Skip to content

Advent 1. vasárnapja C év 2015

2015/11/28

Melancholia-pic-4Miközben várják, hogy mi történik a világgal.

Jézus ezeket mondta tanítványainak a világ végéről: „Jelek lesznek a Napban, a Holdban és csillagokban, a földön pedig kétségbeesés támad a népek között a tenger zúgása és a hullámok háborgása miatt. Az emberek megdermednek a rémülettől, miközben várják, hogy mi történik a világgal. A mindenség összetartó erői megrendülnek. Akkor majd meglátjátok az Emberfiát, amint eljön a felhőkben nagy hatalommal és dicsőséggel. Amikor mindez beteljesedik, nézzetek fel, és emeljétek föl fejeteket, mert elérkezett megváltásotok. Vigyázzatok, hogy el ne nehezedjék szívetek tobzódásban, részegeskedésben és az e világi gondokban. Így majd nem ér készületlenül benneteket ez a nap. Mint csapda, úgy csap le mindazokra, akik a földön laknak. Virrasszatok hát és imádkozzatok szüntelenül, hogy megmeneküljetek attól, ami majd bekövetkezik, és megállhassatok az Emberfia színe előtt. Lk 21, 25-28, 34-36

 

Örök nyugtalanság

Örök nyugtalanság

Miközben várják, hogy mi történik a világgal. – az európai ember, de még inkább az amerikai, akciólázban ég. Szüntelenül tennie kell valamit, cselekednie, mozognia. Nincs nyugta. Még a katasztrófafilmekben is mindig kéznél van egy hős, aki megmenti a helyzetet, és ez az ügyeletes superman még a világvégén is akciózik. És persze fehér, hisz ez a választott nemzet a hollywoodi kódok szerint. A legutóbbi világvégére amúgy szeptember 28-án sor. Ezt is túléltük, mint Hitler ezeréves birodalmát. Még az amúgy tudományosnak gondolt National Geographic is felcsapott világvége bárdnak. Kokettül a világvége utáni napon, szeptember 29-én tűzték műsorra.

 

Félelmetesen szép

Félelmetesen szép

Így nem ér készületlenül benneteket ez a nap – ígér Krisztus. Nyugodtan várhatjuk, szemlélődve, mint Lars von Trier filmjének melankolikus hősei, mindenek előtt a depressziós Justine, aki békésen várja a Melancholia nevű bolygó összeütközését Földünkkel. Mit ronthat a világvége azon, hogy házassága még a nászéjszakán csődbe fulladt? Menetközben kiderül az is, hogy Justine szuperaktív testvére Claire, éppúgy nem tehet semmit a végzet ellen, mint Justine, aki eleve megadta magát a borúlátásnak. A néző pedig vagy megérti, vagy sem, hogy tényleg nincs más tennivalója, mint várni, ha itt a vég. Von Trier azért bemutatja, hogy a menekülés az alkoholba, szívünk minden tobzódása, újabb zsákutca, azaz nem old meg semmit.  Tekintsük a zárójelenetet „virrasztásnak”, amit Jézus parancsolt? Vagy Imának? Ami kimarad a filmből, és ezért a nézőkre vár: mivel nincs mágikus barlang, melyben túléljük a világot, a Világgal együtt állhatunk az Emberfia elé: ő megadja azt, amit Justine nem tud.

Kiss Ulrich SJ

Meghallgathatod/megnézheted a Bonum TV-n is!  http://bonumtv.hu/vasarnapi-gondolatok-0

2015. november 29.

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s