Skip to content

Lucy, a szuper-Éva (MR)

2014/09/17

lucy és a professzor MR 73Kovács Gellért a port.hu-ban csupa rosszat ír róla, és Luc Besson filmjét csak azoknak ajánlja, akik: -„Akik elhisznek mindent, amit a vászonról mondanak nekik; akik szerint jobb az agyat békén hagyni és végül, akik nem szeretik a fontoskodó hülyeségeket…”  Hogy ezek után miért ad a filmnek 10-ből hét pontot, az rejtély marad.

A Lucy című új pszicho- pszi-thrillerről van szó, mely nevét a feltételezett afrikai ősanyánkról kapta, mivel a filmbeli hősnő, Scarlett Johansson, miután agyát felturbózta 100 %-ra, végigszalad másodpercek alatt az evolúción, körülbelül úgy, mint az élet a halál után-típusú történetekben, amikor véges kis életünk képei peregnek le tüneményes gyorsasággal szemeink előtt, legalábbis ezt mondják. Mindezt egy mai irodaszékben ülve. Különös jelképhalmaz!

Hány százalék?

Hány százalék?

Én ezért a filmet azoknak is ajánlom, akik az evolúció csodáin hajlandók elgondolkozni, és szeretnének egyszer nem csak hallani minderről, tudós elméktől tudós gondolatokat, hanem élményszerűen átélni az egészet. Képtelenség? Az, de épp ez az izgalmas benne. Bevallom az elmélkedést emberlétünkről, s hogy mi tesz azzá, eléggé megzavarja a fergeteges thriller-story, a maga követhetetlen sodrával: csak kapkodjuk a fejünket, hogy a superwoman hősnő éppen melyik gonoszt gyilkolja halomra, persze, hogy megmentse az emberiséget. Önmagától, és a puszta értelemmé zsugorodott – a fi szerint tágult – embertelenségtől. Besson szerint – ha jól értettem őt, de ebben nem vagyok elég biztos – még szerencse, hogy agyunknak 10 %-át használjuk. Mert már a duplájánál, 20 %-nál, az észtágító drog hatására hősnőnk emberfeletti teljesítményt mutat. Jó lenen itt megállni? Nem lehet. A drog amolyan vegyi Pandora szelence, és végül megsemmisíti létrehozóit, a kínai gengsztereket, akik úgy látszik átvették az egykori gonoszok, az oroszok szerepét az álomgyárban. Persze a hősnő is hirtelen eltűnik szemünk előtt, mire eléri agyi kapacitásának 100 %-át, és amikor a megdöbbent maffiózó megkérdezi, hová lett, hol van? a válasz a mindenhonnan-seholból jön: „Mindenütt.” Más szóval: hadd fordítsam le ezt teológiai nyelvezetre: ha 100% agy vagyunk, akkor mi vagyunk az Isten. Ami nem anyagi, az anyagon túli, az Isten, és értelem. Nem szellem, hanem puszta intelligencia, de az intelligencia mindenható, mindentudó, és játszik az anyaggal, tökéletesen uralja azt. Lucy, mielőtt az emberiségre – melyet egy természettudós agykutató társaság képvisel – hagyja immár nem növelhető (úgy látszik 101 %-os intelligencia nincs, vajon miért?) értelmét, a mindentudást – még gyorsan felvállalja a Megváltó szerepét. A film nem mondja ki, de így volna a történet kerek, a 99 %-os állapotban megsemmisíti a félelmetes drogot. Vagy azt is a tudósokra hagyja? Akkor bajban vagyunk!

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5’ röpirat az etikáról 73 (2014.09.18.) „LUCY”

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s