Skip to content

ÉVKÖZI 6. VASÁRNAP „A” ÉV – A KIMONDOTT SZÓ EREJE

2014/02/11

Esküszöm...

Esküszöm…

Egyáltalán ne esküdjetek! …

Abban az időben: Jézus így szólt tanítványaihoz: „Mondom nektek: Ha igaz voltotok nem múlja felül az írástudókét és farizeusokét, nem juthatnak be a mennyek országába. Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: Ne ölj! Aki öl, méltó az ítéletre. Én viszont azt mondom nektek, hogy méltó az ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére. Hallottátok a parancsot? Ne törj házasságot! Én pedig azt mondom nektek, hogy aki bűnös vággyal asszonyra néz, szívében már vétkezett vele. Hallottátok továbbá, hogy a régieknek ezt mondták: Hamisan ne esküdj, és tartsd meg az Úrnak tett esküdet! Én pedig azt mondom nektek: Egyáltalán ne esküdjetek! Legyen a ti beszédetek „igen, igen, nem, nem”; ami ennél több, az a gonosztól van.” Mt 5, 20-22a, 27-28. 33-34a 37

 Mottó: Egyáltalán ne esküdjetek! – amikor Jézus az esküdözést megtiltotta tanítványainak, egyúttal rehabilitálta a kimondott szót, az emberi kommunikáció igazságát és tisztaságát. Akkor szoktak esküdözni, nagy szavakkal fogadkozni, amikor az emberi beszéd elveszítette értékét. Egy kis közösségben, a családban, vagy barátok között nem esküdözünk. Ha mégis, rögtön sejtjük, hogy valami baj van. Beszédünk nem szavahihető.

Elég egy "Igen"

Elég egy “Igen”

Valójában Jézus intelmében nem az esküdözés tilalma az, ami megragad, hisz már erről szól a hetedik parancs is: Ló tisszá et-sém-Adonáj Elo`hechá lassáv, Ne vedd fel az Örökkévaló nevét hiába (valóságra). Jézus tehát nem újít, hanem aktualizál, valójában megerősíti a régieknek adott parancsot.

De megfogalmazza azt pozitív parancsként is, miként kell helyesen beszélnünk, milyen legyen kommunikációnk a közösségben: egyszerű, félre nem érthető szavakkal mondjunk igent is, nemet is. Az egész jézusi beszédet pedig visszhangozza a bűnbánati ima a misék elején: sokszor és sokat vétkeztem gondolattal, szóval, cselekedettel és mulasztással – Nemde, hajlandóak vagyunk kizárólag cselekedeteinket bánni, szavainkat és gondolatainkat kevésbé, mintha ez utóbbiak kevésbé számítanának. Nos, itt egyértelmű Jézus olvasata. Felülmúlni a farizeusokat annyit jelent, hogy már a gondolat csíráját is elvetjük: nem hagyjuk, hogy testet öltsön. A harag szívünkben a gyilkosság vetése, a buja vágy a házasságtörésé, az esküdözés az Istentagadásé. Én vétkem, én vétkem, én igen nagy vétkem!

2011. FEBRUÁR 13. 

Kiss Ulrich SJ

Reklámok
3 hozzászólás leave one →
 1. Hódsági Éva permalink
  2014/02/11 11:03

  ” Én vétkem, én vétkem, én igen nagy vétkem!”
  “…: sokszor és sokat vétkeztem, gondolattal, szóval, cselekedettel és mulasztással”

  Jó akarok lenni,
  Szavakban, gondolatban sem vétkezni,
  Jótetteimmel átölelni
  Egyetlen Jézusom!

 2. Csalótzky Annamária permalink
  2014/02/11 13:13

  Az IGEN-nek és a NEM-nek a krisztusi hitben kell megszületnie, mert nem lehet választásként a jóság és a gonoszság között! :)) Ez szóba se kerülhet. Nem ez a szabad akarat, pedig sok hivő azt hiszi. A paradicsomi állapot , a szabad akarat csak a különféle jók közötti választás lehet. Persze erre csak törekedni lehet, de Isten segítsége nélkül el nem érhető. Mindnyájunknak tüske van a testében, (nem csak Szt. Pálnak volt) hogy el ne veszítsük az alázatra való képességet – gondolom.

  Magam is észrevettem,milyen mechanikusan darálom, daráljuk a bánatszöveget és nem figyeltem és figyelünk fel a “gondolattal, mulasztással” fogalmakra. De nehéz útunkon az már egy állomás, ha haragunkat nem öntjük a másikra semmilyen formában, bár a szivünkben még nincs igazi megbocsájtás.Csak itt nem szabad megállni !!!! A végén talán már a gondolat sem fog felmerülni. És ha csak egyszer végre a metrónál elzúgó tömegben képesek leszünk azért is megállni és a két vak harmonikás koldusnak előkaparni a táska legmélyéről az aprót – akkor pld. ebben nem mulasztottunk. Ha nem csak megkérdezzük “hogy vagy?” – és a válaszra már oda sem figyelünk … stb. Ezek a banális alaplépések egyszerű ügyekben. Először farizeus vagy, aztán talán már valódi hivő is, ha figyelsz magadra.
  Érdemes imádságainkat is egyszer egyedül,csendben,lassan minden szón eltöprengve végigmondani. Nagy meglepetések érhetnek majd bennünket, de ez előre vihet !!! Ezt tapasztaltam.

 3. tallapragada2 permalink
  2014/02/15 11:01

  Nagyon jo iras!

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s