Skip to content

82 Szent pápa (Mária Rádió)

2014/04/29

Hordozható szentek

Hordozható szentek

Irgalmasság Vasárnapján, mely egyúttal Húsvét 2. vasárnapja, Ferenc pápa szentté avatta két nagyszerű elődjét, Boldog XXIII. Jánost és II. János Pált. Több interjút kellett adnom ebből az alkalomból, és a Civil Kaszinóban is szóba került az esemény. Egyik beszélgető partnerem egyebek között azt állította, hogy eddig csak két pápa részesült ebben a megtiszteltetésben.  Tiltakoztam, hogy ez egyértelműen tévedés, de nem tudtam megmondani, hogy valójában hány pápát emeltek az oltárra. Most pótlom. 82-t, köztük néhánynak eddig a nevét se hallotta a mai ember: Adeodát, Agapét, Anaklét, Anicét vagy Kájusz. Mindennek persze az újságírók utánanézhettek volna egy keresőben, vagy régimódian egy lexikonban. Így utólag elgondolkodtam azonban, hogy milyen feledékeny is az utókor! 82 szent a 266-ból persze nem egy rossz arány, 30 %… Felmerül a kérdés, lehet-e, érdemes-e statisztikai adatként kezelni Krisztus földi helytartóit? Az újságírók kényszerítenek minket arra, hogy ilyen és hasonló kérdésekkel is foglalkozzunk, akkor is, ha az Egyház, a közösség számára nincsen nagyobb jelentőségük.

Az persze a hívőt is foglalkoztathatja, hogy Róma püspökei, akik hivatalból szentatyák, megválasztásuk pillanatától fogva, miért csak 1:3 arányban tisztelendők haláluk után is szentként, igaz, immár végérvényesen és visszavonhatatlanul? Hitoktatók válasza roppant egyszerű: nem csak az a szent, akit hivatalosan annak is tisztelnek. Így nézve ez az arány, a szentek hányada,  a laikus hívők körében akár egyenlő vagy nagyobb is lehet, mint a „hivatalból” szent atyák körében. Persze habozunk elhinni, hogy minden harmadik megkeresztelt szent lenne. Pedig az apostolok még minden keresztényt annak neveztek. És erre szól hivatásunk! Pál írja a korinthusiakhoz, akik igazságtalanok voltak és bálványimádók, hogy „megigazultak az Úr Jézus Krisztus nevében és a mi Istenünk lelke által.” ( 1Kor 6, 11). S felszólítja őket, „dicsőítsék tehát Istent testükben” (1 Kor 6, 20). A szent nem turistaattrakció, hanem polgártárs. Péter is ezt sürgeti: Szentek legyetek! „Mint engedelmes gyermekek ne igazodjatok azokhoz a korábbi vágyaitokhoz, amelyek tudatlanságotok idején voltak bennetek, hanem. mivel ő, a Szent hívott el titeket – magatok is szentek legyetek egész magatartásotokban.” (1 Péter 1, 14-15.)

 

Mobil szentek

Mobil szentek

Ennyi tehát: engedelmesnek kell lennünk saját hivatásunkhoz. Ha pásztoraink példát mutatnak, annál jobb! Ez nagy ajándék: erőt adhat. Mi azonban, nem vagyunk „többé idegenek, hanem polgártársai a szenteknek és háza népe Istennek,” (Ef 2,19). Mert „ráépültetek az apostolok és próféták alapjára” – int Szent Pál, de a valódi alap Krisztus, a sarokkő, „akiben az egész épület egybeilleszkedik, és szent templommá növekszik az Úrban (Ef 2, 21).

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5’ röpirat az etikáról 63 (2014.05.01.) „SZENT PÁPÁK”

Reklámok
2 hozzászólás leave one →
  1. Csalótzky Annamária permalink
    2014/04/29 10:35

    Húúúúúú! -Ulrich Atya ! Nagyon köszönjük, ez REMEK volt !!!

  2. Hódsági Éva permalink
    2014/04/29 11:12

    “Mi azonban, nem vagyunk “többé idegenek, hanem polgártársai a szenteknek és háza népe Istennek,”(Ef 2. 19.)” “Mert ráépültetek az apostolok és próféták alapjára” …de a valódi alap KRISZTUS !”

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s