Skip to content

Évközi 15. vasárnap A év (2014)

2014/07/11

Jézus elment hazulról

fa-szikla.jpgAbban az időben: Jézus elment hazulról, és leült a tó partján.  Hatalmas tömeg gyűlt össze, ezért beült a csónakba, a tömeg pedig ott állt a parton. Ekkor példabeszédekben sok mindenre oktatta őket: „Íme, kiment a megvető vetni.  Amint vetett, némely szem az útszélre esett. Jöttek az ég madarai, és ezeket mind megették. Némely szem kövek közé esett, ahol nem volt elég termőföld. Ezek hamar kikeltek, hisz nem volt mély a föld. Majd amikor a nap fölkelt és forrón tűzött, kiégtek, mert nem volt gyökerük. Voltak szemek, amelyek tövisek közé estek, és amikor nőni kezdtek, a tövisek elfojtották őket. De a többi szem jó földbe hullott, és termést hozott: az egyik százszorosat, a másik hatvanszorosat, a harmadik harmincszorosat.”  Mt 13,1-9

 

Jézus elment hazulról

 

Kiment az emberek közé

Kiment az emberek közé

Ez bizony szokatlan nyitás! Egy mai fordítás azonban úgy szól, hogy „Azon a napon kiment Jézus a házból, és leült a tenger partján”.  Szóval nem ment messze.

Mégis elgondolkodtató, hogy nem az otthon biztonságában prédikált, a tanítványok szűk körének, hanem kiment az emberek közé. Oda, ahol legtöbb ember megfordult az útra. Hisz az utak a víz partján kanyarogtak, minden kereskedelem arra zajlott. Ma is meghívásnak érzem, hogy ne üldögéljünk templomaink félhomályában, panaszkodva arra, hogy kevesen járnak a templomba! Ha kimennénk oda, ahol az emberek járnak, ahol a sokaság van, talán mi is hozhatnánk százszoros termést!

Persze a példabeszédből azt is megtudjuk, hogy nem minden hallgatónk egyformán befogadóképes. Mégis, bár nincs mindenütt „elég termőföld”, nézzünk csak körül a természetben! Bizony a legmostohább helyen is megkapaszkodik egy-egy növény, és dacolva a mostoha körülményekkel, termést hoz. S bizony, az ég madarai is terjesztik a vetőmagokat, melyet megettek! Ne féljünk tehát, hogy pazaroljuk Isten szavát! Szórjuk csak, és a többit bízzuk Istenre!

2014. július 13.

Reklámok
2 hozzászólás leave one →
 1. 2014/07/12 15:06

  Köszönöm URAM,hogy ma is megkérded tőlem ,hogy vajon én milyen mag vagyok.Megmunkálható földbe hullottam-e ,vagy csak olyanba, amelyik csak ideig ,óráig hoz termést?—-hisz apostoli feladatra küldettél minket.
  Hála ,hogy apostoli küldetésben erőmhöz mérten segítő társad lehetek ,s segíts ,hogy bármilyen küldetést is kapok ,önzetlenül teljesítsem ,s mint a jó földbe hullott mag,amely IGÉD meghallgatására s teljesítésére hivatott,jó munkásaidnak bizonyuljak bármikor , OTT S AKKOR ahol kell—DICSŐSÉG legyen mindörökké!!

 2. Csalótzky Annamária permalink
  2014/07/12 22:46

  A paraszti világban a magvetés halálosan komoly művelet volt. Bálint Sándor néprajztudós szerint, vetéskor a magyar parasztember fohászt mondott : „ Atyának, Fiúnak , Szentlélök Istennek nevibe vetőmag szaporodj”. A katolikus tájakon néhol térdenállva kérték Isten segítségét vetés előtt és a vetőmagot szenteltvizzel hintették meg. Palesztinában persze többnyire köves földeket kellett megművelni, de nem igy nálunk. Mégis a magágykészítés nagy szakmai alapossággal, gondossággal történt . Vajon mennyiben vagyunk előkészítve, előkészülve ma Isten igéjének befogadására. Engedi-e ez a hatalmas környezeti ellenszél,hogy a mag el ne szálljon a szélben ,hanem gyökeret verjen. Vajon a szél figyelése nem haladja- e meg az eseményre való készületünket, nem sodor- e le bennünket a forgószél az igazság befogadásának útjáról? Vajon ha előkészítetlen talajra pazaroljuk, szórjuk a vetőmagot, megkapaszkodhat- e ?
  Papok, pedagógusok, szülők készítjük- e a magágyat vagy csak sietve szórunk ? Vajon amikor szokatlanul nyitunk, a pillanatnyi érzelmi-szellemi hatás képes- e megrázni, vagy csak hirtelen elbűvöl bennünket. Mátyás király alkalmanként szórta az aranytallérokat, Uljanov is küldte a nép közé az anarchista/liberális narodnyikokat, egy másik Mátyás inkább városi kényelmet ajánlott gyűlésein a magvetőknek, János a grizestésztás 5 dollárt adott utazásra,majd 70-et és mi lett belőle?
  Azt gondoom, hogy minden látványosság helyett, el kell vonulni a jelen mainstream sodrásának útjából, komolyan bűnbánatot tartani, és maggá lenni a templom mélyén is akár,-mert oda is bejönnek akkor, de a suliban, is, főnökként is, a családban a fazék mellett is, s továbbadni a kapott kegyelmeket és nem bedőlni a sziporkázó eszközöknek, embereknek. Vetni,ahogyan a régi parasztember.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s