Skip to content

Évközi 20. vasárnap A év (2014)

2014/08/15

Kéregető

Kéregető

Ő azonban szóra sem méltatta.

Abban az időben: Jézus továbbhaladt, és Tirusz és Szidón vidékére vonult vissza. És íme, jött egy arra lakó kánaáni asszony, és kiáltozva kérte: Könyörülj rajtam Uram, Dávid fia! A lányomat kegyetlenül gyötri a gonosz szellem! Ő azonban szóra sem méltatta. Végül odamentek hozzá tanítványai, és arra kérték: Küldd el őt, ne kiáltozzon utánunk! Jézus kijelentette: Az én küldetésem csak Izrael házának elveszett juhaihoz szól. Ám az asszony odajött, és leborult előtte e szavakkal: Uram, segíts rajtam! Ő így válaszolt: Nem való elvenni a gyerekek kenyerét és odadobni a kutyáknak! Mire az asszony: Igen, Uram, de kutyák is esznek abból, ami lehull gazdájuk asztaláról! Erre Jézus így szólt hozzá: Asszony! Nagy a te hited! Legyen úgy, amint szeretnéd. És a lánya meggyógyult még abban az órában.  Mt 15, 21-28

 

 

Kirekesztés

Kirekesztés

Ő azonban szóra sem méltatta. Szinte el se tudjuk képzelni! Jézus, aki mindennel és mindenkivel törődik, még ina közben is gondja van mind a tömegre, mind a viharban hánykódó tanítványokra, hogy lehet ilyen érzéktelen egy édesanya panaszával szemben? Miért kellett Jézusnak az asszonytól alázatot tanulnia, megváltoztatva az öröknek tűnő társadalmi rendet, mely az idegeneket kirekesztette, nem is tekintette embernek?

Mert ez a kulcs: a pogány csak kutya! Gyaur kutya, ezt Gárdonyitól ismerjük, regényekből, és nem igen tapasztaltuk meg személyesen. Azaz: a II. Világháború végén nem egy honfitársunk keserűen megtapasztalta, milyen, ha kirekesztik a társadalomból. Ez a jelenet tehát valójában egy történelmi fordulat: népemen, törzsömön kívül is vannak emberek, hozzám hasonlók, velem egyenrangúak és én felelős vagyok értük!

Mindezt Jézusnak is meg kellett tanulnia. De vajon mi megtanultuk-e Jézustól?

 

 

Reklámok
2 hozzászólás leave one →
 1. 2014/08/16 14:52

  Köszönöm Atyám ,hogy kiskutyád lehetek ,s az ,,asztalrólˇ”lehulló morzsából is táplálkozhatom ,jól lakhatom!.Hála ,hogy hűséges kis kutyád lehetek.Segíts megmaradnom annak

 2. Csalótzky Annamária permalink
  2014/08/17 21:26

  Ez az igerész nekem “tantörténet” , demonstráció a tanítványok felé,akik ténylegesen megvetették a pogányokat,de az irgalmas Jézus bizonyára nem és be is bizonyítja,mekkora hite lehet őbenne egy”pogány”asszonynak,akár a pogány századosnak is pld.akinek hitét megcsodálta. (Lám-lám fiaim !)

  Egyébiránt pedig egy anya minden megaláztatásra képes a gyermeke életéért !
  Ez pedig a Teremtő “műve” !

  Idevágó magántörténet: Bölcs idős úr mellé kerültem fiatal kollégának. Sokat beszélgettünk, s egy alkalommal büszkén kijelentettem :”Engem nem lehet semmivel sem megzsarolni !”Mire a bölcs szeretetteljes mosoly kisértében: “És ha a gyermeke élete lenne a tét?”

  Szavam elakadt. Átéreztem, bár akkor még nem volt gyermekem.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s