Skip to content

ÉVKÖZI 7. VASÁRNAP „A” ÉV – GŐG NÉLKÜL

2014/02/21

Mottó: Nem teszik meg ezt a pogányok is?

ELLENSÉGSZERETET

ELLENSÉGSZERETET

Abban az időben: Jézus így szólt tanítványaihoz: Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: Szemet szemért, fogat fogért. Én pedig azt mondom nektek: Ne szálljatok szembe a gonosszal, hanem ha valaki arcul üt téged jobb felől, tartsd oda neki a bal arcodat. Aki perbe fog, hogy elvegye a ruhádat, annak add oda a köntösödet is. És ha valaki egy mérföldnyire kényszerít, menj vele kétannyira. Adj annak, aki kér, és aki kölcsönt akar, el ne fordulj tőle. Hallottátok, hogy ez mondták: Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket. Tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek benneteket, imádkozzatok azokért, akik üldöznek és gyaláznak titeket, hogy gyermekei legyetek mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra és gonoszokra egyaránt, és esőt ad mind az igaznak, mind a bűnösöknek. Ha ugyanis csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, ugyan mi lesz a jutalmatok? Nem teszik meg ezt a vámosok is? És ha csak a testvéreiteknek köszöntök, mi az, amivel többet tesztek? Nem teszik meg ezt a pogányok is? Ti legyetek olyan tökéletesek, mint amilyen tökéletes a ti mennyei Atyátok! Mt 5, 38-48

SZERETHETŐK?

SZERETHETŐK?

Mottó: Nem teszik meg ezt a pogányok is? – ez bizony nem retorikus kérdés!  Kemény, mellbevágó kritika mindazoknak, akik különbnek vélik magukat ennél vagy annál – és melyik népnek ne volna kire lenéznie? A „tiszták”, a tökéletesek gőgje bűn, sőt illúzió, és Jézus megfosztja híveit a „mi különbek vagyunk” szektás önérzetétől. Lecsupaszítja lelkiismeretünket a valós, reális önismeretre, és ennek érdekében jócskán megemeli a mércét. Nem is hiányzanak az ilyen-olyan jóindulatú magyarázatok, hogy „Jézus ezt (valójában) nem úgy gondolta”…  Mindig reméljük, hogy a szabály csak néhány önkéntes kiválasztottra vonatkozik. A Szentek szabályzata. Valójában elég, ha a polgári erényekben jeleskedünk, ha a közösségben, melyben élünk, civilizáltan viselkedünk. A barbárokra a törvény nem vonatkozik.

Jézus megfoszt minket az effajta kimagyarázkodás adta enyhítő körülményektől. Nem a közösség belső törvénye, viselkedési kódexe a mérce, hanem Isten maga. Félelmetes! Hogyan legyek tökéletes, mint a mennyei atya? Nemde, ez lehetetlen? Lehetetlen, ha úgy értelmezem, hogy előbb tökéletesnek kell lennem, hogy szerethessek mindenkit, beleértve ellenségeimet, Nem lehetetlen, ha előbb szeretem ellenségeimet, mert mihelyst megteszem, máris tökéletes leszek, mint a mennyei atya. Jézus ugyanis a tökéletességet erre a pártatlan, részrehajlás nélküli szeretetre érti!

2014. február 23. 

Reklámok
4 hozzászólás leave one →
 1. 2014/02/22 09:16

  Ki az, aki megérti Krisztus szavait ebben a rohanó, becstelen világban? Eljött az idő, hogy nagyon sokan nemet mondjunk a “pénz az isten, a bank a templom” mondásnak. Hangosabbaknak kéne lennünk! El kell viselnünk, mert ezzel válunk különbbé hogy állandóan és mindenhonnan, még szeretteink részéről is megcsapják orcánkat. De így legalább a “belépőjegyet” megváltjuk Isten országába.

 2. tallapragada2 permalink
  2014/02/22 12:51

  Jó tàmpont az elmélkedés predikaciohoz is!:-)

 3. Csalótzky Annamária permalink
  2014/02/22 13:47

  A Mennyei Atya tökéletességét elérni lehetetlen. De lábujjhegyre állva törekedhetünk az életszentségre, és hiszem, hogy Ő EZT akarta, de ismeri a bűnre hajló ember természetét: és ha lazábban fogalmaz …(Teher alatt nő a pálma !)
  A szentek sem voltak tökéletesek. Ábrahám többnejű volt, Péter hazudott, stb. DE ők szorosan Istenben éltek !
  Az ellenséget szeretni ??? Lélektani képtelenségnek tűnik, hacsak nem tisztázzuk mi a szeretet. Szeretteinkhez meleg,édes érzelmekkel, odaadással fordulunk, de ellenségünktől frusztrált bűnre hajló emberként ezt nem tudjuk IGY megtenni,mert automatikus a válasz az emberi pszichében: frusztráció, regresszió, agresszió. DE akaratunkkal CSAKIS A JÓT KELL TENNÜNK velük is és ha nehezen is, de imádkoznunk kell értük. Úgy gondolom ilyen az ellenségszeretet,(hacsak nem vagyunk képmutatók:))
  Hogy a család,meg a pénz … Talán ha irgalmat gyakorolunk, kegyelmet kérünk és alázattal lemondunk arról, hogy a világnak tessünk és CSAK ISTENNEK AKARUNK TETSZENI ,már a legjobb úton vagyunk és ehhez dupla kegyelmet kapunk.Vagy Ábrahámmal nem ez történt?

 4. Hódsági Éva permalink
  2014/02/22 15:36

  ” A gőg az emberi lélek kártevője (Lk. 6, 10-14)
  “…aki fölmagasztalja magát, megalázzák …

  “Uram, nem dölyfös a szívem,
  szemem nem tekintget gőgösen,
  Nem keresek nagy dolgokat,
  amelyek meghaladják erőm. ” (Zsolt, 131,1)

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s