Skip to content

Nagyböjt 1. vasárnapja A év (2014) Az utolsó kísértés

2014/03/07

Mottó: Végül megéhezett

1.fokú kísértés

1.fokú kísértés

Abban az időben: A Lélek a pusztába vitte Jézust, hogy a sátán megkísértse. Negyven nap és negyven éjjel böjtölt, végül megéhezett. Odalépett hozzá a kísértő, és így szólt: „Ha Isten Fia vagy, mondd, hogy ezek a kövek változzanak kenyérré! Jézus ezt felelte: Írva van: Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem mindazon igével, mely Isten szájából származik. Ezután a szent városba vitte őt a sátán, és a templom oromzatára állította. Így szólt: Ha Isten Fia vagy, vesd le magad! Hiszen írva van: Angyalainak megparancsolta: A tenyerükön hordoznak téged, hogy kőbe ne üsd a lábadat! Jézus ezt válaszolta: De az is írva van: ne kísérts Uradat, Istenedet! Végül egy hatalmas hegyre vitte őt a sátán. Megmutatta neki a világ valamennyi országát és azok gazdagságát. Azután így szólt: Ezt mind nekem adom, ha leborulsz és imádsz engem! Ekkor Jézus azt mondta neki: Takarodj, sátán! Mert írva van: Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj! Erre otthagyta őt a sátán, és íme, angyalok jöttek és szolgáltak neki.  Mt 4, 1-11

 

Mottó: Végül megéhezett. Mint jó marketing-szakember, Sátán jól időzíti a támadást. Egy legyengült emberhez fordul csábító ajánlatával. A bökkenő, hogy míg a potenciális ügyfél egzisztenciális helyzete valós, és igénye, szükséglete is az, az ajánlat korántsem konkrét. Sátán nem kínálja meg eledellel az éhezőt, hanem „virtuális” portékát kínál, valójában a nagy semmit. Egy követ. A fogyasztónak magának kellene ebből élelmet varázsolni.

2. kísértés: biztonság

2. kísértés: biztonság

A csodát amúgy, ha akarná, a felszólított maga is el tudná végezni, a tanácsra sincs szüksége, és tudatában is van képességeinek. Ráadásul elég pimasz a kísértő, hogy még parancsolgasson is, „Tedd ez, tedd azt”… Végül mindennek tetejébe még azt is megköveteli, hogy kiszemelt áldozata bizonyítsa, amit nem kéne bizonyítania, és ezt a kísértő nagyon is  jól tudja. Vajon tudatában vagyunk annak, hogy a legtöbb kísértés hasonlóan üres, semmitmondó, hogy kész becsapás? És vajon nekünk van-e hiteles válaszunk erre, ahogy Jézusnak volt? Képesek vagyunk-e az ügyletet egy magasabb, szellemi síkra vinni?

Persze a kudarc nem viszi jobb belátásra a kísértőt. Tovább parancsolgat, de megemeli a tétet: a mindennapi szükségletek helyébe a nagyon is emberi halálfélelem lép. Itt már csak érdemes bizonyítani? De Jézus kőkeményen tudatja ellenfelével, hogy neki nincs mit bizonyítania, és hogy a kísértő túllépi megbízásának keretét – ne feledjük, a Lélek vitte a pusztába Jézust, épp azért, hogy megkísértse! Semmi gond a kísértés kísérletével, mint olyannal. A Sátán azonban pusztán az embert kísértheti, nem Istent! Itt volna az ideje, hogy visszavonuljon.

A Világ Ura?

A Világ Ura?

Az már szinte vicces, hogy végül mintegy „előre menekülve” támadásba lendül, és azt követeli, hogy Jézus őt ismerje el Istenéül. Amint várható, ez a kísérlet végképp kudarcba fullad. Az a különös, hogy mi emberek kevésbé vagyunk immúnisak. Az utolsó századok, de főleg évtizedek, erről a harmadik kísértésről szólnak. Ideje, hogy rászóljunk a Kísértőre: Takarodj!

2014. MÁRCIUS 09. 

Reklámok
2 hozzászólás leave one →
 1. Csizmarik Ágota permalink
  2014/03/08 10:41

  “a Lélek vitte a pusztába Jézust, épp azért, hogy megkísértse” – ugyanaz a két tagmondat alanya, tehát kizárólag ennek alapján úgy hangzik, mintha a Lélek kísértené meg… Nagy misztikum: a Lélek engedi, hogy a Sátán megkísértse Jézust. A Sátán megérdemli a nagy kezdőbetűt? Ezen is vívódni szoktam.

 2. Csalótzky Annamária permalink
  2014/03/08 11:49

  Hú, tömény ez az igerész ! Egy dráma ! A hazugság atyja és az ISTEN-EBERÉ.Az Isten által adott vágyainkat veszi célba, ezekre akar “rátapadni”. Jó marketing szakember – igen, felhasználva az emberi pszichét, Képekkel dolgozik – mint a Televizió,plakát. Mondják, Palesztinában pld. a szél a köveket úgy lecsiszolja, hogy azok messziről kenyérnek látszanak. Ezt a képet akarja az éhező lelkébe bevésni, hogy az munkáljon benne,mint a TV-reklám, a plakát , s ne tudjon szabadulni tőle. Én pld.most az itt mutatott tábla csoki képével küzdök ! :)))) Megcélozza a politikai vénát is, mert a korabeli zsidók az gondolták, hogy a Messiás majd leszáll husvét ünnepén a templom párkányáról a nép közé -és ez biztosan hat majd a tömegre, mert ez látványos és elbűvöl, hiszen a mi értelmünk, – a tömegé – elhomályosult és akaratunk rosszra hajló. Jézus azonban igazából nem áll vele szóba, csak mindíg egy isteni igével válaszol, a gonosznak a kontextusból kiragadott igéjére. DE hiába,mert aki az Atyával ilyen szoros kapcsolatban áll, aki kapni CSAK az Atyától akar, nem akárkitől, annak nem lehet szóbaállnia akárkivel, nem lehet olyan képet bámulni,ami rosszat csepegtet. Nem gyávaságból,hanem mert a hazugság atyjával nekünk lehetetlen versenyt rendeznünk,úgyhogy ne is próbálkozzunk.HESS !
  Jézus szerette a világot, gyönyörködött benne, de csak a szépben, a jóban, az igazban. Szóval mit is kellene tennünk?
  Ágotának: azt gondolom, hogy Jézus emberi lelkének növekedése céljából vitetett a pusztába,- kiteendő kisértésnek. (Előtte Mózes és Illés a pusztában már elbukott !!)
  Szerintem ha tetszik írd azt, hogy gonosz lélek -kicsivel.:))) Nekem ez válik be.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s