Skip to content

Évközi 4. Vasárnap B év (2015)

2015/02/01

Mindenki nagyon megdöbbent.

Lucas Atya, a Mester

Lucas Atya, a Mester

Kafarneum városában Jézus szombaton bement a zsinagógába, és tanított. Mindenki nagyon csodálkozott tanításán, mert úgy tanította őket, mint akinek hatalma van, és nem úgy, mint az írástudók. A zsinagógában volt egy ember, akit megszállt a tisztátalan lélek. Ez így kiáltott fel: Mi közünk egymáshoz Jézus? Azért jöttél, hogy elpusztíts minket? Tudom ki vagy, az Isten Szentje! Jézus ráparancsolt: Hallgass el és menj ki belőle! A tisztátalan lélek erre össze-vissza rángatta az embert, aztán egy kiáltással kiment belőle. Mindenki nagyon megdöbbent. Az emberek egymást kérdezgették: Mi ez? Új tanítás, és milyen hatalmas! Még a tisztátalan lelkeknek is parancsol, és azok engedelmeskednek neki! El is terjedt a híre hamarosan Galilea egész vidékén. Mk 1,21-28

 

A tanítvány kétkedik

A tanítvány kétkedik

Mottó: Mindenki nagyon megdöbbent – Nemde, mi is megdöbbennénk, ha a vasárnapi szentmisén valaki rángatózva fetrengene a földön? Epilepsziás – mondanák ijedtséggel vegyült borzalommal. Ugyan ki gondol ma arra, hogy az illetőt megszállta a tisztátalan lélek? Ugyan hány pap vállalkozna az ördögűzésre? Ezt inkább átengedik a hollywoodi rendezőknek. És Anthony Hopkinsnak, aki a Rítus c. filmben egy ördögűző jezsuitát alakít. Lucas Atya a filmben azt próbálja megértetni a szkeptikus fiatal amerikai pappal, akiről a film vége felé kiderül, hogy kisgyermekként flörtölt az ördöggel, reakcióként a sátánizmussal kacérkodó mamájára, hogy a gonoszt csak az űzheti ki, aki hisz benne. Mármint létezésében, puszta létében, és nem pszichiátriai tünetnek tartja. A demonstráció sikeres, Lucas Atya meggyőzi a szereplőket, előbb a magyaros csengésű Kovak kollégát, majd a szintén megtérítendő, oknyomozó újságírónőt, Angelinát. Azt viszont nem tudni, hogy hány néző fogadta el a demonstrációt, és hányan láttak benne puszta mozit.

Jézusnak könnyebb dolga volt. A hallgatóságnak legkisebb kételye sem volta diagnózist illetően, és következésképpen a gyógyítást is készpénznek vették. Hittek az ördögben, és ezért hinni tudtak Jézusban is, aki legyőzte őt. A siker másik titka, hogy a megszállott minden további nélkül ellátogatott a zsinagógába. Gyógyulási szándékkal? S mit szóltak hozzá az ördögök? Amikor szembesültek Jézussal, nem lelkesedtek. És megfordították a szabályt: Tudom ki vagy! – kiáltották diadalittasan, remélve, hogy ez ellenfelük felett hatalmat ad nekik, mint ahogy az ördögűző  mind a filmben, mind a gyakorlatban, az ördögtől a nevét követeli.  A recept Jézus esetében nem működik. Felette senkinek sincs hatalma. Ennek a híre is elterjedhetne!

2015. február 1.

Reklámok
One Comment leave one →
  1. 2015/02/01 13:45

    A Rítusban különösen mókás, hogy valós élettörténeten alapul, Kovács atya (a filmben a kétkedő fiatal pap) visszaemlékezésein alapul.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s