Skip to content

15. évközi vasárna B év (2015)

2015/07/10

Tarisznyája azért van ..

Tarisznyája azért van ..

Sem pénzt az övükben

Abban az időben: Jézus magához hívta a tizenkettőt, és kettesével elküldte őket, hatalmat adva a tisztátalan lelkek felett. Megparancsolta nekik, hogy az útra ne vigyenek semmit, csak vándorbotot: sem kenyeret, sem tarisznyát, sem pénzt az övükben. Sarut kössenek, de két ruhadarabot ne vegyenek magukra. Azután így folytatta: „Ha valahol betértek egy házba, maradjatok ott addig, amíg utatokat nem folytatjátok. Ha valamely helységben nem fogadnak be és nem hallgatnak meg titeket, menjetek el onnét, s még a port is rázzátok le lábatokról, bizonyságul ellenük.” Azok elmentek, s hirdették mindenkinek, hogy térjenek meg. Sok ördögöt űztek, és olajjal megkenve sok beteget meggyógyítottak. Mk 6, 7- 13

 

Mottó: Sem pénzt az övükben

 

ELCAMINO 1969

ElCamino 1969. Topmodell

Közhely, hogy a kapitalizmusban mindennek ára van. Jézus azonban arra intette tanítványait, hogy pénztelenül kelljenek útra. A jezsuita képzés egyik mozzanat, hogy az újoncokat zarándoklatra küldik, és nem kapnak az útra zsebpénzt. Egész úton adományokból élnek: ott szállnak meg, ahol ingyen befogadják őket, és azt eszik, amit eléjük tesznek. Kívülállók fantáziáját mindez megmozgatja, és a fiatalok lelkesen térnek haza a pénztelen útról.  Telnek az évek, és a tapasztalat kedves emlékké zsugorodik. Sok szerzetes és sok pap idejének jó részt leköti a pénzszerzés, sőt a költése is. Nem is jut idő a hívekre, a sok építkezéstől és forrásfejlesztéstől. Sőt imára sem nagyon.

Talán ötévenként újra kezünkbe kéne venni a vándorbotot? Tudunk-e félelmek és biztonság nélkül előre haladni? Akkor talán ismét tudnánk hitelesen hirdetni az örömhírt, sőt, talán az ördög is futásnak ered!

Meghallgathatod/megnézheted a Bonum TV-n is!  http://bonumtv.hu/vasarnapi-gondolatok

 

Reklámok
2 hozzászólás leave one →
  1. Csalótzky Annamária permalink
    2015/07/10 23:30

    Huha ! Elég merész ez a prédikáció, aminek a magam részéről nagyon örülök és egyet is értek vele, csak hát reáis volna ez ? Esetleg VOLNA ?

    MÁS: Egy kis csapat hivő , nők és férfiak vegyesen – elhatározta, hogy követi Jézus utasitását és egy egyforma ruhafélében elindult élelmiszer, pénz nélkül gyalog zarándokolni. Az első nap fárasztó volt, de élvezték és jókat nevettek. Éjjel valami benyilóban aludtak az utcán és hajnal felé egy pékségnél kértek ingyen kenyeret. A 3. napon sirni kezdtek, eleredt az eső, fáztak,és a negyediken előkerültek a titkos helyen őrzött mobiltelefonok – pirulások közepette – majd a csládtagok értük jöttek és hazafuvarozták őket. :)) Sic transit gloria mundi ?

  2. 2015/07/11 15:19

    Ez a pénztelen zarándoklat nagyon szép módszer az alázat fejlesztésére, ami nagy kincs és teljesen hiánycikk. A lemondásokat azonban nem jó túlzásba vinni, el kell fogadni, amit Isten küld bárki által, mert a túlzott önsanyargatás egyrészt büszkévé tehet (“holier than thou”) másrészt megkeményíti a szívet mások szenvedései iránt (“én is kibírtam, bírd ki te is”).

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s