Skip to content

Évközi 16. vasárnap A év (2014)

2014/07/18

 

Szép, de mégis gaz...

Szép, de mégis gaz...

Amíg az emberek aludtak

Abban az időben: Jézus egy másik példabeszédet is mondott a tömegnek: A mennyek országa olyan, mint amikor egy ember jó magot vetett a földjébe. Amíg az emberek aludtak, jött az ellenség, konkolyt vetett a búza közé, és elment. Mikor a vetés kikelt és kalászba szökkent, felütötte fejét a konkoly is. Akkor a szolgák odamentek a gazdához, és megkérdezték: „Uram, te ugye jó magot vetettél a földedbe? Honnét került bele a konkoly?” Az így válaszolt: „Ellenséges ember műve ez.” A szolgák erre megkérdezték: „Akarod-e, hogy elmenjünk és kiszedjük belőle?” Ő azonban így felelt: „Nem, nehogy a búzát is kitépjétek, amikor a konkolyt kiszeditek. Hagyjátok, hadd nőjön az aratásig mindkettő. Aratáskor majd megmondom az aratóknak: Előbb a konkolyt gyűjtsétek össze, kössétek kévébe, hogy elégessük, a búzát pedig hordjátok a magtáramba!” Mt 13,24-30

 

 

Aratáskor eldől...

Aratáskor eldől…

Amíg az emberek aludtak. Hát már aludni sem tanácsos?Pedig elkerülhetetlen, hogy pihenjünk. Nehéz elfogadnunk, hogy nem lehetünk örökké éberek, hogy a kockázat, mely javainkat fenyegeti elkerülhetetlen: az ellenség éjjel támad. Háborús filmekből jól ismerjük a jelenetet, a fiúk el is játszották, amikor indiános háborúkat vívtak egymással. A cserkésztáborok legmaradandóbb élménye többnyire az éjszakai riasztás, a meglepetésszerű rajtaütés. Mégsem az a történet üzenete, hogy legyetek éberek!

Sőt, mintha a példabeszéd épp az sugallná, hasztalan minden éberség, a rombolás az építés velejárója, és ahol kalászt ringat a szellő, ott bizony a mérgező gyom is felüti fejét. De, okoskodunk, akkor irtsuk ki! Bizony, Jézus válasza legmeglepőbb fordulat: Hagyjátok! No, nem mintha a gyom egyenrangú lenne a nemes növénnyel, ahogy a mai relativizmus tanítja, hanem a szétválasztás pillanata az abszolút ítéleté lesz: A végén nincs egyenlősdi, a gyomra, a méregre a pusztulás vár, az értékes gabonát pedig összegyűjtik. Ha mindezt a társadalomra alkalmazzuk, a mai ember feszengeni kezd: szeretné a konkoly-búza együttélést állandósítani. A kímélet azonban csak az igazak kedvéért történik. Jézus egyetlen igaz vesztét sem kockáztatná, innen a látszólagos tolerancia. Van mit tanulnunk.

 

2014. július 20.

Reklámok
One Comment leave one →
 1. Csalótzky Annamária permalink
  2014/07/21 16:43

  Vajon hányan láttak a búzában manapság konkolyt ? Tragikomikus korunkban aligha. Kiirtották gyomirtóval, mert persze az ésszerűség ezt követelte.
  A konkoly ma már védett növény !!:)) Bizony úgy tünik másféle konkolyok is azok.

  Tetszetős kékeslila virágocska, s növendék korában meg sem lehet különböztetni a búzától -mondják a földművesek, csak ha virágozni kezd. Itt aztán lehet párhuzamokat vonni végtelenül.

  Hála az Úrnak hogy lelkeink konkolyához igen nagy türelme van, hiszen arra inti a tanítványokat, hogy hagyják a búza között az aratásig. És micsoda kegyelem ez ! – hisz mi mindnyájan vagyunk néha konkoly állapotban is,máskor meg éppen búza állapotban, s ha rosszkor jönne a “nagy gyomláló”- bizony helyzetünk rosszra fordulna. Ily módon elgondolva folyamatosan és buzgón kell kapálgatnunk !

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s