Skip to content

Migránsok és terroristák – egy fogalom karrierje

2015/12/12

Ábrahám, az első migráns

Ábrahám, az első migráns

Ábrahám migráns volt. Mózes kivándorló. Népe bevándorló. Jézus és a Szent Család menekült. A mostani népvándorlás esetében mintha a fordított szemantikai folyamat zajlott volna le heteken belül. Az első híradásokban még menekültekről volt szó, majd kioktattak minket, hogy nem, ők nem igazi menekültek, csak gazdasági menekültek. Megítélésük napról napra romlott. Egy menekültet befogadunk, de mit kezdünk egy migránssal?

A Vatikánban külön Pápai Tanácsa van az Elvándorlóknak és Útonlevőknek. Októberben Ferenc pápa pedig e szavakkal fogadta a cigányokat, akiket elődje VI. Pál, örökös zarándokoknak nevezett: „Bárhol is megálltok, nem vagytok alkalmatlanok és idegenek… Itt találtok egy olyan valakit, aki szeret, tisztel és megbecsül benneteket”. Igen, az első napokban, Münchenben is, a Keleti-pályaudvaron is a szeretet jeleivel halmozták el azokat, akik mindent feladva jöttek egy szebb világba. Aztán jött a rémület, hogy sokan vannak.

Sokan vannak

Sokan vannak

Nem csoda hisz évtizedeken keresztül hallottuk, hogy túlnépesedés fenyegeti a világot. Egykor Egyiptomban a fáraó is megrémült a túlnépesedéstől: „De Izrael fiai termékenyek voltak, elszaporodtak, annyira megsokasodtak és megerősödtek, hogy betöltötték az országot.” Mint később Franciaországban az észak-afrikaiak, Németországban a törökök, mifelénk a romák. Ki lát bennük örökös zarándokot? Ki alkalmatlan idegent? Letapossák a veteményest, – szólt a röszkei tudósító. Nekem Bertolt Brecht jutott eszembe, aki ironikusan azt állította honfitársairól, hogy Németországban lehetetlen a forradalom, mert fűre lépni tilos. Szóval történnie kellett valaminek, hogy a globális katasztrófát ne puszta rendészeti kérdésnek tekintsük. Történt is. Pénteken, tizenharmadikán. Párizsban. És a migráns hirtelenjében terroristává fajult a médiában.

 „Tény, hogy minden terrorista migráns. A kérdés csak az, hogy mikor érkeztek az Európai Unióba” – Orbán Viktor ezzel kezdte egyik interjúját. Heller Ágnes sietve meg is magyarázta, hogy szerinte ez úgy értendő, hogy minden migráns terrorista. Nem ártana, ha a jeles gondolkodó felújítaná bölcseleti képzésének a szillogizmusról szóló fejezetét. Eszerint, abból, hogy minden ember halandó, következik, hogy Szókratész, ember lévén, szintén halandó. De abból, hogy minden magyar európai, nem következik, hogy minden európai magyar. Amúgy a svéd Breivik, aki saját honfitársait mészárolta le, nem volt migráns. Minden végtelenül leegyszerűsítő állítás torzít. A világ sajna, vagy hál’ Istennek? – sokszínű. A magyarság is az. Ugye, ismerjük a szent király intelmeit, mely szerint „az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő.”?

Boldogok a migránsok

Boldogok a migránsok

Hadd idézzem a jövevényekre vonatkozó passzust: A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy méltán állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén. Hiszen kezdetben úgy növekedett a római birodalom, úgy magasztaltattak fel és lettek dicsőségessé a római királyok, hogy sok nemes és bölcs áradt hozzájuk különb-különb tájakról. Róma bizony még ma is szolga volna, ha Aeneas sarjai nem teszik szabaddá. Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak. (…) Naponta nagyobbítsd országodat, hogy koronádat az emberek nagyságosnak tartsák.” Lehet és kell ezen elmélkedni. Szent István az ország gyarapítását nem hódításban, hanem az idegenek befogadásában látta. Róma és az Aeneas példája, amit alapító királyunk kiemel, viszont olyan korszakot idéz, amikor még Róma erényes és erélyes volt. Valószínű, hogy ma épp ez hiányzik.

 

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5’ röpirat az etikáról 84 (2015.12.10) MESTERSÉGEM MIGRÁNS

 

Reklámok
5 hozzászólás leave one →
 1. 2015/12/12 19:14

  Szerintem mindannyian jövevények vagyunk mig a FÖLDÖN élünk.Csakis nem mindegy hogyan élünk!

 2. kissulrich permalink*
  2015/12/13 16:29

  Igen, és Jézus szerint az sem lehet mindegy, hogy testvéreink hogyan élnek!

 3. Tünde permalink
  2015/12/13 19:29

  Ulmaban voltam, 3oo migranst befogadó kaszárnyában dolgoztan önkéntesként egy hétig
  nagyon jó tapasztalattal gazdagottam . Ha szeretettel közeledtem csak szeretetet kaptam viszonzásúl.

 4. wittmanka permalink
  2015/12/15 11:44

  … és mi a helyzet az inkulturációval? erről manapság mindenki megfeledkezik.

  jelenleg, ahogy többszáz éve már, az egész világban az zajlik, hogy erőszakosan rákényszerítem a kultúrámat a másikéra. a nyugat (USA, ex-gyarmatosítók) ebben élen járnak ma is (pl. mátrix-multikon, SSC/BSC-ken keresztül). a most érkező százezrek többsége nem hallott erről, nem akar integrálódni, egyszerűen csak jól akar élni, de a saját kultúrája szerint. 2. és 3. generációsok nyugaton nem integrálódtak, párhuzamos társadalmakat hoztak létre. miért kell nekem befogadjam azokat akik aztán kidobnak a házamból?

  a megoldás nem abban van hogy befogadok milliószámra 3. világból érkezőket, ennek semmi értelme, 20 év alatt egész Európa tönkremegy, Dél-Amerika mai szintjére vagy az alá süllyed. talán arról kellene beszélni, és erről senki sem hajlandó megnyilvánulni szégyenletes módon még az egyházi vezetők egyike sem, hogy fel kellene hagyni azzal a mérhetetlen arroganciával amivel a nyugat éli az életét, és amely gyakorlatilag az élet minden területére kiterjed: a katonai, a politikai, a kulturális, a gazdasági és (!) az értékekre vonatkozó arroganciával.

  miközben millióniy eurót eltapsoltak most a klímakonferencia ürügyén, senki sem kampányol azért, hogy az emberek fogyasszanak kevesebbet. hogy a fiatalokat tanítsák meg arra hogyan lehet értékes életet élni és kellő önértékeléssel rendelkezni selfie-k, facebook és a legújabb okostelefon-modellek, fast fashion rongyok nélkül. hogy nemcsak azért nem iszom cukros üdítőt mert káros az egészségemre, hanem mert a palack gyártása még újrahasznosítás esetén is növeli a lábnyomot (azzal hogy energiát igényel a gyártás és az újrahasznosítás). hogy nem kell a legújabb fast fashion cuccokat megvennem ahhoz hogy értékesnek érezhessem magam. azokat, amelyeket ázsiai sweatshopokban állítanak elő, éhbérért, ahol az ember fogyóeszközzé válik, mert ahogy a mosónők, ők is korán halnak. és azért sem, mert a világot elárasztó made in china termékek előállítása olyan szmogot okoz kína egyes részein, hogy az emberek lassan megfulladnak.

  mindezt azért, mert a nyugati (ezúttal minket is beleértve) tömegfogyasztók nem képesek nemet mondani. nemet mondani arra, hogy a 2 dolláros önköltségű rongyot 25 dollárért megvegyék a fast fashion boltokban, hogy aztán pár hónap múlva eldobhassák. nemet arra, hogy a mesterségesen keltett szükségleteikre folyamatosan keressék a kielégülést. nemet arra, hogy a végtelenített termelés-fogyasztás-eldobás ciklusát ők maguk is folyamatosan és egyre gyorsuló tempóban újratermeljék. nemet arra, hogy otthon süppedjenek a kanapén tele hűtőszekrény mellett és végtelenített online passzív időtöltéssel pazarolják léletüket.

  ezek nagyon komoly döntések, és a nyugati civilizációban ma élő embereknek fel kellene ébredni a je suis charlie és a je suis paris kómából és látni a valós összefüggéseket.

  kérdés hogy mennyi idő maradt addig amíg a migráció következő hulláma elindul, éaz már nem a háború miatt lesz, hanem a vízért és az élelemért….

 5. kissulrich permalink*
  2015/12/15 15:23

  Nos, te már a következő hullámról beszélsz, arról, melyet a klímaváltozás fog kikényszeríteni. Sok mindenben igazad van. De van egy alapvető ellentmondás a diskurzusban: azt reklamálod a bevándorlóktól, hogy inkultúrálódjanak, miközben a kultúrát, amelybe kéne integrálódniuk, elítéled.

  A víz és az élelem miatt? Sok esélye van annak, hogy igazad lesz. Sajnos azonban ez háborúval fog párosulni. A rómaiknak nem sikerült f
  eltartani a barbárokat. Nekünk miért sikerülne?

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s