Skip to content

Évközi 26. vasárnap

2015/09/25

Meg lehet belőle élni

Meg lehet belőle élni

De aki megbotránkoztat egyet is

Abban az időben: János apostol így szólt Jézushoz: Mester, láttunk valakit, aki a te nevedben ördögöt űz ki, de nem tart velünk.  Megtiltottuk neki, mert nem követ minket. Jézus ezt válaszolta: Ne tiltsátok meg neki! Aki a nevemben csodát tesz, nem fog egykönnyen szidalmazni engem. Aki nincs ellenük, velünk van. Aki inni ad nektek akár csak egy pohár vizet is az én nevemben – azért, mert Krisztuséi vagytok –, bizony, mondom nektek, nem marad jutalom nélkül. De aki megbotránkoztat egyet is e kicsinyek közül, akik hisznek bennem, jobb volna annak, ha malomköveket kötnének a nyakára, és a tengerbe dobnák. Ha a kezed megbotránkoztat, vágd le! Jobb csonkán bemenned az életre, mint két kézzel a kárhozatra jutnod, az olthatatlan tűzre. Ha a lábad megbotránkoztat, vágd le! Jobb sántán bemenned az életre, mint két lábbal a kárhozat olthatatlan tüzére kerülnöd. Ha a szemed megbotránkoztat, vájd ki! Jobb fél szemmel bemenned az Isten országába, mint két szemmel a kárhozatra jutni, ahol a férgük el nem pusztul, és a tüzük ki nem alszik. Mk 9, 38-43. 45. 47-48

 

Csapdába esett

Csapdába esett

De aki megbotránkoztat egyet is Botrány szavunk mintha eléggé eltávolodott volna eredeti vallási jelentésétől! A skandalum, ahogy még nagyapáink előszeretettel emlegették, a görög szkandalidzomaiból származtatható, és eredetileg azt jelenti, hogy csapdába ejt. Mi is számtalan történetet ismerünk az evangéliumból, ahol Jézust ellenfelei próbálták csapdába ejteni, és néha bizony kárörömmel, de legalábbis elégtétellel, vettük tudomásul, hogy Jézus nem csak kiszabadította magát a csapdából, hanem néha egyetlen jól elhelyezett mondattal betessékelte őket a neki állított csapdába. Ismerjük a mondást: Aki másnak vermet ás…

Más a helyzet, ha a kiszemelt áldozat védetlen, gyenge. Ilyenek a „kicsinyek”, mai szóval a kisemberek. Az ő hátukból ma is szíjat hasítanak a mindenkori urak. Ezt a visszaélést a hatalommal Jézus félremagyarázhatatlan egyértelműséggel elítéli. Megígéri a botránkoztatóknak, hogy úgy járnak minden ilyen esetben, mintha őt magát próbálták volna csapdába ejteni.

Megnyugtató, hogy a tanítványoknak is ilyen védelmet ígér. És ez a védelme annak is kijár, aki csak kicsit is jó az emberekhez, kicsit is jó hozzánk. Nekünk tehát nem kell félni a botránytól!

2015. szeptember 27.

Meghallgathatod/megnézheted a TV-n is!  http://bonumtv.hu/vasarnapi-gondolatok-0

 

Reklámok
One Comment leave one →
  1. Csalótzky Annamária permalink
    2015/09/26 23:06

    Kicsi vagyok és ma megbotránkoztattak egy délelőtti TV- műsorban, de a botránkoztatót derűsen és elegánsan leiskolázta vitapartnere. Kérek engedélyt kárörömködni ! :)))

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s