Skip to content

Húsvét 2. vasárnapja 2014 A év

2014/04/25

 

Vidám húsvét

Vidám húsvét

Amikor a hét első napján (húsvétvasárnap) beesteledett, Jézus megjelent a tanítványoknak ott, ahol együtt voltak, pedig a zsidóktól való félelmükben zárva tartották az ajtót. Belépett, és így szólt hozzájuk: Békesség nektek!  Miután ezt mondta, megmutatta nekik a kezét és oldalát. Az Úr láttára öröm töltötte el a tanítványokat. Jézus megismételte: Békesség nektek! Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket. E szavak után rájuk lehelt, és így folytatta: Vegyétek a Szentlelket! Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, s akinek nem bocsátjátok meg, az nem nyer bocsánatot. A tizenkettő közül az egyik, Tamás, vagy melléknevén Iker, nem volt velük, amikor Jézus megjelent nekik. Később a tanítványok elmondták neki: Láttuk az Urat. De ő így szólt: Hacsak nem látom kezén a szegek nyomát, ha nem érintem ujjaimat a szegek helyéhez, és nem tapintom meg kezemmel oldalát, én nem hiszem! Nyolc nap múlva ismét együtt voltak a tanítványok, Tamás is ott volt velük. Ekkor újra megjelent Jézus, bár az ajtó zárva volt. Belépett, és köszöntötte őket: Békesség nektek! Tamásnak pedig ezt mondta: Nyújtsd ki az ujjadat és nézd a kezemet! Nyújtsd ki a kezedet, és érintsd meg oldalamat! Ne légy hitetlen, hanem hívő! Tamás így válaszolt: Én Uram, én Istenem! Jézus ezt mondta neki: Most már hiszel, Tamás, mert láttál engem. Boldogok, akik nem láttak, és mégis hisznek! Jézus még sok más csodajelet is művelt tanítványai szeme láttára, de azok nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezeket viszont megírták, hogy higgyétek: Jézus a Messiás, az Isten Fia, és hogy a hit által életetek legyen benne.  Jn 20, 19-31

 

Mottó: Az Úr láttára öröm töltötte el a tanítványokat.

Örömhír

Örömhír

Ezt a mondatot Ferenc pápa apostoli buzdítása, az Evangelii Gaudium új megvilágításba helyezte. A pápa e szavakkal kezdi írását: „Az evangélium öröme betölti azok szívét s egész életét, akik találkoznak Jézussal”. (EG 1) A mai evangélium az első ilyen találkozás beszámolója. Premier. S lám, a félelem, amely miatt bezárkóztak az apostolok, egy szempillantás alatt szertefoszlik. Jézus mégis megismétli: Békesség nektek!

Jézus tudja, hogy szívünk tele van aggodalmakkal, kételyekkel, tehát kell az ő békéje, az ő lelke, hogy a félelem helyét az öröm töltse be. Az apostolok élték meg elsőként, amit Ferenc pápa ígér: „Akik engedik, hogy üdvözítse őket, azok megszabadulnak a bűntől, a szomorúságtól, a belső ürességtől és az elszigetelődéstől.” (Uo.)  Az apostolok szomorúságához azon a húsvétvasárnapon nem fér kétség. Továbbá bezárkóztak, azaz elszigetelődtek. Kételyeik is voltak, ezt Tamás testesíti meg. Hányan vagyunk, mi Tamások? De vigasztalódjunk: nyolcadnapra, minden vasárnap, újra eljön közénk, hogy megérinthessük. Legyünk hát hívők, nem hitetlenek!

2014. április 27.

One Comment leave one →
  1. 2014/04/27 18:13

    JÉZUSOM!–köszönöm ,hogy megengeded ,hogy sebeidre tegyem kezem és megerősítesz

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s