Skip to content

Évközi 25. vasárnapB év (2015)

2015/09/18

(Jézus)… tanítványait készült oktatni.

Példaképként oktatni

Példaképként oktatni

Abban az időben: Jézus és tanítványai átmentek Galileán. De Jézus nem akarta, hogy valaki megtudja ezt, mert a tanítványait készült oktatni.  Ezt mondta nekik: „Az Emberfiát az emberek kezére adják, megölik, de miután megölték, harmadnapra feltámad.” Ők nem értették ezeket a szavakat, de féltek megkérdezni.  Ezután Kafarnaumba értek. Amikor már otthon voltak, Jézus megkérdezte tőlük: Miről vitatkoztatok az úton? Tanítványai azonban hallgattak, mert az úton egymás között arról tanakodtak, hogy ki a nagyobb közülük. Leült, odahívott egy kisgyermeket, közéjük állította, majd magához ölelte, és ezt mondta nekik: „Aki befogad egy ilyen gyermeket az én nevemben, engem fogad be. Aki pedig engem befogad, nem engem fogad be, hanem azt, aki küldött engem.” Mk 9, 30-37

 

Tanítónk, a gyermek

Tanítónk, a gyermek: Ki a nagyobb?

(Jézus)… tanítványait készült oktatni. – meséli Márk, érdemes hét odafigyelni! Mire és hogyan tanítja őket? Mit tanulhatunk mindebből? Nem csak tartalmat, hanem módszert is! A tartalom itt a tanítványok felkészítése halálára, s persze a mi elő(és fel)készítésünk is, saját halálunkra. Azok nem igen fogadják el, hogy a Mesternek meg kell halnia, még ha fel is támad utólag, s hiába is valljuk meg vasárnaponként a Hiszekegyben, hogy hiszünk a Feltámadásban, mégis rettegünk a haláltól. Eközben azzal rontunk a helyzeten, hogy semmiségekkel foglalkozunk: egymással versengünk, helyezkedünk, karriert csinálunk. Mint az apostolok.
S itt jön Jézus szokatlan, mesteri pedagógiája! Nem korholja értetlenségükért a tanítványokat, nem arra buzdítja híveit, hogy ne foglalkozzanak világi hívságokkal, – valószínűleg hiába is tenné – hanem teljes szemléletváltást akar kiváltani bennük, amikor e gyermeket, akinek nem sok becsülete volt abban a világban, mintaképül, modellként állítja elénk. A gyermek a tökéletes tanítvány! A tanítvány legyen akkor tökéletes gyermek. Tudsz azzá válni?

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s