Skip to content

IGEN A HARMADIK NEMRE?

2014/05/14

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5’ röpirat az etikáról 64 (2014.05.15.) „A HARMADIK NEM”

Válasszatok!

Válasszatok!

Egy nemzet, két nép és három nem. Ez lehetne a posztmodern Magyarország legrövidebb leírása.

Egy nemzet? Az Alaptörvény egységes nemzetből indul ki. Íme, a sokat vitatott nemzeti hitvallás:  „MI, A MAGYAR NEMZET TAGJAI, az új évezred kezdetén, felelősséggel minden magyarért, kinyilvánítjuk az alábbiakat: Büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette.”  Bár az állítás egyszerű ténynek tűnik, szinte naponta hol egyik-hol másik szavát cáfoljuk, legalábbis egyesek. A mindennapi gyakorlatban a nemzet részei osztódással szaporodnak, amint azt a hazai baloldal esetében láthattuk és látjuk. E sokszínűség dacára talán csak egy pontban áll fenn közmegegyezés, hogy a Kárpát-medencében két nép él: a panelek népe, meg a többiek. Van, aki persze lázadozik a bináris világkép ellen, aki szeretne egyfajta harmadik rend lenni. Igaz, gyorsan lehazaárulózzák mindkét oldalon.  Abban azért sokáig egyetértés uralkodott, hogy az emberiség, ahogy már a Biblia is tanította, kétnemű, hisz Isten az embert férfinak és nőnek teremtette.  Az idei Eurovisio-n azonban a nép, az Isten adta nép, a harmadik nemre szavazott, egy bizonyos Conchita Wurst személyében. A hölgy-úr amúgy Tom Neuwirth néven született és tán hallgat is még erre a névre, ha az utcán valaki leszólítja.

DAS IST WURST

DAS IST WURST

Állítólag a kolbász „családi névhez” úgy jutott, hogy neki „tök mindegy” – mi is? No, minden, kivéve ingatag identitása. „A tök mindegy” német megfelelője ugyanis a „Das ist mir doch alles Wurst”. Szóval Tom-Conchita saját önreklámja szerint egy tökfilkó, igaz csak 2011 óta, amikor is felvette ezt a művésznevet. A nyugati sajtóban azóta Tom she, Sie, elle… lett, holott, aki se nem férfi, se nem nő, az semlegesen „Es”, „it”, magyarul izé, mivel őseink elmulasztották bevezetni a magyar nyelvben a nyelvtani nemet, és csak biológiai nemeket ismerünk. E sajnálatos hiányosság, elmaradottságunk újabb jele, hogy mifelénk mindegy, hogy valaki Conchita, vagy Tom, az illető egyszerűen egy személy. Ember.

Neki teljesen mindegy. S neked is?

Neki teljesen mindegy. S neked is?

Szóval a 26 éves sztár a Főnix dalával befutott. A reakciók azonban menetrendszerűen a klasszikus hideg-meleg, fekete-fehér, igen-nem játékszabályok szerint láttak napvilágot. Ki lelkesen magyarázza, hogy a hidzsra Conchita egyfajta szabadságharcos, aki a toleranciáért harcol, míg az ellentábor szabadkőműves összeesküvést emleget az európai civilizáció ellen.

Szerintem azonban a harmadik nem prominens képviselője csupán ügyes marketingstratéga: extravagáns külsejével elhúzott a konkurencia mellet. Hisz nem elég énekelni, fel kell kerülni a címlapokra, és a trükk működik. Persze ez rajtunk múlik. Ha az énekesek a színfalak mögött énekelnének, akkor a szakáll nem jelentene előnyt. De a színfalak mögött csak az üzleti stratégia születik, a mechanizmusok így rejtve maradnak. Vagy mégsem? Mert nekünk nem mindegy, se nem tök, se nem kolbász.

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5’ röpirat az etikáról 64 (2014.05.15.) „A HARMADIK NEM”

 

One Comment leave one →
 1. Csalótzky Annamária permalink
  2014/05/14 15:29

  Keressünk már iziben egy Noét, ő meg kezdje el ácsolni sürgősen a bárkát. Fel akarok mászni rá.

  Befellegzett az apai tekintélynek ismét. Miért ? Hát ül a papa a kanapén, kortyolja a sört, mellette a két nebuló és nézik a fesztivált. Bejön a Wurst,énekel,mire a gyerek megszólal: “Apa EZ mi ?” Az apa nézi,nézi – hörpint egyet, kicsit izzad, aztán megszólal : “Nem tudom”. Ajaj !

  Mellesleg akkor mégiscsak van 3. személy! Nem ES, nem IT, hanem EZ.

  Majd megszokjuk.

  Rajtunk múlik ? Hááát. Kocsis Zoltán amikor megörökölte a Magyar Áll.Hangversenyzenekart, függönyt húzott és mindenkinek amögött kellett játszania. Aki jól muzsikált maradt,aki nem, annak mennie kellett.Akár 8 gyerekes apa volt, akár 1 éve volt még a nyugdijig. Wurst függönnyel elbukott volna, úgyhogy gyanítom szinpadra engedésében az elővizsgálókban volt némi cirkuszos véna, lehet hogy emlékeztek még a régi időkre,amikor igy hirdették a cirkuszműsort.” Miss Arabella a félcsecsű nő ” Fejlődtünk. Az ingerküszöb feljebb van már. Most itt van már EZ.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s