Skip to content

Évközi 19. vasárnap B év (2015)

2015/08/07

INGYEN KENYÉR 19. ÉVKÖZI VASÁRNAPMindnyájan Isten tanítványai lesznek.

Abban az időben: A zsidók zúgolódni kezdtek (Jézus) ellen, amiért azt mondta: „Én vagyok az égből alászállott kenyér”. Így érveltek: „Nem Jézus ez, Józsefnek a fia, akinek ismerjük apját, anyját? Hogyan mondhatja hát: az égből szálltam alá?” Jézus azonban így szólt: „Ne zúgolódjatok egymás között. Senki sem jöhet hozzám, hacsak az Atya, aki engem küldött, nem vonzza – és én feltámasztom az utolsó napon. Meg van írva a prófétáknál: Mindnyájan Isten tanítványai lesznek. Mindenki, aki hallgat az Atyára, és tanul tőle, hozzám jön. Nem mintha valaki is látta volna az Atyát, csak aki az Istentől van, az látta az Atyát. Bizony, bizony mondom nektek: Aki hisz benne, annak örök élete van. Én vagyok az élet kenyere. Atyáitok mannát ettek a pusztában, mégis meghaltak. Ez az a kenyér, amely az égből szállott alá, hogy aki ebből eszik, meg ne haljon. Én vagyok az égből alászállott élő kenyér. Aki e kenyérből eszik, örökké él. A kenyér pedig, amelyet én adok, az én testem a világ életéért.” . Jn 6, 41- 51

 

Mindnyájan Isten tanítványai lesznek.– [Iz 54,13] Mindezt Izajás ígérte, amikor az új Jeruzsálemet meghirdette a szegénynek, „akit annyi vihar tépett, s akinek nincs vigasztalása” (Iz 54, 11). A leírásban hallgatói magukra ismerhettek: ők a vigaszra szorulók. S mégse akartak Isten tanítványai lenni! S a végeredmény: az Isten nem épített nekik kristályból kapukat, sem drágakövekből falakat, sőt, azokat a falakat, melyeket a kevély Heródes épített, lerombolta.

Az égből alászállott kenyér viszont azóta is milliókat táplál, úgy tűnik az idők végzetéig. S nem Jeruzsálem lakóinak kiváltsága, hanem mindazoké, akik hisznek benne. Jézus a próféta ígéretéből nem a jólétet, a gazdagságot és hatalmat ragadta ki, és valósította meg, hanem táplálta őket. Hallgatói ismerték a próféta további figyelmeztetését is: „Miért költitek a pénzt arra, ami nem kenyér?” (Iz 55, 2) De ez már nekünk szól, akik mindenre pazaroljuk pénzünket, mindenre, ami nem lakat jól. Pedig csak hallgatni kéne a prófétára!

2015. augusztus 09.

 

Ui. Egy újsághír: egy gödöllői büfé ingyen megvendégel mindenkit, aki betér hozzájuk. Csak kérni kell. Egy idős néni az egyetlen, aki igénybe vette az ajánlatot….

Meghallgathatod/megnézheted a Bonum TV-n is!  http://bonumtv.hu vasarnapi-gondolatok-0

 

2 hozzászólás leave one →
 1. Mátyás permalink
  2015/08/08 14:54

  Az átlagember költéseinek 95%-a olyasmire megy, ami nem valódi szükséglet – élelem, ruha, fedél – hanem mesterségesen generált vágy – a legújabb kütyü, divatcikk, gourmet csemegék, amelyek csak az érzékeket hergelik. Ugyanakkor ha Isten embere adományt kér, azt mondják: “nincs nálam készpénz”, vagy “már adtam”. Nem jó ez így. Csak az lesz örökké a miénk, amit Isten ügyére költünk. Amit csak az érzékeink kényeztetésére fordítunk, csak bukásunk eszköze lesz.

 2. Csalótzky Annamária permalink
  2015/08/08 23:40

  Rettentően erős a nyomás a fogyasztásra, a vegyél ezt, vagy azt mindennapos sulykolása.(Göbbels)
  A módszerek erősen támaszkodnak az emberi psziché tulajdonságaira, elhitetik, hogy valódi az a szükségleted ami nem is az. Ám senki sem szeretne outsider lenni, mert a csoportban (csordában) biztonságban érzi magát az embert, de kivüle kevésbé. és inkább igazodik.Bármi áron megteremti az elvárt státuszát.
  Továbbá ami ingyen van, – gondolok most a gödöllői büfére – vagy túl olcsó, az nem kelt bizalmat, hanem inkább gyanakvást. Ezért több okból sem csodálkozom azon, hogy mégis kevés a fogyasztó az ingyenes, vagy olcsó büfében. Többek azért is, mert az “‘ingyen “elfogadása a fogyasztói státusz felmagasztaltsága világában önértékcsökkenést jelent sokaknak. A jelenség még kínosabb, ha hivő katolikus “letudja” a vallási előírások szerinti kötelezettségét, aztán rohan fogyasztani. Kecske/káposzta. Mellesleg nézzük csak meg a Mátraverebély-Szentkúton nyitott étterem a la carte menűsorát. Egy zarándokhelyét, ahol a bűnbánat kell a középpontban legyen és a szolid létezés. Hááát…..Azt hiszem egy igaz hivő aki barátjával vagy családjával elmegy Szentkútra éppenséggel ott nem vágyik vaddisznósültre áfonyával és gazdag húslevesre 85o Ft.-ért.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s