Skip to content

Évközi 12. vasárnap B év (2015)

2015/06/19

A túlsó part

A túlsó part

Nagy nyugalom lett. 

35Aznap alkonyatkor Jézus így szólt hozzájuk: „Keljünk át a túlsó partra.” 36Erre elbocsátották a népet, és magukkal vitték úgy, ahogy ott volt a bárkában. Más csónakok is csatlakoztak. 37Nagy szélvihar támadt, a hullámok a bárkába csaptak, úgyhogy az már-már megtelt. Ő a bárka végében egy vánkoson aludt. 38Felkeltették: „Mester – kérdezték –, nem törődöl vele, hogy elveszünk?” 39Erre fölkelt, parancsolt a szélnek, és utasította a tavat: „Csendesedj! Némulj el!” A szél elült, s nagy nyugalom lett. 40Ekkor hozzájuk fordult: „Miért féltek ennyire? Még mindig nincs bennetek hit?” 41Nagy félelem fogta el őket. „Ki ez – kérdezték egymástól –, hogy még a szél és a víz is engedelmeskedik neki?”  (Mk 4, 35-41)

 

Lampedusa - ők kiben bízzanak?

Lampedusaők kiben bízzanak?

Mottó: Nagy nyugalom lett. –  A mai történetből megtudjuk, hogy Jézus közelsége mindenekelőtt nyugalmat jelent. Miközben a csodavárók a vihar és a hullámok elcsendesedésén csodálkoznak, és ámulnak, hogy az Úr parancsol az elemeknek – és erre csak Isten képes, tehát… – addig mi jó, ha nyugtalan világunkban felfigyelünk arra, hogy az annyira áhított lelki béke és nyugalom szinte velejár Jézus jelenlétével. Az apostolok is azon csodálkoztak, hogy a szél és víz engedelmeskedik Mesterüknek, de őket még sokig sok minden nyugtalanítja, hiába dorgálja őket ezért Jézus. „Még mindig nincs bennetek hit?” – itt nem a hitoktató ér számon ilyen vagy olyan hittételeket. Itt a barát kérdi: miért nem bíznak benne?  S eközben a tanítványok még szemrehányást is tesznek neki, hogy úgymond nem törődik velük. Vajon mi történt eközben a többi csónakban, mely kísérte őket, ha a belső kör tagjai ennyire nem mertek ráhagyakozni Mesterükre.

A csónak megtelt?

A csónak megtelt?

A mai egyház számára ebből az következik, hogy bizony nagyon figyelik a mi kis csónakunkat, nem csak a túlsó partról, hanem a szomszédos csónakokból is. De van min elmélkednie a parti társadalmaknak is, amelyek ma ne győzik hangsúlyozni, hogy “teli a csónak,” sőt süllyedőben van… Keltsük fel a Mestert!

Meghallgathatod/megnézheted a Bonum TV-n is!  http://bonumtv.hu/vasarnapi-gondolatok

 

2015. június 21.

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s