Tovább a tartalomra

Advent 2. vasárnapja C év 2015

2015/12/04

Poncius Pilátus volt Júdea helytartója

Tibériusz császár uralkodásának tizenötödik esztendejében történt: Poncius Pilátus volt Júdea helytartója. Galileának Heródes volt a negyedes fejedelme, testvére, Fülöp meg Itureának és Trachonitisz tartományának, Liziniász pedig Abilinának volt a negyedes fejedelme. Annás és Kaifás főpapok idejében az Úr szózatot intézett Jánoshoz, Zakariás fiához a pusztában. S ő bejárta a Jordán egész vidékét, hirdette a bűnbánat keresztségét a bűnök bocsánatára, ahogy meg van írva Izajás próféta beszédeinek könyvében: A pusztában kiáltónak ez a szava: Készítsétek az Úr útját, egyengessétek ösvényeit. A völgyeket töltsétek fel, a hegyeket, halmokat hordjátok el, ami görbe, legyen egyenessé, a göröngyös változzék sima úttá, és minden ember meglátja az Isten üdvösségét. Lk 3, 1-6

 

Néma tanúk

Néma tanúk

Poncius Pilátus volt Júdea helytartója Íme, itt csöppent bele Pilátus a Crédóba, ami közmondássá vált. A közmondás persze azt sugallja a közbeszédben, hogy nem sok keresnivalója van a helytartónak a hitvallásban. Valójában nagyon is beszédes és sokatmondó jelenléte hitünk dokumentumában.

Az evangélista megelégedhetett volna Jézus bírájának szerepével a húsvéti perben, és ott senki sem vitatja történelmi szerepét. A gondos történész, Lukács, azonban fontosnak tartotta már Jézus küldetésének kezdetén, a Keresztelő fellépése elé helyezni ezt a klasszikus történeti keret-meghatározást. Négyszeres történelmi keret biztosítja, hogy félreérthetetlenül el tudjuk helyezni az eseményt a világtörténelemben. Ez Jézus kora, de ezt a kortárs még nem tudja.

Hatalom

Hatalom

A globális történelmi keretet a római nagyhatalom ura, a császár adja meg. Ő az elsődleges viszonyítási pont. A távoli tartományban azonban ő a helytartón keresztül jelenik meg, aki így válik a másodrendű hitelesítővé. A negyedes fejedelmek alárendelt szerepe abban is megnyilvánul, hogy csak ezek után kerülnek említésre. Valójában a közmondás így is hangozhatna: belekerült, mint Liziniász az evangéliumba. A crédóba azonban sem ő, sem a Jézus-perben kibicelő Heródes sem került be. Mint ahogy a hatalom negyedik rétegét képviselő főpapok sem. Velük hétre nő a történelmi mérföldkövek száma.  Ha mindez ma történne, valószínűsíthető, hogy a hét celeb ügyes-bajos dolgait tárgyalná széltében. hosszában a média, és rá se hederítene Jánosra. Pedig ez a sok múlandó hírnevű szereplő örökre feledésbe merült volna, ha történetesen nem Jézus kortársai. S az időt immár kétezer Krisztus születésétől számítjuk. Még a pogányok is, a mai cézárok, helytartók és kiskirályok, főpapok és egyebek. Jó lenne, ha a történelemre Lukács szemével tekintenénk. Ez is része az előkészületnek: az úr ösvényé egyengetjük, ha szemüket nem a vélt hatalmasokra, hanem az Úr alázatos tanúira vetjük!

 

Kiss Ulrich SJ

Meghallgathatod/megnézheted a Bonum TV-n is!  http://bonumtv.hu/vasarnapi-gondolatok-0

  1. DECEMBER 06. ADVENT 2. VASÁRNAPJA – „C” ÉV Lk 3,1-6

 

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s