Skip to content

Úrnapja B év (2015)

2015/05/25

  1. JÚNIUS 04. ÚRNAPJA[1]B ÉV

Találkoztok ott egy emberrel, aki vizeskorsót visz.

VÍZHORDÓK

VÍZHORDÓK

A kovásztalan kenyerek ünnepének első napján, amikor a húsvéti bárányt feláldozták, tanítványai megkérdezték (Jézust) „Mit akarsz, hová menjünk, hogy elkészítsük számodra a húsvéti vacsorát?” Erre elküldte két tanítványát ezekkel a szavakkal: „Menjetek a városba. Találkoztok ott egy emberrel, aki vizeskorsót visz. Kövessétek őt, aztán ahova bemegy, ott mondjátok meg a házigazdának: A Mester kérdezi, hogy hol van az a szállás, ahol a húsvéti vacsorát tanítványaimmal elfogyaszthatom? Ő mutat majd nektek egy étkezésre berendezett, tágas emeleti termet. Ott készítsétek el nekünk”. A tanítványok elmentek, s a városba érve mindent úgy találtak, ahogy megmondta; és elkészítették a húsvéti vacsorát. Vacsora közben kezébe vette a kenyeret, megáldotta megtörte, és ezekkel a szavakkal adta nekik: „Vegyétek, ez az én testem”. Majd fogta a kelyhet, hálát adott, odanyújtotta nekik, és mindnyájan ittak belőle. Ő pedig így szólt: „Ez az én vérem, a szövetségé, amely sokakért kiontatik. Bizony mondom nektek: nem iszom többé a szőlő terméséből, addig a napig, amíg az újat nem iszom az Isten országában.” Ezután zsoltárt énekelve kimentek az Olajfák hegyére. (Mk 14,12-16, 22-26)

 

Mottó: Találkoztok ott egy emberrel, aki vizeskorsót visz. – Ez a rejtélyes körülmény vajon hogyan került bele a nagycsütörtöki elbeszélésbe, az Oltáriszentség misztériumának történetébe? Mielőtt ezoterikus spekulációkba fognánk, kövessük Occam borotvájának logikáját! Eszerint, ha egy jelenségre több magyarázat van, akkor a legegyszerűbbet, a leginkább kézenfekvőt kell választanunk. Ebben az esetben ez az lehetne, hogy Márk ismerte a vízhordót és/vagy annak gazdáját, és tőle hallotta ezt a részletet. Hisz ő még öreg napjaiban is megilletődve emlékezett vissza a történetre, melynek akaratán kívül lett részese.

Amikor a tanítványok megszólították ezt az embert, majd követték, sem ők, sem a vízhordó nem sejtették, milyen történelmi esemény előkészítői lesznek. Volt-e még valamilyen szerepe a víznek, vagy a korsónak aznap, valójában nem tudjuk.  De én ministránsainknak ajánlom ezt a történetet, mert megvilágítja, hogy szerény és alázatos szolgálatuk része a misztériumnak, melyet aztán a pap, Krisztust megjelenítve, bemutat. Ők többek, mint egyszerű statiszták.

Statiszták

Statiszták

Megtisztelő feladatuk, melyekre főleg a gyerekek igen büszkék szoktak enni, előkészület az áldozatra, annak jelképes része. Jelképezi napról napra a szolgálat rejtett magasztosságát. S még egy apró, de elgondolkoztató gondolat: Jézus ugyanazokkal a szavakkal küldi őket a vízhordó nyomába, mellyel meghívta őket a szolgálatra: „Kövessétek őt.”  S ha még hozzávesszük a „házigazda” szerepét, felismerjük, hogy Krisztus testének és vérének ünnepe a teljes közösség közös ünnepe.

 

Meghallgathatod/megnézheted a Bonum TV-n is!  http://bonumtv.hu/vasarnapi-gondolatok

[1] A határon túl, és Nyugat-Európában csütörtökön ünneplik „Krisztus szent testének és vérének ünnepét”, népiesen az Úrnapját, és június 7. az Évközi 10. vasárnap. Magyarországon az Úrnapja vasárnapra esik, és a csütörtök köznap. Igaz, idén egyúttal Trianon évfordulója is.

No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s