Skip to content

Évközi 21. vasárnap B év (2015)

2015/08/21

 Ez megbotránkoztat titeket?

Van, akinek ez a botrány...

Van, akinek ez a botrány…

Jézus tanítványai közül, akik (szavait) hallgatták, többen azt mondták: „Kemény beszéd ez. Ugyan ki hallgatja?” Jézus tudta, hogy tanítványai méltatlankodtak miatta, azért így szólt hozzájuk: „Ez megbotránkoztat titeket? Hát ha majd azt látjátok, hogy az Emberfia fölmegy oda, ahol azelőtt volt! A Lélek az, ami életre kelt, a test nem használ semmit. A szavak, amelyeket nektek mondok, Lélek és élet. De vannak közöttetek, akik nem hisznek.”  Jézus ugyanis kezdettől fogva tudta, hogy kik nem hisznek benne, és hogy ki fogja őt elárulni. Aztán így folytatta: „Ezért mondom nektek, hogy senki sem jöhet hozzám, hacsak az Atya meg nem adja neki.” Ettől kezdve tanítványai közül sokan visszahúzódtak, és többé nem jártak vele. Jézus azért a tizenkettőhöz fordult: „Ti is el akartok menni?” Simon Péter ezt válaszolta neki: „Uram, kihez menjünk? Az örök élet igéi nálad vannak. Mi hittünk, és tudjuk, hogy te vagy az Isten Szentje”. Jn 6, 60-69

 

Ez megbotránkoztat titeket? – Jézus tanítása nincs híján a botrányos állításoknak. Minden attól függ mennyire megkövesedett hallgatóinak véleménye a dolgokról, illetve mennyire nyitott. Van, akit a szombati munkatilalom nagyvonalú értelmezése botránkoztat meg, – akkor is, ha gyógyításról van szó – van, akit az elmaradt rituális kézmosás, van, akit a vezető elit kíméletlen bírálata. A tanítványok egyike-másika a kenyér és test, bor és víz azonossága, miatt bizonytalanodott el, és minket? Legkésőbb a feltámadás választásra – mellette vagy ellene – szólít fel minket, ha a keresztet még “lenyeltük” – elfogadtuk!

.

A VÉGSŐ BOTRÁNY

A VÉGSŐ BOTRÁNY

Szomorú, de el kell fogadnunk tényként, hogy van, aki el sem jut odáig, hanem menet közben „kiszáll”. „Ez már sok nekem” – mondják. S van, aki vállalja az egészet, azt is, amit nem ért, ami titok marad számára. Őket nevezzük hívőknek. De az ajánlat mindenkinek szól: elmehetünk, ha nem tudjuk vállalni a „kemény beszédet”… Akik viszont kitartanak, újabb és újabb csodákat élnek meg, saját életükben. Mész hát, vagy maradsz?

 

 

2015. augusztus 23.

Meghallgathatod/megnézheted a Bonum TV-n is!  http://bonumtv.hu/vasarnapi-gondolatok-0

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s