Skip to content

Nagyböjt 3. vasárnapja A év – Incidens a kútnál

2014/03/22

Mivel Jézus útközben elfáradt, leült a kútnál

Adj innom!

Adj innom!

Abban az időben: Jézus Szamaria egyik városába, Szikárba érkezett, közel ahhoz a földhöz, amelyet Jákob adott fiának, Józsefnek. Ott volt Jákob kútja. Mivel Jézus útközben elfáradt, leült a kútnál. Az idő dél felé járt. Közben odajött egy szamariai asszony, hogy vizet merítsen. Jézus megkérte: Adj innom! Tanítványai ugyanis elmentek a városba, hogy ennivalót vegyenek. Az asszony elcsodálkozott: Hogyan kérhetsz te, zsidó létedre tőlem, szamariai asszonytól inni? A zsidók ugyanis nem érintkeztek a szamaritánusokkal. Jézus így felelt: Ha ismernéd Isten ajándékát, és tudnád, hogy ki mondja neked: Adj innom!, inkább te kérnéd őt, és ő élő vizet adna neked. Az asszony ezt felelte: Uram, hiszen vödröd sincs, a kút pedig mély. Honnan vennéd az élő vizet? Csak nem vagy nagyobb Jákob atyánknál, aki nekünk ezt a kutat adta, amelyből ő maga is ivott, meg a fiai és az állatai? Jézus erre megjegyezte: Mindaz, aki ebből a vízből iszik, újra megszomjazik. De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, nem szomjazik meg soha többé. Az a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne. Erre az asszony megjegyezte: Uram, add nekem azt a vizet, hogy ne legyek szomjas, és ne kelljen ide járnom vizet meríteni. Látom, hogy próféta vagy! Atyáink ezen a hegyen imádták Istent, ti pedig azt mondjátok, hogy Jeruzsálem az a hely, ahol imádni kell őt. Jézus ezt felelte: Hidd el nekem, asszony, hogy eljön az óra, amikor az Atyát nem itt és nem is Jeruzsálemben fogjátok imádni. Ti azt imádjátok, akit nem ismertek, mi pedig azt, akit ismerünk, hiszen az üdvösség a zsidóktól ered. De eljön az óra, sőt, már itt is van, amikor az igazi imádók lélekben és igazságban imádják az Atyát. Mert az Atya ilyen imádókat vár. Isten ugyanis Lélek, azért akik őt imádják, lélekben és igazságban kell imádniuk. Az asszony így szólt: Tudom, hogy eljön a Messiás, akit Krisztusnak neveznek. Ha majd eljön, ő tudtunkra ad mindent. Erre Jézus kijelentette: Én vagyok az, aki veled beszélek. Abból a városból a szamaritánusok közül sokan hittek benne. Mikor kijöttek hozzá a szamaritánusok, megkérték őt, hogy maradjon nálunk. Ott is maradt két napig. Ezután így szóltak az asszonyhoz: Most már nem a te szavadnak hiszünk. Hallottuk őt mi magunk is, és tudjuk, hogy valóban ő a világ Üdvözítője. Jn 4,5-42

 

A Kút

A Kút

Mottó: Mivel Jézus útközben elfáradt, leült a kútnál – Emlékszünk még a nagyböjt 1. vasárnapjának olvasmányára? Jézus kísértésének történetére? Ott a Sátán az éhségre apellált, és rá akarta venni Jézus, csillapítsa éhségét.  Most, a mai történetben, megszomjazott. Sőt, a kút mellé ült. Nemde, az autonóm ember, akinek tartjuk magunkat, egyszerűen merített volna magának vizet. Nemde, mi is ezt tennénk. Jézus azonban kért, Segítséget kért. Egy asszonytól. Egy idegentől, Egy idegen asszonytól. Fel sem tudjuk mérni, milyen botrány ez a kortársak szemében. Ne legyen azonban illúziónk! Ma is megbotránkozat Jézus! No, persze, mi az emancipáció és tolerancia elkötelezett hívei, nem azon botránkozunk meg, hogy Jézus egy nőhöz fordult, sem azon, hogy idegenhez, hanem, hogy egyáltalán kért, bárkit is. Kiszolgáltatta magát.

Továbbá: Jézus a párbeszéd nyitányának szánta a kérés, hogy elvezesse az asszonyt az örök élet szomjúhozására. Ez prozelitizmus – mondja a mai közvélemény. Azaz elítélendő! S különben is, az üzleti szférát el kell választani a vallástól. Ha Jézus szomjas, menjen egy vendéglátó ipari egységbe. Lám, a tanítványok a piac hívei, ők bementek a városba – az Auchanba? A Lidlbe? – hogy bevásároljanak. Jézus meg itt kéreget…. S amúgy az egész csak egy marketing trükk, hisz végül nem is iszik. Folytassam? Ugye, nehéz megérteni Jézus korát? Hát még milyen nehéz megélni ma a találkozást vele. Pedig Jézus most is ott ül a kút mellett. S vár reánk!

2008. FEBRUÁR 24.

Reklámok
One Comment leave one →
 1. Csalótzky Annamária permalink
  2014/03/23 11:59

  Micsoda dráma ismét ! A lenézett és megvetett szamáriai asszony délben oson a kúthoz, nem reggel, mint az szokás.( Igy nem találkozhat senkivel) gondolom -Odaérvén, egy FÉRFI, aki ZSIDÓ és KÉR tőle vizet. Érthetetlen??? Szóbaáll vele ? Talán nyilik a szive, de még cinikus kicsit, – nem csoda. Ám Jézus türelmes.Ő is szomjas. RÁNK szomjas. Vár, aztán szembesíti az asszonyt – tapintattal ,önmagával -mint egy jó orvos. Hogy élsz ? A nyomorult keres, a boldogságot, a szeretetet keresi pótszerekben remélve, mint a ma embere a hedonizmusban -de hiába ! És Jézus akkor megmondja mi a boldogság titka. Hajmeresztő lehetett a nyilatkozat: “Én vagyok,( mármint a Messiás) aki veled beszélek”. És nem csoda, hogy az asszony aztán korsóját (már nem kell) – addigi dicstelen életét is – hátrahagyva elrohan szétkürtölni,amit megtudott. Fantasztikus ! Pedig nem hiszem, hogy hirtelen teljesen megértette volna mi az, szellemünket és lelkünket felemelni imádságban az Úrhoz (lélekben és igazságban imádni) DE nő volt, érzékeny és megsejtett mindent , megérezte, megélte a minden konvención is átlépő szokatlan szeretetet.Erre szomjazott igazán -mint mindenki.

  És mégis. Hát mi nem bírjuk már felfogni ???? – ki ül a kút káváján?
  Pedig Jákob kútja materiálisan is működik ma is, és FŐLEG egyébként is, de sokan többnyire vedeljük a sós tengervizet.Ha megértetted ülj le te is egy kútkávára szerintem és próbálkozz azokkal, akik nem értik.
  Meg kell csodáljuk az Úr türelmét , várakozását nem ?

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s