Skip to content

Mindenszentek 2015 B év Vasárnapi gondolatok

2015/10/29

Boldogok

A BOLDOGSÁG ÁLARC LNNE?

A BOLDOGSÁG ÁLARC LENNE?

Abban az időben: Jézus látva a tömeget, fölment a hegyre, leült, tanítványai pedig köréje gyűltek. Akkor szólásra nyitotta ajkát, és így tanította őket: Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa. Boldogok, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek. Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet. Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők kielégítést nyernek. Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak. Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Isten. Boldogok a békességszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni. Boldogok, akiket üldöznek az igazságért, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak titeket és üldöznek, ha hazudozva mindenféle gonoszsággal vádolnak titeket. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy a ti jutalmatok az égben! Mt 5, 1-12a

 

Megosztott boldogság

Megosztott boldogság

Boldogok?  – feltűnt nektek, hogy Jézus többes számban beszél? Feltűnt továbbá, hogy hétszer mindenkit boldognak mond, aki egy adott körülménynek, állapotnak megfelel, de a nyolcadik alkalommal a körülötte ülő tanítványait nevezi konkrétan boldognak, ha – és ezt feltételesen mondja – üldözik őket. Mondta-e valaha, korábban egyetlen vezető is a vezetetteknek, hogy örvendjenek és ujjongjanak, miközben az emberek, a többség elutasítja, kiközösíti őket?

Vegyük csak sorra a furcsaságokat! A ma embere boldogságon a sajt boldogságát érti: én vagyok boldog! Lehetünk valóban boldogok egymagunkban? Te vagy a boldogságom – mondjuk kedvesünknek. Sajna, gyakran tulajdonként tekintünk rá, mint ahogy azt mondjuk, a házam, a földem, a kocsim… Valamikor rádöbbenünk, hogy kevesebb is elég hozzá, és a több nem tesz boldoggá, sőt, mint a gazdag ifjút, megfoszt tőle.

S itt van a hét, „mert”-tel indokolt boldogságmondás. Ugye, a mert okságot jelöl? S lám, kiderül, hogy ezek: a szegénység, – lelki vagy anyagi szegénység, az itt egyre megy –, a bánat, a szelídség, az igazságszeretet, az irgalom és az áldozatvállalás az igazságért, mind a jutalmuk által válnak sikeres boldogságstratégiává. Nem a szegénység maga a boldogság, hanem eszköz, mellyel elnyerjük a boldogságot, Mindenki, fenntartás nélkül, akire illik a hétszeres személyleírás. A tanítvány azonban nem igazságszeretettel vívja ki, mintegy megérdemli a boldogságot, hanem eleve boldog, de akkor, és csak akkor, ha a világ szemében elbukott. Úgy is mondhatnám: ha a világ kudarcra ítél, az a te sikered. A kulcsszó persze a “miattam“: arra igaz mindez, aki az Úrért szenved gyalázatot. Ezzel persze az ideológiák fanatikusait kizárjuk a boldogság országából!

Kiss Ulrich SJ

 

2015. november 1. Mindenszentek

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s