Skip to content

Évközi 24. vasárnap B év (2015)

2015/09/11

Ki vagyok? Melyik vagyok?

Ki vagyok? Melyik vagyok?

„Hát ti mit mondotok, ki vagyok?”

Abban az időben: Jézus elment tanítványaival Fülöp Cezareájának vidékére. Útközben megkérdezte tanítványait: „Kinek tartanak engem az emberek?” Azok így válaszoltak: „Némelyek Keresztelő Jánosnak, mások Illésnek, ismét mások valamelyik prófétának.” Erre megkérdezte tőlük: „Hát ti mit mondotok, ki vagyok?” Péter válaszolt: „Te vagy a Messiás!” Ekkor Jézus a lelkükre kötötte, hogy ne szóljanak erről senkinek. Ezután arra kezdte tanítani őket, hogy az Emberfiának sokat kell szenvednie, a vének, a főpapok és az írástudók elvetik, megölik, de harmadnapra feltámad. Ezt egészen nyíltan megmondta. Erre Péter félrevonta és szemrehányást tett nekik. De ő hátrafordult, ránézett tanítványaira, és így korholta Pétert: „Távozz tőlem, sátán, mert nem Isten szándéka szerint gondolkodsz, hanem emberi módon.” Majd összehívta a népet és tanítványait, s így szólt hozzájuk: „Ha valaki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét, és kövessen. Mert aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt, de aki elveszíti életét értem és az evangéliumért, megmenti azt.” Mk 8, 27-35

 

Tilos mellébeszélni!

Tilos mellébeszélni!

„Hát ti mit mondotok, ki vagyok?” – Ezt a kérdést Jézus a tanítványokhoz intézi. De helyettük egy ember válaszol. Péter. Péter vállalja a saját véleményét – még ha ebben az esetben a Lélek is beszél belőle – nem igyekszik politikailag korrekt lenni, ahogy manapság mondanák. Ennek következtében nem csak okosakat mond, mint nem sokkal később megtörtént, amikor szemrehányást tett a Mesternek. Azonban Jézus sem udvariaskodja el a felismerhetetlenségig véleményét, hanem kertelés nélkül kimondja. Ezúttal nem a Lélek, hanem Sátán beszélt belőled, tudatja a tanítvánnyal. Egy emberhez szól, s mégis Szent Márk hangsúlyozza, hogy Jézus „ránézett tanítványaira” – azaz nem csak Péternek szólt az üzenet. Nekünk is.

Hogyan biztosítsuk, hogy fenntartás nélkül az Igazat mondjuk? S mégse meggondolatlanul? Hogy a Lélek beszéljen belőlünk, és ellenálljunk a csiszolt, de hamis beszéd kísértésének? Úgy, hogy megtagadjuk önmagunkat, azaz nem magunk vélt vagy valós igazságait próbáljuk másoknak, mint közvéleményt eladni, más szóval a másikat, másokat manipulálni. Aki feladja az önérdeket, az lesz a közérdek szószólója, és paradox módon, az jár legjobban. Bizony, ez paradigmaváltás megszokott gondolatmeneteinkhez képest!

2015. szeptember 13.

Meghallgathatod/megnézheted a  TV-n is!  http://bonumtv.hu/vasarnapi-gondolatok-0

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s