Skip to content

A KLÍMÁT PEDIG VÉDJE MÁS

2015/12/24

Megúszta

Megúszta

A nagy párizsi klímacsúcs idejében történt.

Egy apa nagyon aggódott unokái jövője miatt. Lesz-e elég ivóvíz? Elárasztanak minket a szárazság elől menekülők? Valahányszor bekapcsolta a tévét – ez volt egyetlen szórakozása – árvizekről és tornádókról beszéltek, és efféle katasztrófákról. A Csendes óceán szigetei el fognak tűnni a hullámsírban – jósolgatták. Emberünk soha nem járt arra, de fiatalkori álma volt, hogy egyszer majd eljut oda. Most már az unokáim sem jutnak el – szomorkodott. Valamit tenni kell – határozta el. Ő amúgy nagyon szerényen élt, takarékos volt, de fiai pazaroltak. Két autójuk is volt és minden évben lecserélték az okos telefonjukat még okosabbra.

Elhatározta, hogy beszél velük. Először az idősebbiket kereste fel. „Fiam, takarékosabban kell élnünk, hogy megmentsük a Földet fiaidnak.” mondta a fiának.  „Ugyan, Papa, csak nem dőlsz be ennek a link baloldali anarchista dumának!” – felelte az. „Különben is, ez a kormányok dolga, meg a nagytőkéjéé.” Este azonban felhívta az apját és elmondta neki, hogy beszélt a családdal, és eladják a nagy fogyasztású autójukat és ezentúl biciklivel megy az irodába. „Az amúgy is jót tesz az egészségemnek” – fűzte hozzá.

Nem csak Hawaii veszélyztetett

Nem csak Hawaii veszélyeztetett

A sikeren felbuzdulva, az apa felkereste a kisebbik fiút is. . „Fiam, takarékosabban kell élnünk, hogy megmentsük a Földet fiaidnak.” mondta a kisebbik fiának. Az készségesnek mutatkozott: „Óh, apám, persze számíthatsz rám! Majd hozzátette: aláírtam minden petíciót.” Majd sportkocsijába szállt és kihajtott a repülőtérre. Hawaiiba készült, szörfözni. Mint minden évbe, Minden évben távolabbra és drágább szállodákba. „Megérdemlem”- érvelt.

Kérdem én, „Melyik tett eleget a kettő közül apja kívánságának?”  Ugye, azt válaszoljátok: „Az első”. Nos, kérdezhetném tovább, ti melyik fiú vagytok? Mert a szegények megelőznek benneteket Isten országban, Nekik nem telik hawaii útra.

S tudjátok, kinek s minek örül legjobban az Atya? Annak, ha igent mondotok, és cselekedtek is. Legyetek ez a harmadik fiú!

Mt 21, 28-32 után szabadon

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5’ röpirat az etikáról 85 (2015.12.24) A KLÍMÁT VÉDJE MÁS

 

Reklámok
One Comment leave one →
  1. 2015/12/24 18:57

    Szép gondolat, szép példabeszéd.

    Egyet hiányoltam belőle: a szembenézést azzal, hogy minden luxusautónál, repülőzésnél, széntüzelésnél nagyobb kárt okoz a környezetben a húsevés.
    Az őserdőket azért vágják ki, hogy a helyén legelőt vagy szójaültetvényt telepítsenek. Az állatok tartásához, és méginkább a legyilkolásához és feldolgozásához rengeteg édesvíz kell, ami szintén fogytán van.
    Ha valaki valóban tenni akar a csodálatos teremtés megőrzéséért, első dolga legyen, hogy lemond a húsról.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s