Skip to content

Évközi 22. vasárnap B év (2015)

2015/08/28

Kézmosás kötelező Évközi 22. vasárnap„Miért eszik tisztátalan kézzel a kenyeret?”

Egy alkalommal köré gyűltek a farizeusok néhány Jeruzsálemből való írástudóval együtt. Látták, hogy egyik-másik tanítványa tisztátalan, vagyis mosatlan kézzel eszi a kenyeret. A farizeusok és általában a zsidók ugyanis nem esznek addig, amíg meg nem mossák a kezüket könyökig, így tartják magukat a vének hagyományaihoz. És ha piacról jönnek, addig nem esznek, míg meg nem mosakszanak. S még sok más hagyományhoz is ragaszkodnak: így például a poharak, korsók, rézedények leöblítéséhez. A farizeusok és írástudók tehát megkérdezték: „Miért nem követik tanítványaid az ősök hagyományait, miért eszik tisztátalan kézzel a kenyeret?” Ezt a választ adta nekik: „Találóan jövendöl rólatok, képmutatók, Izajás, amikor így ír: Ez a nép ajkával tisztel, ám a szíve távol van tőlem. De hiábavalóan tisztelnek, mert tanaik, amelyeket hirdetnek, csak emberi parancsok. Az Isten parancsait nem tartjátok meg, de az emberi hagyományokhoz, a korsók és poharak megmosásához és sok ehhez hasonlóhoz ragaszkodtok.” Ismét magához szólította a népet. „Hallgassatok rám mindnyájan – mondta –, és értsétek meg: Mert belülről, az ember szívéből származik minden gonosz gondolat, erkölcstelenség, lopás, gyilkosság, házasságtörés, kapzsiság, rosszindulat, csalás, kicsapongás, irigység, káromlás, kevélység, léhaság. Ez a sok rossz mind belülről származik, és tisztátalanná teszi az embert.”

 

ÉLETMENTŐ KÉZMOSÁS

ÉLETMENTŐ KÉZMOSÁS

„Miért eszik tisztátalan kézzel a kenyeret?”– Sok szülő legszívesebben kihagyná a katekézisből ezt az idézete. e szülők félnek, hogy többéves pedagógiai fáradozásuk, hogy kézmosásra szoktassák csemetéiket, csődöt ne mondjon. Eközben egyfelől az amerikaiak mániásan mosnak kezet, másfelől a derék jó Semmelweis doktor belebolondult kollégái ellenállása miatt az általa előírt kórházi kézmosással szemben. A Facebookon egy illető bevallja, hogy a kézmosás miatt nem szeret vendégeket hívni, de pszichológusa megnyugtatja: normális. Nagyvonalú a doktor, mert a szakirodalom igenis kényszerképzetnek mondja a szüntelen kézmosást, és szorongásra vezeti vissza.

Jézus kortársai kényszerképzetek áldozatai lettek volna? Jézus a hagyományt támadja, mely rég elszakadt a cselekvés racionalitásától, legyen az gyakorlati higiéniai – vagy spirituális, mint Mózes esetében. Bizony mi is mennyi mindent teszünk szinte görcsösen, és közben azt se tudjuk, miért is? Amire Jézus rá akar vezetni minket, hogy a, az igazi szennyel, a lelkünkben lappangó gonoszsággal törődjünk, ott legyünk „pedánsak”. S ha átnézzük Jézus listáját, hogy mitől lesz az ember tisztátalan, akkor döbbenettel látjuk, hogy ma bizony nagyobb szükség van lelki nagytakarításra, mit valaha.

2015. augusztus 30.

Meghallgathatod/megnézheted a Bonum TV-n is!  http://bonumtv.hu/vasarnapi-gondolatok-0

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s