Skip to content

Évközi 11. vasárnap B év (2015)

2015/06/12

  1. JÚNIUS 14. ÉVKÖZI 11. VASÁRNAP – „B” ÉV

Először szárat, aztán kalászt

előbb a szár, aztán a kalász

előbb a szár, aztán a kalász

Abban az időben Jézus ezt mondta a tömegnek: „Isten országa olyan, mint amikor az ember magot vet a földbe. Utána akár alszik, akár ébren van, éjjel vagy nappal, a mag kicsírázik és szárba szökken, maga sem tudja, hogyan. A föld magától hoz termést: először szárat, aztán kalászt, majd telt szemet a kalászban. Mikor pedig a termés engedi, az ember mindjárt fogja a sarlót, mert itt az aratás.” Majd folytatta: „Mihez hasonlítsuk az Isten országát? Milyen példabeszéddel szemléltessük? Olyan, mint a mustármag, amely, amikor elvetik a földbe kisebb minden más magnál a földön. Mikor azonban elvetik, kikel és minden kerti veteménynél nagyobb lesz. Nagy ágakat hajt, úgyhogy az ég madarai az árnyékában laknak.” Sok hasonló példabeszéddel hirdette nekik az igét, mert így tudták megérteni. Példabeszéd nélkül nem szólt hozzájuk. Mikor azonban egyedül volt tanítványaival, minden megmagyarázott nekik. (Mk 4, 26-34)

 

Szárba szökken

Szárba szökken

Mottó: Először szárat, aztán kalászt – Mint múlt vasárnap említettem, a júniusi példabeszédek valahogy mind az egységről szólnak: egységről Jézussal. A mai magvetéstől aratásig terjedő képsor az egységet az idő síkjában, dimenziójában mutatja be. Mindenek kezdete a mag. S a mag Jézus maga. Benne rejlik az erő, a Lélek, mely „kicsírázik és szárba szökken.” Mi csak a palánta növekedését látjuk. A földműves a teendőit látja: kapál és öntöz. Jézus arra irányítja figyelmünket, hogy gondoskodásunk másodrangú jelentőségű: az erő, amely életet ad, sőt új életet a szemben, mely az időben újra és újra termést hoz, mind abból az egyetlen induló magból születik. Amikor a sarlót kezünkbe vesszük, gondolunk-e a magra?  S arra hogy a termésből lesz az új mag? Az idők végeztéig?

Arra az estre, hogy megfeledkeznénk róla, Jézus új képet kínál fel. A mustármagét. Annak növekedése még látványosabb, hisz a mag oly pici! Árnyékában hallgatjuk az ott tanyázó madarak csicsergését.  Nyisd ki tenyeredet és nézd meg a magot: tudsz még csodálkozni? Mint a gyermek vagy a költő?

Jézus a XXI. század türelmetlen emberének is üzen: Barátom, ne várd a kalászt, amikor a mag még szárba sem szökkent. S nem éberségeden múlik, nem kell hogy álmatlan éjszakákat szerezzen neked: a termés nem a te érdemed!

Meghallgathatod/megnézheted a Bonum TV-n is!  http://bonumtv.hu/vasarnapi-gondolatok

2015. június 14.

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s