Skip to content

Húsvét 2. vasárnapja B év (2015)

2015/04/12

Érintés

Érintés

Érintsd meg oldalamat

Amikor a hét első napján (húsvétvasárnap), beesteledett, Jézus megjelent a tanítványoknak ott, ahol együtt voltak, pedig a zsidóktól való félelmükben zárva tartották az ajtót. Belépett, és így szólt hozzájuk: Békesség nektek! Miután ezt mondta, megmutatta nekik a kezét és oldalát. Az Úr láttára öröm töltötte el a tanítványokat. Jézus megismételte: Békesség nektek! Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket. E szavak után rájuk lehelet, és így folytatta: Vegyétek a Szentlelket! Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, s akinek nem bocsátjátok meg, az nem nyer bocsánatot. A tizenkettő közül az egyik, Tamás, vagy melléknevén Iker, nem volt velük, amikor Jézus megjelent nekik. Később a tanítványok elmondták neki. Láttuk az Urat. De ő így szólt: Hacsak nem látom kezén a szegek nyomát, ha nem érintem ujjaimat a szegek helyéhez, és nem tapintom meg kezemmel oldalát, én nem hiszem! Nyolc nap múlva ismét együtt voltak a tanítványok, Tamás is ott volt velük. Ekkor újra megjelent Jézus, bár az ajtó zárva volt. Belépett és köszöntötte őket: Békesség nektek! Tamásnak pedig ezt mondta: Nyújtsd ki az ujjadat, és nézd a kezemet! Nyújtsd ki a kezdet, és érintsd meg oldalamat! Ne légy hitetlen, hanem hívő! Tamás így válaszolt: Én Uram, én Istenem! Jézus ezt mondta neki: Most már hiszel, Tamás, mert láttál engem. Boldogok, akik nem láttak, és mégis hisznek! Jézus még sok csodajelet is művelt tanítványai szeme láttára, de azok nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezeket viszont megírták, hogy higgyétek: Jézus a Messiás, az Isten Fia, és hogy a hit által életetek legyen benne. Jn 20, 19-31

 

Mottó: Érintsd meg oldalamat. Maradjunk a vigasz perspektívájában!  Íme, a vigasz negyedik útja, mely kivezet a vigasztalanságból: a sebek megérintése! A XXI. század embere menekül a szenvedés legkisebb jele elől is.  Vesztegzár alá helyez mindent, ami kellemetlen, ami ellentmond a permanens „jól-érzem-magam” talmi boldogságának. Csomagolva veszi a boldogságot, akár részletfizetésre is..

Jézus azonban a feltámadás után nem a mennyország boldog látomásával csalogatja híveit, mint állítólag a terroristákat felbujtóik, akik biztos belépőt ígérnek a paradicsomba, hanem megmutatja sebeit. Ez az élmény kulcsfontosságú és megkerülhetetlen annak, aki Jézustól reméli az üdvösséget, a hiteles boldogságot. Követői számára „kötelező olvasmány „! Ne tévesszen hát meg minket a dorgálás, amiben Jézus Tamást részesítette, hisz Jézus elismerte Tamás kérésének jogosságát, sőt megtetézte azzal, hogy Tamás nem csak láthatja, hanem meg is érintheti Jézus sebeit. Érdekes, és sokaknak fel sem tűnik, hogy végül János evangélista nem állítja, hogy Tamás végül valóban megérintette volna a sebet! Hisz azt mondja neki: most már hiszel, mer láttál engem. Nem azt, hogy „most már hiszel, mert megérintettél”. Mindezt azért írták meg, hogy higgyünk. A sebek puszta látvány a is megérinthet minket!

2015. április 12.

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s