Skip to content

A LATERÁNI BAZILIKA FELSZENTELÉSE – „A” ÉV

2014/11/09

Pénzváltó ma

Pénzváltó ma

A templomban árusokat talált

Abban az időben: Mivel közel volt a zsidók húsvétja, Jézus fölment Jeruzsálembe. A templomban árusokat talált, akik ökröt, juhot és galambokat árultak, valamint pénzváltókat, akik ott ültek. Ekkor kötélből ostort font, és kikergette mindnyájukat a templomból, ugyanígy a juhokat és ökröket is, a pénzváltók pénzét pedig szétszórta. Az asztalokat felforgatta, a galambárusoknak meg azt mondta: „Vigyétek innét ezeket, ne tegyétek Atyám házát vásárcsarnokká!” Tanítványainak eszébe jutott, hogy írva van: „Emészt a házadért való buzgóság.” A zsidók erre így szóltak: „Miféle csodajelt mutatsz, hogy ezeket teszed?”  Jézus azt válaszolta: „Romboljátok le ezt a templomot, és én három nap alatt fölépítem!”  A zsidók azt felelték: „Negyvenhat esztendeig épült ez a templom, és te három nap alatt fölépíted azt?” Ő azonban testének templomáról beszélt. Amikor feltámadt a halálból, tanítványainak eszébe jutott, hogy ezt mondta, s hittek az Írásnak és Jézus szavainak.  Jn 2, 13-22

Mottó: A templomban árusokat talált

Vevők rá...

Vevők rá…

A templomokban ma is találunk árusokat. Kegyhelyeken, mint Lourdes ez botrányos méreteket ölt. Másfelől: úgy tűnik, van rá igény.  Igény volt á Jézus korában is, hisz a pénzváltókra szükség volt, mivel a zsidók hite szerint a pogányok pénze megszentségtelenítette volna a templomot. A galambárusokra is szükség volt, hogy a szegények is bemutathassák az áldozatot, ahogy azt Jézus szülei is megtették, amikor bemutatták gyermeküket az Úrnak.  Jézus azonban az árusítást magát tartotta szentségtörésnek. Érdekes, de ellenfelei ezt nem is vitatták, hanem kizárólag cselekedetének legitimitását firtatták: Ki ő, hogy Isten nevében ítélkezzen?

Jézus azonban azt az Atyát idézi tanúnak, akinek a nevében megtisztította a templomot. A halálon aratott győzelme jogán teszi ezt,  amely halál e párbeszéd pillanatában még be sem következett. Ez az adu, amely mindig nyertes. És nincs nagyobb csodajel, mint ez!

 

Reklámok
2 hozzászólás leave one →
 1. 2014/11/09 18:23

  HÁLA ,Atyám ,hogy NEKED minden lehetséges.,csak egy szóval akarjam,s a megfelelő időben megadód ,mint nekem is ,hogy élek

 2. Csalótzky Annamária permalink
  2014/11/09 23:49

  Milyen érdekes, hogy a szelid és alázatos Jézus egyszer igazi nagy haragra lobban, sőt előre megfontolt szándékkal megy a templomba és ostorral kikergeti a kufárokat. Előre megfontolva,mert nemvalószínű, hogy fonott ostort hordott volna magánál vagy hogy a templomban hirtelen összeszerkesztett volna egy ostort.Megdöbbentő nem ?

  DE nehogy jólesően és önelégülten gondoljunk arra, hogy “de jó, hogy ez nem velünk történt és jaj de megérdemelték … Óh nem !

  Hogyan is vigyük át ezt a történetet és útmutatásait mai életünkbe? Ezen gondolkodtam.
  Vajon a mai templomokban, a misén nincsenek kufárok ??? Vajon én nem vagyok néha szintén kufár ?? Amikor mindenen jár az eszünk, fecsegünk egymással, vagy automataként bele sem gondolva mondjuk, mondom a miseszöveget ? Tekintgetek ide oda és konstatálom az ismerősöket.

  Mi magunk is templom volnánk. Testünk a templom és abban az elkötelezett imádságos
  léleknek kell a legfontosabbnak lennie. Hát igen, törekednünk, törekednem kell arra, hogy saját magam saját ostorommal űzzem ki magamból a kufárt.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s