Skip to content

Szent Család vasárnapja B év 2014

2014/12/26

Idősek napja

Idősek napja

Simeon a karjára vette őt.

Amikor Mózes törvénye szerint elteltek Mária tisztulásának napjai, fölvitték Jézust Jeruzsálembe, hogy bemutassák az Úrnak, amint az Úr törvénye előírja: Minden elsőszülött fiú az Úr szent tulajdona. Ekkor kellett Máriának, ugyancsak az Úr törvénye szerint, egy pár gerlét vagy két galambfiókát tisztulási áldozatul bemutatni.  És íme, volt Jeruzsálemben egy Simeon nevű férfiú, egy igaz és istenfélő ember, aki Izrael vigaszára várt, és a Szentlélek lakott benne. A Szentlélek kinyilatkoztatta neki, hogy nem lát halált addig, míg meg nem látja az Úr Fölkentjét. A Lélek arra indította, hogy menjen a templomba, amikor a gyermek Jézust odavitték szülei, hogy a törvény előírásai szerint cselekedjenek vele. Simeon a karjára vette őt, és így magasztalta Istent: Most már elbocsáthatod szolgádat, Uram, szavaid szerint békességben, mert szemeim meglátták Szabadításodat, melyet minden nemzet számára készítettél, hogy világosság legyen: kinyilatkoztatás a pogányoknak, és dicsőség népednek, Izraelnek. Jézus atyja és anyja ámulva hallgatták mindazt, amit Simeon mondott. Simeon pedig megáldotta őket, és így szólt Máriához, Jézus anyjához: Lám, e gyermek által sokan elbuknak, és sokan feltámadnak Izraelben! Az ellentmondás jele lesz ő – még a te lelkedet is tőr járja át –, hogy napfényre kerüljenek sok szívnek titkos gondolatai! Ott volt Anna prófétanő is, Fánuel leánya Áser törzséből.  Idős volt már, napjai előrehaladtak. Leánykora után hét évig élt férjével, majd özvegyen érte meg nyolcvannyolcadik évét. Nem hagyta el a templomot soha, böjtölve és imádkozva szolgála Istent éjjel és nappal. Abban az órában is odament, dicsőítette Istent, és beszélt a gyermekről mindazoknak, akik Jeruzsálem megváltására vártak.  Miután az Úr törvénye szerint elvégeztek mindent, visszatértek városukba, a galileai Názáretbe. A gyermek pedig növekedett és erősödött; eltelt bölcsességgel, és Isten kedvét lelte benne. Lk 2, 22-40

 

Most, hogy elméletileg magam is nyugdíjas lennék, ha nem lennék történetesen jezsuita, egyre jobban szeretem ezt a történetet. Szóval, nekünk, öregeknek, van feladatunk. Nem is akármilyen.  Simeon ebben a lukácsi elbeszélésben mindenkinél világosabban foglalja össze a gyermek küldetését. Lukács meg is mondja, a Szentlélek mondatja mindezt vele. Lám, Jánosról születése előtt a rokonok mondták, hogy ez a fiú még sokra viszi. Nemde, ez előtte is, utána is, sok gyermekkel megtörtént. És többnyire önmagát beteljesítő jóslatként működött. Akinek nagy jövőt jósol mindenki, az azonosul ezzel a szereppel. Vajon a felcseperedő Jézusnak ki s mikor mesélte el, mit mondott róla egykor az istenfélő és igaz ember?

Megbízható jövendölés?

Megbízható jövendölés?

Vagy inkább Anna prófétálását mesélhették el a rokonok, hisz az asszony, elmondta, mi a gyermek küldetése, mindazoknak, akik Jeruzsálemben megváltásra vártak? Hányan lehettek? Ki voltak? Hogyan értették a jövendölést? Vajon csak akkor jutott eszükbe, amikor Jézus csodának híre ment, vagy fontoskodva elmesélték később a fiúnak?

Akárhogy is volt: Az idősek szerepe az örömhír terjesztésében tagadhatatlan, ez a szöveg az első tanúság róla. És ennek a küldetésnek része az is, hogy a fiatalokat felkészítjük arra is, hogy nem lesz könnyű az út. Simeon hitelességét az is megmutatja, hogy nem csupa jó dolgot jósolt Máriának, mint egy kártyavető jósnő, hanem felkészítette őt a szenvedésre is. Cserében karjaiba vehette a Megváltót!

2014. december 28.

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s