Skip to content

A várható meglepetés – Jönnek, látnak, győznek?

2015/10/01

 

Azonos irányba - Nyugat felé

Azonos irányba – Nyugat felé

A jelenlegi migránskrízis sok furcsasága mellett a legkülönösebb mégis az, hogy úgymond meglepett mindenkit. Meglepte a politikusokat, meglepte a médiát és meglepte az akadémiai világot.  Engem azonban nem.  Épp a napokban mesélte egy barátom, hogy egy hónapja véletlenül belenézett egy korábbi előadásom videofelvételébe. Ott és akkor elmondtam, hogy Európának küldetése van, de ha ezt a küldetést nem teljesíti, ha magába fordul, és kirekeszti a világ többi részét, azaz a többséget, akkor megindul a népvándorlás.  Akkor majd hozzánk jönnek azok, akiknek nem tudtuk és nem is igazán akartuk elvinni vívmányainkat, melyekre amúgy végtelenül büszkék vagyunk.

A rómaiak is kísérleteztek vele

RÓMAI LIMES

Amerikának lehettek a múltban pillanatai, amikor az izolácionizmus az elszigetelődési stratégia, csábító kísértés volt, de mint világhatalom ezt ma már nem teheti meg, bár kevésbé sebezhető, mint Európa. Európa, ezt nem győzöm hangsúlyozni, földrajzilag egy ázsiai félsziget, ráadásul ikertestvére Afrika szorításában. A Földközi-tenger nem elválaszt, hanem összeköt, amit egykor a rómaiak még tudtak. Ázsia négyszer akkora, mint Európa. Afrika területe háromszorosa Európáénak, azaz a két szomszéd-kontinens együtt a világ felét teszi ki, míg mi csak 7 %-át. Csak minden 14. négyzetkilométernyi föld mondható európainak, miközben Európai határai sem egyértelműek. Időközben az ázsiai és az európai népsűrűség is szinte azonos, és persze szüntelenül változik, mint tudjuk, nem a javunkra.  Ha mindehhez hozzátesszük a jövedelmek aránytalanságát, érthetetlen, hogy miért lepte meg politikusainkat a most meglódult népáradat. 

AZ ALKONY PRÓFÉTÁJA

AZ ALKONY PRÓFÉTÁJA

Épp három éve, 2012. október 5-én megjósoltam ezt, épp ezekkel a szavakkal: „Az egész világ meglódult.”  Javaslom, keressék meg a You tube-on a túlnépesedésről tartott előadásomat a Párbeszéd Házában. Nincs és sose volt túlnépesedés, bizonygattam statisztikákkal a malthusi mítosz alaptalanságát. Annál meghökkentőbb, hogy miközben Európa kihalófélben van, egyesek, sőt sokan, fenyegetést látnak a bevándorlókban. Nos, eltekintve attól, hogy egykor mi magyarok is bevándorlók voltunk, Európa mint politikai egység a népvándorlás szülötte. A spengleri víziók a Nyugat alkonyáról, egy fáradt értelmiségi korlátolt látomása. Szemléletmódját Carol S. Dweck-kel nyugodtan tekinthetjük megrögzültnek, vagy más szóval statikusnak, miközben a fejlődési szemlélet egykor egy pusztító pestis járvány után adott soha nem látott lendületet ennek a kontinensnek.

MAGYAR LIMES

MAGYAR LIMES

Ma sokkal ígéretesebb és erősebb a pozíciónk, mint akkor, amit éppenséggel a szír bevándorlók rohama illusztrál legjobban. Más szóval: a remény forrása kellene, hogy legyen! De persze a krízis mindig egyszerre rejt veszélyt és esélyt. A rögzült szemléletű ember csak a veszélyt látja, és ezzel elmulasztja az esélyt.  Ma nem csak az egyén, nem csak egy nemzet, hanem az egész kontinens válaszút előtt áll: vagy összefog és nekiveselkedik a problémának, vagy önsajnálkozó passzivitásba süllyed.

Lehetünk tehát egy civilizációs hajnal első napsugarainak tanúi, de ha az alkonyt ünnepeljük, az Úr vagy az evolúció – kinek mi tetszik – újra osztja a kártyákat, és hirtelen azon kapjuk magunkat, hogy kiadtuk az adut a kezünkből.

Nem utólag tudtam előre! Íme, a bizonyíték! Főleg 7,5 perctől kezdve!

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5’ röpirat az etikáról 80 (2015.10.01) A VÁRHATÓ MEGLEPETÉS

Reklámok
3 hozzászólás leave one →
 1. Hódsági Éva permalink
  2015/10/01 08:29

  Kedves Ulrich Atya! Még lesz ideje evangelizálni a bevándorlók között szerintem, – az elképzelés szép – de ott nem Management byJesus szemináriumokra lesz szükség, ott valami másra…

 2. roberto permalink
  2015/10/01 15:32

  A hitét elhagyó Európa szólaltmeg önben Éva . Ha lesz vesztünk , akkor ennek az elveszésnek ez az origója … Isten helyett valami más . Mennyi kudarc kell még ?

 3. máthé mária permalink
  2015/10/01 18:08

  Általában a változás mindig legalább két dolgot jelent az egyének számára, ahogyan Ulrich atya is kifejtette. Csak hát ebben az esetben a bevándorlók összetétele, és a kezdeti rossz tapasztalatok oda-vissza (a jókról pedig nemigen hallottunk a médiákban), az oka annak, hogy sokan egyelőre a veszélyt látjuk nagyobbnak.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s