Skip to content

Mária Rádió 65. jegyzet: A Béke pápája

2014/05/26

Ima a falnak állítva...

Ima a falnak állítva…

Miközben Európa szavazatokat számlált, Szentatya Jordániában járt, majd onnan ment Betlehembe. Ez jelzésértékű, magyarázta a sajtó, a palesztin állam elismerése felé tett gesztus. Még inkább jelzésértéke volt annak, hogy a falnál, mely Ciszjordániát elválasztja Izraeltől, a Pápa megállt imádkozni. A falak elválasztanak, míg a zarándok összekötötte sokak kettészakított hazáját. Negyedszázada hitvallás volt a berlini falnál megállni, ma a jordán-izraeli határon tanúskodhatunk a béke mellett. A béke lett a hívószava annak a meghívásnak is, melyet a pápa a palesztin és izraeli elnökhöz intézett. Rómába hívta őket, hogy együtt imádkozzanak a békéért. Ez egyfajta XXI. századi Pax Romana: Róma békéje.

A reálpolitikusok, akik szívesen intézik el kézlegyintéssel a jelképes politizálást, mindebben továbbra is csak pr akciót látnak. A Szentföld népe azonban békére vágyik, és reménye megerősödhet az ilyen üzenetektől. A pápa egyértelműen fogalmazott. „A palesztinok megérdemlik az önálló hazát, az izraeliek a békét.” A két követelés egyenrangú. A politika itt kénytelen meghátrálni a béke és a béke követe előtt.

Elgondolkodtató, hogy a brüsszeli merénylet rejtélyes módon egybeesett mind az európai választással, mind a szentföldi látogatással. Kinek üzentek a harcos frakció ismeretlen és névtelen tettesei? Európának vagy Izraelnek? Palesztinának vagy a Vatikánnak? Ferenc pápa azonban visszaüzent nekik együtt a konstantinápolyi pátriárkával, amikor együtt megcsókolták a követ, melyen a hagyomány szerint a megkereszteltet holtan kiterítették. Példát mutattak, hogy íme, akár 1500 év után is lehetséges a kibékülés. És a sebeket nem az idő gyógyítja, hanem az Idő Ura. Az, akit a hatalom leterített. Az, aki ma is él.

Remény születik

Remény születik

A két egyházfő azt is nyilatkozatba adta, hogy rendületlenül haladnak tovább az egység útján: „a nézeteltérések nem tántorítanak el minket és nem bénítják meg utunkat az egyesítéshez”. Vajon mikor mondják ki ugyanezt a szentföldi politikusok? Mert az üzenet diszkréten bár, de félreérthetetlenül, nekik is szólt. S persze nekünk is, akiknek a sok ezer álhírből ki kell emelnünk az egyet, melynek üzenete holnap is érvényes. Történetesen mindez a társadalmi kommunikáció világnapján történt. A kommunikáció pedig, amint az Egyház tanítja, közösségépítés.

MáriaRádió – Jegyzetek – 3,5’ röpirat az etikáról 65 (2014.05.29.) „A BÉKE PÁPÁJA”

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s