Skip to content

A zsoldosok királya

2015/11/26

A herceg

A herceg

Hát király vagy Te? – kérdezte Pilátus Jézust, de Jézus kitérő választ adott. Eric Prince neve alapján csak herceg, de ő habozás nélkül vállalja, hogy király. A szabad kereskedelem bajnoka. Legalább is annak vallja magát. És katolikusnak.  Elég szégyen az nekünk. A Mint Press News egyenesen azt írja róla, hogy megjelenése mindig katasztrófák előjele, bárhol jelenik meg. Mostanában Abu Dhabi az egyik lakcíme, a másik Virginia állama. A félelmetes galibák persze nem közvetlen szomszédságában zajlanak le, hanem ott, ahol a cége „működik”. Hivatalosan beruházásokkal foglalkozik, cégének a private equity – a magántőke befektetés – a profilja. Időközben persze nem csak a bennfentesek tudják, hogy valójában ő a zsoldosok királya.

Vidám háborúk

Vidám háborúk

Hogy-hogy nem, tiszta véletlen lenne? – a párizsi merénylet napján jelent meg a Népszabadságban a cikk, és előző este a tévében az interjú, melyben a magát filantrópnak, emberbarátnak, is mondó milliárdos megmagyarázta, miért költséghatékonyabb a magánhadsereg, szemben a néphadsereggel. A média félremagyarázta a dolgokat, állítja az agilis üzletember, és ő most eloszlatja a tévedést. Ezért írt könyvet. Íme, a védőbeszéd néhány eleme: „Amerikában erős a lőfegyverrel kapcsolatos kultúra (sic!), civil lőterekre van szükség.”  Na, tessék. Amúgy a párizsi merénylet után az is elhangzott, hogy ha a párizsiak fel lettek volna szépen fegyverezve, mint az átlag amerikai, akkor nem estek volna olyan könnyen áldozatul a merénylőknek. Eközben a Herceg – nevezzük így a vállalkozót, aki „ipari méretekre fejlesztette” a lövöldéket – megértette az idők szavát és beszállt a háborús üzletbe.  Az ő cége, a Blackwater,  amúgy családi cég. Horváth Gábor, a Népszabadság krónikása nem is rejtegeti csodálatát, amikor azt írja, hogy a cég piaci rést fedezett fel, amit Erik szerencsésen kitöltött. Őt persze nemes motívumok hajtották. Próbálta például visszahozni a trónra az elűzött afgán irályt, Zahir saht. Kevesen múlt, hogy Béke-Nobeldíjat nyert, tenném hozzá ironikusan. Miért ne, hisz Arafát is kapott, no meg Le Duc Tho.

Később, az afgán sah sikertelen visszatérési kalandja után „közel került Dosztum tábornokhoz, az üzbég hadúrhoz, aki a tálibokkal hadakozott”. Magyarázat: vannak olyan ismerőseim, akik sok embert ismernek. No, tessék. Meg kéne kérdezni tőle, hogy nincsenek-e ismerősei, akik a párizsi merénylet hátterét biztosították? Minden esetre Afganisztánban 2002 óta tevékeny.  Költséghatékonyan – állítja büszkén.  Lehet, hogy újabban versenyeztetik a hadurakat? Pályázniuk kell? S ki hasonlítja össze az ajánlatokat? Említett ismerősei?

ÖVÉK A KENYÉR?

ÖVÉK A KENYÉR?

Amúgy azt is hajlandó vagyok elhinni, hogy Erik cége valóban a legjobb ajánlatot teszi le az asztalra. Ő a legjobb a versenyben. Eric odáig megy, hogy azt állítja, hogy Amerikát fegyveres magánvállalkozók alapították. Szóval miden a legnagyobb rendben, mi hagyományosak vagyunk. Nincs is alternatíva. Az „európai fegyveres erők nem túl hatékonyak” – magyarázza a Herceg. Magyarázatul hozzáfűzi, hogy a „politika korlátozza a felhasználhatóságukat.”  Bizony, a bürokrácia és a demokrácia két akadály, mely zavarja a racionális, költséghatékony háborúzást. A Herceg ezért nosztalgiával emlegeti a XIX. századot, amikor voltak szerződéses katonák a nagyobb európai csatatereken. Persze a római légiókat vagy a reneszánsz condottieréket is idézhette volna. A légiók, ugye, császárokat buktattak meg, vagy ültettek trónra. Ami a mi Hercegünknek Afganisztánban nem sikerült. Talán majd legközelebb. Csak azt nem tudom, miért mondja magát a Herceg katolikusnak?

 

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5’ röpirat az etikáról 83 (2015.11.26) A ZSOLDOSKIRÁLY

 

One Comment leave one →
  1. Csalótzky Annamária permalink
    2015/11/29 23:15

    Barsi Balázs ofm. atya szokta volt mondani : ” Ez a világ megőrült”. Szerintem is. Akik pedig a végét jósolják, jól érzik, hogy kellene. Lehet, hogy ez a vágyvezérelt gondolkodás ? – ami ilyen jóslásra készteti őket ösztönösen ?

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s