Skip to content

Évközi 33. vasárnap B év 2015

2015/11/13

A termés

A termés

Vegyetek példát a fügefáról

Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak: Azokban a napokban, amikor a gyötrelmek véget érnek, a nap elsötétedik, a hold nem ad világosságot, a csillagok lehullnak az égről, és a mindenséget megtartó erők megrendülnek. Akkor majd meglátjátok az Emberfiát, amint eljön a felhőkön, nagy hatalommal és dicsőséggel. Szétküldi angyalait, és összegyűjti választottait a világ négy tájáról, a föld szélétől az ég határáig. Vegyetek példát a fügefáról: Amikor zöldellni kezd és leveket hajt, tudjátok, hogy közel van a nyár. Így ti is, amikor látjátok, hogy ezek mind bekövetkeznek, tudjátok meg, hogy közel van már, az ajtó előtt. Bizony mondom nektek, nem múlik el ez a nemzedék, míg mindezek be nem következnek. Ég és föld elmúlnak, de az én igéim soha le nem múlnak. Ám azt a napot vagy órát senki sem tudja, sem az ég angyalai, sem a Fiú, hanem egyedül az Atya. Mk 13, 24-32

 

Fügefa azÉdenben

Fügefa az Édenben

Vegyetek példát a fügefáról – Emlékeztek az elátkozott fügefára? Nem hozott gyümölcsöt, pedig itt volt az ideje, és ezért Jézus úgy vélte, létének nincs több értelme. Jézus kiemelt érdeklődése e növény iránt nem meglepő. A szőlővel és kenyérrel azonos rangú szereplő a bibliai történetekben, míg pedig a kezdetektől fogva. Már az Édenkertben is szerepel, leveleinek a közmondásos fügefalevélként a meztelenség elleni első védekezés szerepe jutott. Amiből az is következik, a zsidó hagyomány szerint, hogy a tiltott gyümölcs a füge volt, nem az alma, ahogy az európai festők gondolták. Vajon hány keresztény tudja, hogy azért is lett Izrael jelképe, mert évente háromszor terem, és minden egyes termés után kiszárad, holtnak tűnik? A harmadik termés az, amely a legízletesebb, és a rabbik szerint Jézus ezen végső idők termését kereste a fán.

 

 

Mi is példát vehetnék a fügefáról. Jelenleg csak a száraz fát látjuk, kultúránk meddőnek tűnik. Törődnünk kéne vele, hogy meghozza a kései termést. “Körülásom és megtrágyázom” – ajánlotta a vincellér (Lk 13, 8). A próféta Zakariás könyvében, az ötödik látomásban megígérte: „Azon a napon meghívhatjátok egymást a szőlő és fügefa alá”.  Míg a kortársaink idegesen lesik a kozmikus katasztrófa előjeleit, és rettegnek, mi örvendjünk, hisz meghívásunk van a fügefa alá. Az új Édenben az nem lesz többé tiltott a gyümölcs, s így a választottak boldogan lakmározhatnak.

Kiss Ulrich SJ

  1. NOVEMBER 15.

Ui. Meghallgathatod/megnézheted a Bonum TV-n is!  http://bonumtv.hu/vasarnapi-gondolatok-0

Reklámok
One Comment leave one →
  1. 2015/11/14 13:01

    ÁLLELUJA˘—–GLORIA

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s