Skip to content

Nagyböjt 4. vasárnapja A év A vakon született ember

2014/03/30

Sosem látott!

Sosem látott!

ki vétkezett, ez vagy szülei, hogy vakon született?”
Abban az időben: Jézus útközben látott egy vakon született embert. Tanítványai megkérdezték tőle: Mester, ki vétkezett, ez vagy szülei, hogy vakon született?” Jézus ezt felelte: „Sem ez nem vétkezett, sem a szülei. Mindez azért van, hogy megnyilvánuljanak rajta Isten tettei. Amíg nappal van, nekünk annak tetteit kell cselekednünk, aki engem küldött. Eljön ugyanis az éjszaka, amikor senki sem cselekedhet. Amíg a világban vagyok, világossága vagyok a világnak.” E szavak után a földre köpött, sarat csinált a nyállal,a sarat a vak szemeire kente, és így szólt: „Menj, mosakodj meg a Siloe tavában.” Siloe annyit jelent, mint Küldött. Ő elment, megmosdott, és amikor visszatért, már látott. A szomszédok, és akik azelőtt koldusként ismerték, így szóltak: „Nem ez az, aki itt ült és koldult?” Egyesek azt mondták, hogy: „Ez az!” Mások pedig: „Nem, csak hasonlít rá.” Ő azonban kijelentette:” Én vagyok az!” Erre az embert, aki nemrég még vak volt, odavitték a farizeusokhoz. Aznap ugyanis, amikor Jézus sarat csinált és megnyitotta a vak szemét, szombat volt. Ezért a farizeusok is megkérdezték tőle, hogyan kezdett látni. Ezt válaszolta: „Sarat tett a szememre, megmosdottam, és most látok.” A farizeusok közül egyesek megjegyezték: „Nem Istentől való az az ember, hiszen nem tartja meg a szombatot.” Mások azonban így szóltak: „Bűnös ember hogyan tudna ilyen csodákat tenni?” És szakadás támadt köztük. Azután újból faggatni kezdték a vakot: „Te mit gondolsz arról, aki megnyitotta szemeidet?” Ő azt felelte: „Hogy próféta!” A zsidók ezt felelték neki: „Te oktatsz minket, aki mindenestül bűnben születtél?” És kitaszították őt. Jézus meghallotta, hogy kitaszították. Amikor találkozott vele, megkérdezte tőle: „Hiszel-e az Emberfiában?” Ő így válaszolt: „Ki az, Uram, hogy higgyek benne?” Jézus ezt felelte: „Látod őt, aki veled beszél: ő az!” Mire az ember így szólt: „Hiszek, Uram!” És leborult előtte. Azután Jézus ezt mondta: „Ítélkezni jöttem a világra, hogy akik nem látnak, lássanak, és akik látnak, megvakuljanak.” Meghallotta ezt néhány körülötte álló farizeus, és megkérdezte: „Csak nem vagyunk mi is vakok?” Jézus így felelt: „Ha vakok volnátok, bűnötök nem volna. De ti azt mondjátok, hogy láttok, ezért megmarad bűnötök.” Jn 9,1-41

Ki a te botod?

Ki a te botod?

Mottó: ki vétkezett, ez vagy szülei, hogy vakon született?”– Ez a kérdés ma fejcsóválást idéz elő. No persze, aki hisz a „karmában”, az megörül, hogy lám, Jézus kortársai hittek a karmában, következésképp a reinkarnációban. Vagy valamiféle genetikai öröklésben hittek volna? A XIX. század embere hajlandó volt, főleg, ha az uralkodó osztályhoz tartozott, a rátermettek uralmában hinni, így hát szemükben a testi fogyatékosság a faji alábbvalóság biztos jele volt. Ma többnyire megbotránkozunk az effajta nézeteken. Eközben rendületlenül hiszünk civilizációnk felsőbbrendűségben, a többiek egyszerűen fejletlenek. Bajaik, beleértve betegségeiket, örökletesek, vagyis a szülők hibásak… Nos, Jézus mindezeket a nézeteket tévhitnek minősíti. Egyszer és mindenkorra. E fogyatékosságban ráadásul lehetőséget lát, hogy Isten egészen más tervének, nekik szánt küldetésüknek legyenek tanúi. „Fogyatékosságuk” küldetés. Az Übermensch számára ez elfogadhatatlan. Ő vak, csak nem tudja. Ezerszer sajnálatra méltóbb, mint az, akit lesajnál. S vakságát megőrzendő, tagadja, amit pedig láthatna: hogy az Emberfia megnyithatja szemünket. Boldogok a vakok!

2014. március 30.

Reklámok
2 hozzászólás leave one →
 1. 2014/03/31 09:06

  Köszönöm háromságos EGY ISTEN ,hogy felismertetted ,hogy fogyatékosságom küldetés
  amely mások javára szolgálandó

 2. Csalótzky Annamária permalink
  2014/03/31 18:39

  Azt gondolom, hogy mindenki bűnös, a vak is, és az ált.isk. kisgyerek is,(voltatok gyerekek ugye? :)), de talán nem is ez a lényeg,hanem az, vajon mit kezd ezzel a ténnyel itt a vak ? Kortársai hittek abban,hogy az állapota büntetés. Még ma is rejtőznek ilyen vélekedések.Akár közmondásokban, szólásokban is. “Isten nem ver bottal”, vagy “Ez Isten büntetése”. Persze Isten nem büntet, magunkat büntetjük – tanuljuk . A példában lényeges, hogy a vak lelkileg is meggyógyul vakságából és EZ Jézus célja. /Tulajdonképpen a látványos testi gyógyításra (sár, nyál, bekenés) – igazából nincs is szükség,hiszen Jézus egyből megszüntethette volna a testi vakságot. De a demonstráció bevési a jelenetet, emlékezeti értéke a körülállókban nagyon magas kell legyen, no meg szimbólum is a sár lemosása, hátha elindul a hangya a látványra/

  A testi vakság megszünése után Jézus még megszólítja a vakon születettet ! A párbeszéd vége : “Hiszek Uram !” – és a ujdonsült látó leborul előtte.
  Akkor gyógyult meg !! Ez ismétlődik minden jézusi gyógyításnál, mint pld.a Bethesda fürdőnél a béna ember esetében. – “Menj és többé ne vétkezzél”. (Jé,hát hogy jön ez ide? – szokás kérdezni.)
  – de Ő nem medicinális gyakorlatért jött és nem is gyógyított meg akkoriban minden testi bajt. Azóta is ezt éljük meg,illetve ezt élhetnénk meg. Az Istenben való HIT a gyógyulásunk és hitünk következménye: – Isten iránti viszonzott szeretetből törekvés a bűn elkerülésére.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s