Skip to content

A tevék nehéz sorsa

2015/10/15

Be tudsz menni?

Be tudsz menni?

Múlt vasárnap, az évközi 28. vasárnapon a napi evangélium egyik kedvenc történetem volt, a gazdag ifjú esete a vagyonával. A már sokadszor átelmélkedett szöveg kihívása ezúttal az volt, hogy a gyermekmisén ovis gyerekeknek is kommentálnom kellett a történetet és annak zavarba ejtő fordulatát. „Milyen nehezen jut be a gazdag Isten országába” – kiáltott fel Jézus, maga is meglepődve. Jézus akkor tanulta meg, hogy a gazdagság, amelyre honfitársai úgy tekintettek, mint Isten megkülönböztető kegyelmének jele, elválasztó is lehet. Fal. Akadály. Feltettem tehát a gyerekeknek – s persze magamnak is – hova nehéz még bejutni? Nekem, és sok felnőttnek, olyasmik jutnak eszünkbe, mint „egy bank”, „egy minisztérium”, egy elitiskola, mondjuk a Harvard, vagy éppen a Szerencsejáték Rt székháza.

Bevehetetlen

Fort Knox

A gyerekek újra megleptek. Egyikük spontán úgy válaszolt, hogy „a Szent Koronához” nehéz bejutni. Valószínűtlen, hogy a kisfiú tudná, hogy jó ideig a Fort Knoxban őrizték, az amerikai aranytartalékkal együtt, a világ legjobban őrzött helyén. Ő inkább arra a tapasztalatára gondolhatott, amikor szüleivel bejutott a Parlamentbe, ahol pár percig nézhette államiságunk jelképét.

Vajon az Isten országát is így őrzik? A régiek hittek abban, hogy kapujában lángoló pallossal állja utunkat egy angyal, az Egyházban viszont elég megbánni bűneinket, és szabad az út!

Kijutni is nehéz lehet!

Kijutni is nehéz lehet!

Azért persze ebből az is következik, hogy a bűnök, amelyeket Jézus egyenként felsorol, és amelyeket a gazdag ifjú ifjúkora óta nem követett el, a valódi akadály. A hozzájuk fűződő tilalom célja éppenséggel az volt, hogy nyitva maradjon az út. Azért meghökkentő a váratlanul felbukkanó „Ne csalj!” tilalom, mert nem ismerjük. Feltételezhetően a „Ne hazudj!” a gazdagokra alkalmazott változata. A kisemberek szent meggyőződése, hogy legalább az első milliónál csalás segíthetett, mert a vagyon nem a semmiből születik. A jézusi  párbeszéd különös fordulata, hogy az ifjú becsületesen jutott vagyonához, akár örökölte, akár szerezte, nem úgy, min Zakeus, egy másik történetben, aki beismerte, hogy úgy lett gazdag, hogy csalt.

A gazdagság tehát akkor is akadály, ha becsületesen jutottunk hozzá. Hogyan lehetséges ez? A rejtélyes teve, mely nehezen megy át a tű fokán – de átmegy! – a megértés kulcsa. A bibliamagyarázók szerint a „Tű Foka” a korabeli Jeruzsálem egyik ugyancsak szűk kapuja lehetett. Azon tényleg csak kínlódva jutott át a teherhordó állat. S minél jobban megrakta a kereskedő portékáival, ezüstjével és aranyával, annál kínosabb volt a jelenet, amint a teve hiába próbált a kapun túlra jutni. A körülállók még kárörvendve gúnyolták is az állatot és dőre gazdáját! Meg kellett tehát szabadítani terhétől – amely a kereskedő vagyona volt. Jézus, aki mindig is jó megfigyelő volt, elméjében rögzülhetett a kép, amint a kereskedő kénytelen volt sorra megszabadítani terhétől a hátasát, hogy az bejuthasson a szent Városba. Az emlék, a gazdag ifjút leverten távozni látó Mesterben tömörült tanítássá, példabeszéddé egy felejthetetlen képben. Számunkra marad egy feladat: nekünk is át kell mennünk képzeletben ezen a szűk kapun, és le kell raknunk az Úr lába elé mindazt, ami nem segít, hanem hátráltat utunkon Isten országába. Nem érdemes halogatni!

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5’ röpirat az etikáról 81 (Elhangzott 2015.10.15-én)

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s