Skip to content

Évközi 23. vasárnap A év (2014)

2014/09/05

Menj és figyelmeztesd őt négyszemközt.

Figyelmeztetés

Figyelmeztetés

Abban az időben: Jézus így szólt apostolaihoz: Ha testvéred vétkezik ellened, menj és figyelmeztesd őt négyszemközt. Ha hallgat rád, megnyerted testvéredet. Ha azonban nem hallgat rád, vigyél magaddal egy vagy két társat, hogy kettőnek a tanúbizonysága vagy háromé tanúsítsa a dolgot. Ha rájuk sem hallat, mondd meg a hívek közösségének. Ha a hívek közösségére sem hallgat, vedd úgy, mintha pogány volna vagy vámos. Bizony mondom nektek: Amit megköttök a földön, meg lesz kötve a mennyben is; és amit feloldotok a földön, fel lesz oldva a mennyben is. És bizony mondom nektek: Ha ketten közületek valamiben egyetértenek a földön és úgy kérik, megkapják azt mennyei Atyámtól. Mert ahol ketten vagy hárman összejönnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.  Mt 18, 15-20

 

Mottó: Menj és figyelmeztesd őt négyszemközt. Jézus szózata az új közösség alaptörvénye, alkotmánya. Annál izgalmasabb, hogy a közösség tagjait teszi felelőssé egymásért. Nem egy vezetőre, nem egy testületre, hanem a közösségre, konkrétan annak minden egyes tagjára hárul a felelősség a közösség békéjéért. Mindenki felelős mindenkiért, mert testvérek vagyunk. Némely hívőt ez a nagy felelősség megrettenthet. Mi van, ha nem hallgat rá a testvér? A világban ilyenkor szankciók lépnek életbe. A keresztény közösségben viszont támogatják a sikertelenül kísérletezőt erőfeszítésében, hogy jó útra térítse testvérét. Nem hagyják magára a kudarcban! Bővül a felelősség köré – ez egyúttal a szubszidiaritás szép példája!  Ketten kísérik el nyomatékul és támaszul. Figyeljünk: nem veszik át szerepét, nem cserélik le, hanem támogatják. És ha ez sem segít, az egész közösség egy emberként áll ki a kezdeményező mellett, végső soron az egy renitens kedvéért. A közösség felett azonban nincs újabb instancia: a vétkes kiírta magét a közösségből, a dacos vétkező megfosztja önmagát a szeretet erejétől. Ehhez a közösség minden hatalmat megkap. Döntse fellebbezhetetlen: ami feloldanak, fel lesz oldva a mennyben is, tehát az elképzelhető legfelsőbb szinten.

 

Testvéri szeretet

Testvéri szeretet

Akit ez a hatalom megrémisztene, annak az utolsó ígéret erőt ad: elég, ha ketten vagy hárman egyetértenek, közösségüket maga az Úr erősíti meg jelenlétével. Ez azonban még sürgetőbb teszi, hogy ne csak lehetőséget lássunk a vétkes testvér figyelmeztetésében, hanem kötelességet is.

 2014. szeptember 7.

One Comment leave one →
  1. Csalótzky Annamária permalink
    2014/09/06 00:09

    Szépen hangzik mindez, de manapság soha sem tapasztaltam meg a megvalósulását.Sőt ! A jóindulatú figyelmeztetés dacot és haragot szül.Beindul a hamis szeretetre hivatkozás. “Ne bántsuk meg szegényt”.
    És vajon van olyan atya, aki rákérdez ezen kötelességünk elvégzésére ?

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s