Skip to content

Advent 3. vasárnapja B év 2014

2014/12/12

Közvélemény

Közvélemény

Akkor ki vagy?

Abban az időben föllépett egy ember: az Isten küldte, és János volt a neve. Azért jött, hogy tanúságot tegyen, tanúságot a világosságról, hogy mindenki higgyen általa. Nem ő volt a világosság, hanem (azért jött, hogy) tanúságot tegyen a világosságról. János így tett tanúságot: A zsidók papokat és levitákat küldtek hozzá Jeruzsálemből, hogy megkérdezzék őt: Ki vagy te? Erre megvallotta, nem tagadta, hanem megvallotta: nem én vagyok a Messiás. Ezért megkérdezték tőle: Hát akkor? Talán Illés vagy? Nem vagyok – felelte. A próféta vagy? Erre is nemmel válaszolt. Azt mondták neki: Akkor ki vagy? Mert választ kell vinnünk azoknak, akik küldtek minket. Mit mondasz magadról? Ezt felelte: A pusztában kiáltó hangja vagyok: egyengessétek az Úr útját, amint Izajás próféta mondta. A küldöttek a farizeusoktól jöttek, ezért megkérdezték: Miért keresztelsz hát, ha nem te vagy a Messiás, sem Illés, sem pedig a próféta? János így válaszolt: Én csak vízzel keresztelek. De köztetek áll az, akit nem ismertek, aki utánam jön, s akinek még a saruszíját sem vagyok méltó megoldani. Ez Betániában történt, a Jordánon túl, ahol János tartózkodott és keresztelt. Jn 1, 6-8; 19-28

 

Mottó: Akkor ki vagy?

Harmadik hete még mindig Jánossal készülődünk és várunk. Eljött a pillanat, amikor a közvélemény is felfigyelt erre a mi várakozásunkra! Nyugtalanság vesz erőt a közvélemény formálóin: Ki mer itt konkurens újdonságokat mesélni? Hogy jön hozzá? Kérdéseket tesznek fel. Még nem a jó kérdést, azt hogy: Kit hirdettek? Most még a mi azonosságunk izgatja őket! Ez ma úgy hangzana: Kik vagytok ti keresztények, hogy évről évre megzavarjátok békénket? Beszéltek itt bűnbánatról? Éberségről? Mi kézzelfogható dolgokkal foglalkozunk: kereskedelem, ajándékok, vásárolható öröm. Néha nem is vállalják fel a kérdést. Magukat a többség képviselőinek mondják. A közvélemény nevében kérdezik: miért vagytok mások?

Nekünk azonban ma is, mint egykor Jánosnak, úgy kell felelnünk, hogy „Nem mi vagyunk a fontos! Ez nem rólunk szól! Ez olyasvalakiről szól, aki látszólag olyan, mint ti, meg mi, de valójában meg fogja változtatni mindnyájunk életét, mint ahogy megváltoztatta a miénket.”

Csak remélhetjük, hogy akkor majd nem kérdezik: “És miben áll ez a változás? Mi nem látjuk, hogy megváltoztatok volna… “

Csak remélhetjük, hogy eléggé meggyőzően tettünk tanúságot a változásról, melyről szívesen beszélünk, és amelyet be kéne mutatni példánkon keresztül. Így, és csak így, leszünk hírnökből tanúk.

 

2014. december 14.

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s