Skip to content

Karácsony utáni 2. vasárnap B év (2015)

2014/12/29

Kezdet

Kezdet

és Isten volt az Ige

Kezdetben volt az Ige. Az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige. Ő volt kezdetben Istennél. Minden őáltala lett, és nélküle semmi sem lett, ami lett. Őbenne élet volt, és ez az élet volt az emberek világossága. A világosság a sötétségben világít, de a sötétség nem fogadta be.   Az Ige az igazi világosság volt, amely a világba jött, hogy megvilágítson minden embert. A világban volt, és a világ őáltala lett, de a világ nem ismerte fel őt. A tulajdonába jött, de övéi nem fogadták be. Mindazoknak azonban, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekei legyenek; azoknak, akik hisznek benne, akik nem vér szerint, nem a test kívánságából, és nem is a férfi akaratából, hanem Istentől születtek. És az Ige testté lett, és közöttünk lakott. Mi pedig láttuk az ő dicsőségét, mely az Atya Egyszülöttjének dicsősége, telve kegyelemmel és igazsággal. Jn 1,1-5. 9-14

 

Mottó: és Isten volt az Ige

E szöveg szépsége vagy rejtélyessége döbbent meg jobban? Egy csodálatos himnusz, szárnyaló ima, és egy élet ne elég átelmélkedni. Nem tehetünk mást, mint együtt ujjongunk Jánossal, aki nem győzik ujjongani az őt – és minket – ért nagy kegyelmen. Mi e napokban sutábbnál is sutábban igyekeztünk egymásnak kedveskedni, miközben Isten megadta nekünk a legnagyobb ajándékot: Önmagát. És ez az ajándék tökéletes és felülmúlhatatlan. János keresi a szavakat, hogy körülírja: Élet. Világosság. Kezdet. Ige. Ez utóbbi talán a legrejtélyesebb. Az Ige nem puszta szó. Cselekvés. Tett. Lét. A görögök mindent fölülmúló bölcsességnek gondolták. Ős-oknak. S lám, egy piciny emberkében rejtőzött el! Elrejtőzött, hogy mindenki számára hozzáférhető és megtapasztalható legyen.

S valóban láthatjuk dicsőségét? Néha, úgy tűnik, ez csak azért nehéz, mert köztünk van. Épp hogy nem rejtőzik. Mi azonban másutt keressük, A meszességben, a végtelenben. Ahova persze nem jutunk el, csak a scifiben. Miközben itt nyugszik tenyerünkben.

2015. január 04.

Reklámok
6 hozzászólás leave one →
 1. Csalótzky Annamária permalink
  2014/12/29 14:35

  Más bibliákban, miseszövegekben úgy halljuk, hogy “És az ige testté LŐN”. Azt vélelmezem,hogy ez egy régi -ma már nem használt igealak,a folyamatos múlt. De ennek akkor logikája is van. Testté lett és ma is testté lesz,egyfolytában és folyamatosan. Vagy tévedek.Örülnék,ha valaki hozzászólna.

 2. Hódsági Éva permalink
  2014/12/29 15:15

  élet és kezdet
  az Ige volt a kezdet
  és Ő testté lett

  Ige az ős-ok
  a cselekvés, tett és lét
  világosság Ő

  nem elrejtőző
  itt nyugszik tenyerünkben
  fényes dicsőség

  Egyszülött Fiú
  eltelve kegyelemmel
  és igazsággal

  (haiku versbe foglalva – 5-7-5 szótagú versszakokkal)

 3. Csizmarik Ágota permalink
  2015/01/02 18:54

  A “LŐN” igealak a régi magyar nyelvben az ún. elbeszélő múlt igealakja. Az elbeszélő múlt az egymást lineárisan követő múltbeli események elmondásának ideje.
  Az eredeti görög szövegben a “Kai o logosz szarksz egeneto” kifejezés szerepel ezen a helyen.
  “A kai egeneto az elbeszélés továbbvitelére és újabb részlet bevezetésére szolgál…: azt is hangsúlyozza, hogy ami következik, az nem véletlenül, hanem Isten tervszerű intézkedése folytán következik be.” (lásd: Görög-magyar szótár az Újszövetség irataihoz, szerk.: Varga Zsigmond J.)

 4. Csalótzky Annamária permalink
  2015/01/04 23:19

  Ágota, Köszönöm !Emésztem :))

 5. Csalótzky Annamária permalink
  2015/01/04 23:35

  Volt ennek a “lőn” igének egy többesszámú alakja is = lőnek.Ám amikor a hittanos gyerekek régen azt a részt tanulták, hogy Krisztus feltámadásakor a katonák olyanná lettek mint a halottak,ehelyett úgy tanulták régiesen, hogy “lőnek mint a holtak”:))))
  Persze kuncogtak.

 6. Csizmarik Ágota permalink
  2015/01/05 10:14

  :)))

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s