Skip to content

Évközi 28. vasárnap B év (2015)

2015/10/09

Vigasztaanság

Vigasztaanság

Leverten távozott

Amikor útnak indult, odasietett hozzá valaki, térdre borult előtte, és úgy kérdezte: „Jó Mester! Mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?” Miért mondasz engem jónak?” – kérdezte Jézus. „Senki sem jó, csak egy, az Isten. Ismered a parancsokat: Ne ölj! Ne törj házasságot! Ne lopj! Ne tanúskodjál hamisan! Ne csalj! Tiszteld apádat és anyádat!”Mester – válaszolta –, ezeket mind megtartottam kora ifjúságomtól fogva.” Jézus ránézett és megkedvelte. „Valami hiányzik még belőled – mondta neki. Menj, add el, amid van, oszd szét a szegények közt, és így kincsed lesz az égben, aztán gyere és kövess engem!” Ennek hallatára az elszomorodott és leverten távozott, mert nagy vagyona volt. Jézus erre körülnézett és tanítványaihoz fordult: „Milyen nehezen jut be a gazdag az Isten országába!” A tanítványok csodálkoztak szavain. Jézus azonban megismételte: „Gyermekeim, milyen nehéz bejutni az Isten országába! Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába.” Ezek szerfölött csodálkoztak és egymás közt kérdezgették: „Hát akkor ki üdvözülhet?” Jézus rájuk nézett, és folytatta: „Embernek ez lehetetlen, de az Istennek nem. Mert az Istennek minden lehetséges.” Mk 10, 17-27

 

Leverten távozott íme, ily könnyen vigasztalanságra válthat a vigasz! Az előbb még az ifjú kivívta Jézus szeretetét, mert igaz volt, de többre vágyott, és számára megfoghatatlan módon épp ez váltotta ki a depressziót. A történet folytatását nem ismerjük. Étlen-szomjan vergődött, mint a gyászoló Dávid? Vagy végül is a vágy Jézus követésére, a  vágy az örök életre felülkerekedett, és megvált vagyonától? Nem tudjuk. Csak azt tudjuk, hogy élete döntő pillanatában nem mert saját maga, saját java mellett dönteni, hanem a látszólagos biztonságra, a köztisztelettel járó vagyonra hagyatkozott.

 

vigasz

V I G A S Z

Hányan és hányan döntöttek így azóta is ismételten! De döntöttek. Sokan viszont kerülik a döntést. Szeretnék, ha a kecske is jóllakna és a káposzta is megmaradna.  A közvélemény szemében ez látszólag sikerülhet, Még magunkat is meg tudjuk téveszteni.  De ha Jézus találkozunk, vége az illúzióknak.  Még szerencse, hogy Jézus hozzáteszi. Istennek minden lehetséges.

2015.10.11.

Ui. Meghallgathatod/megnézheted a Bonum TV-n is!  http://bonumtv.hu/vasarnapi-gondolatok-0

Reklámok
One Comment leave one →
  1. Csalótzky Annamária permalink
    2015/10/10 11:25

    Nagyon aktuális ez az ige mostanában,főleg a párkapcsolatok alakításában, amikor “vészkijáratok” létrehozását fontosnak tekintjük. Nincs életre szóló esküvés, nem akarunk teljességgel elköteleződni. Nincs totus tuus. Addig azonban nincs igazi társkapcsolat, elszigeteltek maradunk és végül elvész a társ.Azt gondolom, hogy Igy történik a hittel is, ha nincs teljes elköteleződés, ha a bűn és a bűnteleségre törekvés között egyensúlyozunk.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s