Skip to content

33. ÉVKÖZI VASÁRNAP A ÉV (2014)

2014/11/09

Nem mind okos

Nem mind okos

Ezüstjeimet a pénzváltóknak kellett volna adnod

Abban az időben Jézus a követező példabeszédet mondta tanítványainak: Egy ember idegenbe készült, ezért összehívta szolgáit, és rájuk bízta vagyonát. Az egyiknek öt talentumot adott, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet, kinek-kinek rátermettsége szerint, aztán útra kelt. Aki öt talentumot kapott, menten elkezdett vele kereskedni, és másik ötöt nyert rajta. Ugyanígy az is, aki kettőt kapott: másik kettőt szerzett. Az pedig, aki csak egyet kapott, elment, ásott egy gödröt, és elrejtette urának ezüstjét. Hosszú idő elteltével megjött a szolgák ura, és számadást tartott velük. Jött az, aki öt talentumot kapott: hozott másik ötöt is, és így szólt: Uram. Öt talentumot adtál nekem, nézd, másik ötöt nyertem rajta. Az úr így válaszol: Jól van, te derék és hűséges szolga! A kevésben hű voltál, sokat bízok rád: Menj be urad örömébe! Jött az is, aki két talentumot kapott, és így szólt: Uram, két talentumot adtál nekem, nézd, másik kettő nyertem rajta. Az úr így válaszolt: Jól van, te derék és hűséges szolga! A kevésben hű voltál, sokat bízok rád: Menj be urad örömébe! Végül jött az is, aki csak egy talentumot kapott, így szólt: Uram! Tudtam, hogy kemény ember vagy, ott is aratsz, ahová nem vetettél, és onnan is szüretelsz, ahova nem ültettél. Félelmemben elmentem hát és elástam a földbe a talentumodat. Nézd, ami a tied, visszaadom neked! Válaszul az úr ez mondta neki: Te gonosz és lusta szolga! Ha tudtad, hogy aratok ott is, ahova nem vetettem, és szüretelek onnan is, ahová nem ültettem, ezüstjeimet a pénzváltóknak kellett volna adnod, hogy ha megjövök, kamatostul kapjam vissza! Vegyétek csak el tőle a talentumot és adjátok oda annak, akinek tíz talentuma van! Mert akinek van, annak még adnak, hogy bővelkedjék; és akinek nincs, attól még azt is elveszik, amije van! Ezt a hasznavehetetlen szolgát pedig vessétek ki a külső sötétségre! Ott sírás lesz és fogcsikorgatás! Mt 25, 14-30

 

Ezüstjeimet a pénzváltóknak kellett volna adnod

No lám, múlt vasárnap még azt hallottuk, hogy Jézus kikergette a pénzváltókat a templomból, és íme, most egy példabeszédbe rejtve felértékeli őket, mint megbízható embereket, akikre kockázatmentesen rábízhatjuk tőkéjét, mert kamatoztatják. Jobb helyen van nálunk ez a tőke, mint saját szolgáinál. Persze az Úr valódi preferenciája az a szolga, aki maga teszi ezt, ti. kamatoztatja a tőkét. S hát nem mind ilyen! A történet arra is fényt vet, miért vall kudarcot némely szolga: fél. A félelem rossz főnök, zsarnok. Mintha az Úr bátor kockázatvállalásra buzdítana minket, és szurkolna a vállalkozó kedvű beosztottaknak, sőt még többet bíz rájuk.

Az is kiderül egyértelműen, hogy az úr emberismerő, és roppant tapintatos. A félős szolgának csak egy talentumot adott, ezzel csökkentve kockázatát, gátlását és félelmét.  Mindhiába, még azt a minimális kockázatot sem vállalta. Úgy is mondhatnék, hogy a mai állami bürokraták módjára csak azon törte a fejét, hogyan háríthatja el a felelősséget. Mindez el kell, hogy gondolkodtasson minket: az Úr azt tekinti hű szolgának, aki vállalja a felelősséget, mely a belé vetett bizalomból adódik.

2014. NOVEMBER 16.

Reklámok
One Comment leave one →
  1. 2014/11/09 18:19

    Igaz ,hogy az embernek nem szabad gyűjtenie ,halmoznia,de szerintem ,mindenkinek jó ha van egy picivel több mint amennyit megérdemel ,mert ,,szegények mindig lesznek köztetek “,s jó ha az ember ilyenkor van miből segítsen.DE valóban az a legjobb ,ha földi mammon helyet lelkieket gyűjtünk.,,valaki szegényen is lehet gazdag ,s gazdagon is lehet szegény”

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s