Skip to content

Húsvét 5. vasárnapja B év 2015

2015/04/27

Megmetszetett

Megmetszetett

Hogy még többet teremjen

Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak: Én vagyok az igazi szőlőtő, és Atyám a szőlőműves.  Minden szőlővesszőt, amely nem hoz gyümölcsöt, lemetsz rólam, azt pedig, amely gyümölcsöt hoz, megtisztítja, hogy még többet teremjen. Ti már tiszták vagytok a tanítás által, amelyet hirdettem nektek. Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok. Miként a szőlővessző nem hozhat gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem. Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, és én őbenne, az bő termést hoz. Mert nélkülem semmit sem tehettek. Aki nem marad bennem, azt kivetik, mint a szőlővesszőt, és elszárad. Összeszedik, tűzre vetik és elégetik. Ha bennem maradtok, és szavaim is bennetek maradnak, akkor bármit akartok, kérjétek, és megkapjátok. Azáltal dicsőít meg Atyám, hogy bő termést hoztok, és tanítványaim lesztek. Jn 15,1-8

 

A szőlő elvadul, ha nem nyesik meg.  Elhagyott farmok tanúsítják. A laikus, aki soha nem dolgozott szőlőben, is belátja, hogy a vesszőt, amely nem terem, le kell metszeni. S nem is esik nehezére átültetni a képet a társadalmi gyakorlatba, bár egy dolog elfogadni az elvet, egy másik azt alkalmazni. Emberi sorsokról lévén szó, könnyen sajnálkozunk azokon, akinek ez a sorsa, főleg, ha magunkról, vagy hozzánk közelállókról van szó. S nem sok érintettet tudtok mutatni, aki elfogadja az eljárás jogosságát. Ha másokkal történik, mondjuk idegenekkel, könnyen helyeselünk.

Miben különbözik ez a metszés a „szemétkosár kultúrájától”, amiről Ferenc pápa beszél? Látszólag ellentmondásban van a két tétel. A liberálisok, a „piacgazdaság” hívei, szeretik is hangoztatni: a munkanélküliség olyasmi, mint a terméketlen vesszők lenyesése a példabeszédben. Szerintük, a pápát a Justitia et Pax Bizottság ideológusai félrevezetik.

ELDOBTAK

ELDOBTAK

Csakugyan? A pápa és a revizionista közgazdászok – akik elutasítják a láthatatlan kéz mítoszát – tényekre támaszkodva cáfolják, hogy a „szemétkosárba” kiselejtezett ipari munkások tömegeit objektív megfontolásokból iktatták volna ki,  mert „terméketlenek”.  Őket a féktelen spekuláció, mely régóta nem bíbelődik szőlőmetszéssel  fosztja meg a munkától, vagyis attól, hogy termést hozzanak. Helyette a spekulatív tőke byte-okat,  – azaz a nagy semmit – tologatja a virtuális térben, melyet szemrebbenés nélkül piacnak nevez, holott egy globális fogadóiroda., Persze az is való igaz, ahogy a szőlőgazda meg kell, hogy tisztítsa a szőlőtőt,.hogy bőséges termést hozzon, úgy bizony rég esedékes a munkától elszokott fogyasztó visszaszoktatása munkára és takarékosságra . Az igazi szőlőműves tudja ezt.

Kiss Ulrich SJ

Meghallgathatod/megnézheted a Bonum TV-n is!

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s