment leave one →
  1. csal@digikabel.hu permalink
    2014/02/08 02:21

    Igen, főleg az élet ízét adja meg a só, de a romlástól is véd a keresztény tanítás , az élet teremtőjének használati utasítása.Ha nem tartjuk be és a teremtést nem az utasításnak megfelelően “kezeljük” negligáljuk a gyártót , minden elromlik. Mintha kezdenénk látni a jeleit.
    Jó lenni időben észbekapni !

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s